- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


fredag 29 juni 2012

Nils Holgerssonbakelsen



Här är historien bakom Nils Holgerssonbakelsen som jag skapat till Mårbacka. På bilderna har jag använt hemägg, därför är färgen alldeles, alldeles underbart gul. Inget måste, men en härlig wow-effekt.




"Det var en gång en pojke. Han var så där en fjorton år gammal, lång och ranglig och linhårig. Inte stort dugde han till: han hade mest av allt lust att sova och äta, och därnäst tyckte han om att ställa till odygd."

Så beskrivs Nils Holgersson inledningsvis av Selma Lagerlöf. En besk och bitter pojke som inte ens var snäll mot gårdens djur.
Vad passar väl då bättre att ha i bakelsen, än bittermandel?


När Nils sen sitter upp på gåskarlens rygg tvingas han efter en stund att blicka ner över jorden när de flyger fram.

"Han såg ingenting annat än ruta vid ruta. Somliga voro sneda och somliga långsmala, men överallt var det hörn och raka kanter. Ingenting var runt, och ingenting var krokigt.


Vad är det för ett stort, rutigt stycke tyg, som jag ser ner på? sade pojken för sig själv utan att vänta, att någon skulle svara. Men vildgässen, som flögo omkring honom, ropade genast: 
- Åkrar och ängar. Åkrar och ängar.


 Då förstod han, att det stora, rutiga tygstycket var den platta skånska jorden, som han for fram över."


Utifrån dessa textrader blir bakelsens form given. Den ska vara fyrkantig. Långsmal eller kvadratisk spelar ingen roll, men raka kanter ska det vara.
Och den gula cremen får symbolisera de odlade jordlotterna i ett bördigt Skåne, fyllda av raps och vete. Sådant vi förknippar med färgen gul.



Under resans gång sker en stor förvandling av pojkens sinnelag. Den beska, bittra ynglingen blir mer och mer mild i sinnet, ja till och med söt och även mån om andra levande varelser utöver sig själv.
Vad passar väl då bättre att ha i bakelsen, än sötmandel?


Vildgässens färg skiljer sig från tamgässens. Vildgäss är brungråa, tamgäss vita. Naturligtvis ska detta synas på bakelsens garnering.
Några stänk av hackad mandel får ge bakelsen en känsla av gråbruna vildgäss. 


Men den stora feta tamgåsen Mårten som Nils flyger på, borde inte han få en egen plats på bakelsen?
Jo, men visst! Se där! En rejäl gräddklick, fet och vit i all sin prakt.


Men en Nils Holgerssonbakelse kan ju förstås aldrig bli en fulländad upplevelse utan självaste Nils. Hans luva kanske är hans bästa signum. En luva som i sagornas värld har färgen röd.
Vad passar väl då bättre att ha på gräddklicken - förlåt - på Mårten Gås - än ett hallon så rött och sött?



Se där! Nu kan man ju inte annat än tydligt se, att framför er syns en smakfull Nils Holgerssonbakelse.
Den uppmärksamme åskådaren märker nog genast att det finns ytterligare en ingrediens som bakelsen är garnerad med, nämligen kokos.


Selma Lagerlöf var mycket förtjust i kokos. Kanske var det den smaken, hon tyckte allra bäst om i bakverk. Kokosen är en hyllning till Selma som gav oss historien om Nils Holgersson.


Kram från upphovsmakarinnan
//Sussie

torsdag 28 juni 2012

Aktiviteter i Fruntimmersveckan


*Fruntimmersveckan 18/7 - 24/7

Under Fruntimmersveckan kommer Granne med Selma att ha öppet varje dag mellan 14-18 med undantag för lördagen den 21 juli. Under lördagen är det nämligen dags för stort kafferep med föreläsning.

18 - 20 juli:

Stallet öppet utan förbokning mellan 14-18. Kom och njut av kaffe med dôpp!

Lördagen den 21 juli 2012 15.00

Boka redan nu om Ni säkert vill få plats på lördagens kafferep

Begränsat antal platser

Bokning sker på info@grannemedselma.se

eller 076-783 00 34

Pris: 250 kr/person. Föreläsning om kafferepets historia ingår.


OBS!! Detta är sommarens enda kafferep som  anordnas i Granne med Selmas regi. Sällskap kan dock boka kafferep när som helst under året.

22-24 juli

Stallet öppet utan förbokning mellan 14-18. Kom och njut av kaffe med dôpp!

fredag 22 juni 2012

Gör en midsommarstång för inomhusbruk


När jag besökte en loppis i vintras fick jag syn på en pinne som stack upp ur en låda. Det var en sådan där bordsflagga... fast utan flagga.
5 kronor kostade den och fråga mig inte varför jag köpte den, men det gjorde jag.

Idag fick den agera midsommarstång på vårt matbord. Den är ca 45 cm hög så den pryder sin plats. Klädd med lite grönt, saknar jag inte direkt den stora midsommarstången som vi brukade dansa kring, när barnen var små.

Allt har sin tid. Barn blir stora och midsommarstänger blir små. Det jämnar ut sig i slutändan.

Kram Sussie

torsdag 21 juni 2012

Gräskrona 2012


Varje år binder jag nya gräskronor till midsommar. Alltid med en slags inre frid. En känsla av stundande ledighet. En känsla av tacksamhet att kunna ta tillvara sådant som inte kostar någonting, men som ändå blir vackert i all sin enkelhet.



I år har jag bundit en krona av bland annat timotej, rosenhagtorn och vallört.



En underbar midsommar önskar jag er alla. En särskild tanke skänker jag till Er som just nu försöker se meningen med livet när någon älskad ryckts bort.

Kram Sussie


söndag 17 juni 2012

Jordgubbstårta till midsommar


Finns det något somrigare än en jordgubbstårta?
Snart är det midsommarafton och då är vi många som gärna vill ha något gott till kaffet. En jordgubbstårta är aldrig fel.

Denna tårta blev jag bjuden på hos en vän vid namn Anna. Kvällen var magisk. Trots regn och kyla kommer jag att minnas denna kväll som ett fantastiskt minne. Trevliga människor, god mat och en fantastisk utsikt. Klipphällar, sjön Fryken ett par meter från verandan, timrade stugor, en båt, gräslök som växte i klippskrevorna...

När jag kom hem konstaterade jag:
- Ikväll har jag besökt den vackraste plats jag någonsin varit på! Så vackert att det nästan stockade sig i halsen på mig. Och dessutom blivit bjuden på en jättegod jordgubbstårta.


Här kommer receptet:

4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
1 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. fortsätt vispa tills smeten är hård. vispa sedan i maizena, vaniljsocker och vitvinsvinäger.

Smörj en form, 24 cm i diameter med löstagbara kanter, och bred i smeten. Gör en liten fördjupning i mitten.

Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk ugnstemperaturen till 125 grader. Grädda i 1 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.

Vispa grädden och blanda med lemon curd (blanda ut med lite grädde först så blir det lättare slätt).

Garnera med grädde och jordgubbar.


                                                         

Receptet på lemon curden räcker till två tårtor. Gör man marängtårtan på kvällen kan bottnen stå kvar i ugnen över natten.

Kram Sussie

fredag 15 juni 2012

Hemma igen!


Vi har varit i London!
Härliga, sjudande staden London.

Det var 20 år sedan sist. Mycket har förändrats, men mycket är sig också likt.
Passade förstås på att testa Afternoon Tea "på riktigt". Helst hade jag velat avnjuta tekoppen på Ritz. men då skulle man ha bokat lång tid i förväg. Och pungat ut med 10 gånger pengarna.


Det får bli nästa gång. Vi åker snart dit igen eftersom dottern flyttar till London i höst.

Idag är det skolavslutning. Och jordgubbstårtedags *omnomnom*

Kram Sussie

söndag 3 juni 2012

Sommarens kaka hos Granne med Selma 2012


Yes! Yes! Yes!

Äntligen har jag hittat ett recept på jitterbuggar som jag lyckas med.
Tusen tack för att du delade med dig av receptet Teres!

Det enda jag gjorde var att byta ut jodgubbsmarmelad till hallon av den enkla anledningen att jag tog fel burk i hyllan, men det blev fantastiskt gott i allafall! Ett lättbakat recept på kakor som jag annars nästan aldrig "får till".

Jag bugar, bockar och niger!

Sommarens kaka hos Granne med Selma blir:



JORDGUBBS JITTERBUGG

 
200g smör/margarin
5dl vetemjöl
1dl socker
1 stor äggula

Blanda allt i en matberedare.
Dela degen i två delar och kavla ut på mjölat bord till ca 35x25cm (pudra lite mjöl ovanpå om det är svårt att kavla). Vill man är det bättre om man kavlar ut direkt på bakplåtspapper.
Bred på ett tunt lager (ca 1,5dl till båda ) jordgubbsmarmelad (utan bitar).
Vispa till marängen

2 äggvitor
1,5dl socker

Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren och rostfri bunke. Fortsätt att vispa medans du sakta häller ner socker. Nu ska det bli ett fast och blankt skum.
Bred på över jordgubbsmarmeladen.
Rulla ihop till rullar och lägg dem i frysen ca ½ timme - timme för att lättare kunna skära tunna skivor.
Skär ca 22 skivor av varje rulle och grädda ca 12-15 minuter i 175 grader mitt i ugnen.
Kallna på galler under duk.

Hälsningar från Teres Nikanorsson

Tack alla ni andra som var med och tävlade. Fantastiska recept har trillat in i min mailbox under maj månad. Kramar till er alla!

"Sommarens kaka hos Granne med Selma" kommer att finnas med på sommarens alla kafferep. Bredvid den kommer det också att finnas en liten skylt där det står vem som delat med sig av receptet
<3


Kram Sussie


lördag 2 juni 2012

onsdag 30 maj 2012

Bloggbesök



Igår kväll fick jag bloggbesök.

Vi skrattade, pratade och fikade. Det var så roligt att få träffa de människor man bara förnimmat genom bloggbesök ute i cyberrymden.

Eija, som jag skrev om för ett och ett halvt år sedan och Lisbeth vars blogg jag läst sedan jag själv började blogga.

Tack för att ni tog er tid att komma! Fantastiska, härliga människor som gav mig kraft och energi, skratt och vänskap.
Och så Mia! Mia som står under namnet "Mia min Mia" i mobiltelefonens kontakter *kram*

Ta vara på era vänner. Njut en smula av att ha någon att skratta med och att prata bort en timme eller två tillsammans med.

Njut av att vara människa!

Kram till alla vänner - nya, gamla och sådana jag inte hunnit stifta bekantskap med ännu.

/Sussie

måndag 28 maj 2012

Vi har tagit bort taket!

Ovanför köksdelen i Stallet är det helt öppet upp till nock. För att kunna värma upp huset under vinterhalvåret har vi ett gjort ett tak av isolerplast som ligger över bjälkarna. Solljuset släpps igenom, men värmen stannar kvar i cafédelen.

I helgen, lagom till Mors Dag, tog vi bort innertaket och öppnade upp så att hela det vackra glaspartiet kom fram.

Istället för isolerplasten ligger nu istället ett finmaskigt nät för att skydda så inte ev. skräp rasar ner. Nätet syns knappast. Kvar blir bara känslan av en otrolig rymd.

Det känns nästan som att stå inne i en kyrka.

En mäktig känsla!


Imorgon väntar roligt bloggbesök. Längtar...

Kram Sussie

lördag 26 maj 2012

Mors Dags-tips!

Mors Dag innebär kafferep hos Granne med Selma.
Förra årets kaka, Violer till mor, finns med även i år.

Och liksom förra året kommer jag också att dedikera en ny kaka till min egen mor tillsammans med en liten berättelse om varför just den kakan blivit utvald.


Till alla underbara mammor vill jag tillägna ett hjärta. Tack för att Ni finns och för att Ni kämpar för era barn. Jag ser er dagligen i mitt arbete som specialpedagog. Ni stöttar, sliter med läxor, skjutsar till träningar och finns där när humöret ibland svämmar över hos era tonårsbarn.

Följande produkter finns till försäljning under dagen:


Hjärtat tillverkat av TäppLars i det vackraste av killingskinn. Pris: 375:-





Kudden från G Bruce Design 650:-. Innerkudde ingår.


Kakfat tillverkade av gamla, fina tallrikar designade av Annika Tidemand 180:-


Och så förstås... Mårbackapelargonerna börjar säljas på Mors Dag.



Kram Sussie

P.S Ni som inte fick plats detta år: Välkomna nästa år istället! En del av de som kommer bokade sig mer än ett halvår i förväg. Ett litet tips - var ute i god tid. D.S






torsdag 24 maj 2012

TV-inspelning hos Granne med Selma



Kan man tänka sig!

I kväll har det varit ett tv-team hos Granne med Selma och filmat.

Kanske var det tur att jag inte visste hur stor han är där hemma i Polen, den folkäre och omåttligt populära tv-kocken Robert Maklowicz.Hade jag vetat hade jag kanske inte hade vågat tacka ja när förfrågan om att besöka mig kom...

Om Robert kan man läsa följande:
"I maj 2012 reser den kände polske tv-kocken och journalisten, Robert Maklowicz till Sverige för att spela in en programserie om svensk mat (fem avsnitt). Under resan som sker med Sveriges Ambassads i Warszawas stöd kommer Robert Maklowicz och hans tv-team resa runt i Sverige och laga svensk mat och använda sig av svenskproducerade ingredienser och råvaror.

Vem är tv-kocken?
Robert Maklowicz är en känd polsk matkritiker och tv-personlighet. Han är även historiker och författare och har givit ut åtta kokböcker. I sina program populariserar han respektive
länders matkultur och mathistoria. Hans program "Maklowicz på resande fot" har sänts sedan år 2008 på TVP 2 och har höga tittarsiffror (1,5-2 miljoner tittare per program).


Programserien bygger på att Maklowicz reser runt till olika länder och lagar mat baserat på inhemska ingredienser och råvaror. Maklowicz har tidigare bl.a. besökt Irland, Holland, Indien m.m. och nu har turen kommit till Sverige. Varje program är 25 minuter långt och sänds på söndagar kl. 11.20.

Klicka på denna länk för att se Maklowiczs program:

http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/maklowicz-w-podrozy
http://www.maklowicz.pl/

Hur ser upplägget ut?
Maklowicz och hans tv-team kommer till Sverige den 17 -26 maj och vill som en del i programserien
träffa några utvalda svenska mat- och dryckesproducenter. I sitt program berättar han om både landet (Sverige), dess matkultur och historia. Under sin resa besöker han Skåne, Bohuslän och Värmland. Ambassadens syfte med resan är att presentera Sverige som ett intressant resmål och med spännande mat och kultur."

Hm... Jag känner mig hedrad! Och snart vet de förhoppningsvis lite om kafferep även i Polen.

KRAM Sussie


tisdag 22 maj 2012

Grattis Estelle!


Jo då... det blev en liten nötkaka, inspirerad av macaroner och prinsesstårtor.

Jag gjorde fyllningen av smörkräm smaksatt med hallon. Det blev faktiskt riktigt gott.

Lite fräckt vore det om man kallade kakorna för Esteller...

På torsdag mina vänner - då smäller det! På kvällen blir det filminspelning hos Granne med Selma!

Mer om det i nästa inlägg.

Kram Sussie



söndag 20 maj 2012

Inspirerad av en liten sessa

I morse tittade jag på ett program om det stundande prinsessdopet.

Ebba von Sydow avslutade programmet med att inta kaffe i Hagaparken tillsammans med inbjudna gäster.

Bakintresserad som jag är, fastnade mina ögon på vad som fanns på kakfaten.

Prinsesstårta
Kolasnitt
Chokladsnitt
Hallongrottor
Macaroner

Jag har aldrig bakat macaroner. Jag har heller aldrig tänkt att de skulle ha någon given plats på ett traditionellt svenskt kafferep. Men jag kan vara beredd att tänka om... Att tänka nytt kan vara att tänka stort!

En liten, söt, fransk nötkaka, inbjuden till Hagaparken för att förgylla kakfatet när det diskuteras om en liten, söt flicka med det franskklingande namnet Estelle.

Ja, varför inte?!
Jag ska baka en nötkaka inspirerad av prinsessan Estelle! En fransk nötkaka. En macaron.

Och blir det bra kanske den får sin givna plats på ett traditionellt kafferep. Traditioner ska man ta tillvara på för att kunna blicka stadigt in i framtiden. Nytt möter gammalt.

Och blir det inte bra, känns det inte rätt, ja då är det ju bara att låta bli att baka den igen.

Skönt när livet är enkelt!


Kram Sussie

P.S Recepten i tävlingen droppar in. men jag vill gärna provbaka fler recept! Häng med Du också!. D.S





torsdag 17 maj 2012

Nya tag!

Tack alla goa människor som kommenterat och mailat angående min bloggdepp!
Jag har förstått att ni är många som gärna vill ta del av ostylade hem och kaos :)

Så jag kör på igen!

Hålet i väggen har äntligen täppts till av de "nya" dörrarna. För att göra det lite eget och spännande håller vi på och testar om det kanske skulle vara fint med en liten trappavsats.



Tanken är också att det ska göras någon slags stolpe på sidorna där ni ser en lodrät bräda.


Tänk, jag tror det kan bli fint!

Och jag känner inredningsglädje igen.

Kram Sussie



tisdag 8 maj 2012

söndag 6 maj 2012

Ska jag blogga eller inte?

Ibland undrar jag över det.

Ska jag göra ett inlägg med bara text, eller ska jag fortsätta lägga ut foton på KAOS?

För kaos är precis rätta ordet för hur det ser ut här hemma just nu.

Jag längtar efter att få lägga ut inspirerande bilder på en vacker, nystädad veranda, eller på ett kök där den hembakade kakan sprider väldoft så det känns genom fotot.

Och varför inte klämma till med ett inspirerande inlägg om den vackra, nya rosenrabatten jag planterade i höstas.

Men, näpp! Det går inte. För - så - ser - det - inte - ut - hos - oss. Det är nämligen rörigt överallt i huset. Och trädgården börjar precis vakna efter vintern så den ser mer nyvaken än prunkande ut.

Och det är i sådana där ögonblick jag undrar om jag ska blogga eller inte. Ska jag göra ännu ett inlägg om stora hål i väggen? Och visa ännu fler foton på röra, kaos, stök? Foton på avkapade elementrör, byggstegar och snickarbänkar... Eller ska jag helt enkelt ta en paus?

Ja, vad säger ni?

Är det bättre att det är glest mellan inläggen och vänta tills man har något inspirerande att visa? Eller är det bättre med fler inlägg även om en del bara blir svammel?



Dörrarna börjar i allafall bli färdiga.

Kram Sussie

tisdag 1 maj 2012

Tävla med Granne med Selma


Nu har du chansen att vinna dina favoritkakor!

Maila mig receptet på de kakor du gillar allra mest och berätta gärna vad som gör dina kakor så uppskattade. Den 1 juni avslutas tävlingen. Vinnaren får sina favoritkakor bakade och hemskickade tillsammans med två vackra kaffekoppar.

Den kaka som vinner kommer att lanseras som "Sommarens kaka hos Granne med Selma".

info@grannemedselma.se

Kram Sussie

söndag 29 april 2012

Oj! Vad hände?

Skämsrum började bli fint rum.



Det nästan färdiga, fina rummet, blev ett kaosrum när vi bestämde oss för att göra verklighet av en dröm...

Det går undan med besluten. Ibland.

På väggen mot väster har vi alltid drömt om att få sätta in glasade dubbeldörrar som leder ut till den övre delen av vår glasade veranda på baksidan. Blunda och känn känslan...!

Och när snickarkunnig make hittar två dörrar för 100 kronor styck, ja då kan drömmen kanske gå i uppfyllelse utan alltför stort hål i plånboken. "Bättre ett hål i väggen än ett hål i plånboken" kanske skulle kunna slå som ordspråk!








Bort med gammalt fönsterglas.


Dörrarna kapas för att göras smalare.




Bort med fönsterfoder och fram kom ursprungstapeten från 20-talet. Jag tycker den är snygg! Det var jag dock den enda i vår familj som tyckte.




Dörrarna (sammanlagt fyra stycken om man räknar med att dörren är kopplad) får alla riktiga spröjs. På nya dörrar kan man ibland se att innerdörren har hel ruta. Mindre jobb men kanske också lite mindre känsla...


Ja, vad säger man? "Snygga taklister" kanske :-)

Kram i vårsolen!
Sussie