- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


fredag 21 april 2023

RABARBERN ÄR EN HUNGRIG RACKARE

Just nu kör jag grus till blomsterträdgårdens golv mellan odlingsbäddarna. Jag tar några kärror varje dag och betar av allt efter som. Målet är att bli klar innan maj för då vill jag pyssla med annat här. 


Har du rabarber ska du se till att gödsla den nu. Gödsla och vattna.

Grönsaken - jo, det är en grönsak - som lätt glöms bort och förväntas leverera ingrediens till den ena pajen efter den andra utan att få något tillbaka för leveransen. Visst förtjänar den att pysslas om lite mer?

Jag har två olika sorter, en sån där vanlig, relativt tråkig sort där stjälkarna är mer gröna än röda och som finns i nio av tio trädgårdar. Jag har den inte för varken smakens eller utseendets skull utan för att den givits av en person som jag tyckte väldigt mycket om, nämligen min svärmor.

För några år sedan köpte jag mig dessutom en rabarberns rolls royce. En sort med röda stjälkar rakt igenom, inhandlad enbart för dess skönhets skull. Knoppen som precis kikat upp är knallröd.

Sen hände inte så mycket mer. Jag satte ner den vackra rabarbern i en pallkrage för att jag skulle komma ihåg den och för att verkligen kunna se dess skönhet.

Jo, tjenare!

Den levererade inte så mycket varken till pajbakandet eller i skönhet. Nu vet jag varför. Den vill ju så klart ha nåt i utbyte för att visa upp sin prakt. Den vill ha näring, massor av näring, vilket den inte fick i den mängd den förtjänar och vill ha. Det förstår jag nu när jag försökt läsa på lite mer om rabarber.

I höstas grävde jag upp plantan och satte ner den i blomsterträdgården, inte i köksträdgården, och det gjorde jag för att aldrig glömma bort att ta bort blommorna när den blommar. Dessutom är rabarberblommor otroligt fina i buketter. Titta här till exempel.

I år har rabarbern fått gödsel bestående av halm blandat med höns- och ankbajs. Jag passade på att lägga ett lager nu när jag ändå städade ur hos dem. Nu återstår att se vad resultatet blir. Oavsett kommer jag inte att skörda något i år utan bara njuta av den förväntade prakten. 

Den lite mer intetsägande rabarbern tänkte jag göra glasrabarber av när den kommer upp. Jag har inte sett till någon knopp än, men den kommer väl. Kanske låter den helt enkelt snyggrabarbern få sin tid i rampljuset först istället för att riskera att bli ignorerad om de skulle kika upp samtidigt ur jorden. 

Apropå glasrabarber… Drömmen vore att äga några vackra rabarberklockor men varför finns det inte billigare att köpa? 10-15 000 är ju inte klokt! 


Även om svarta murarhinkar gör samma tjänst så håll med om att det dyrare alternativet är fint! Jag måste helt enkelt klura ut något sätt att komma undan murarhinken och samtidigt slippa bli ruinerad på kuppen. 

Kram
Sussie

1 kommentar:

Anonym sa...

Stora vanliga terrakottakrukor brukar finnas på Granngården 👍