- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


lördag 14 november 2015

~ Lace ~ av Lars Wallin



Ni som känner mig eller som varit hos Granne med Selma på kafferep har hört mig prata om skillnaden mellan att dricka kaffe ur mugg eller kaffekopp.
För mig är kaffekopp fest, helg, lyx eller bara helt enkelt lite mer njutning jämfört med att dricka kaffe ur mugg.
Kaffe ur mugg är mer jobbkänsla. Ett hastigt sätt att kvickna till genom några stadiga klunkar koffeinfylld dryck.

Nu har jag fått förmånen att testa en kaffekopp från Fyrklövern som heter Lace och som är designad av Lars Wallin. Vår duktiga svenska designer som ofta får göra klänningar till prinsessan Victoria.


Det jag gillar mest av allt är faktiskt storleken. Jag testar en espressokopp så den är mindre än en ordinär kaffekopp. Den är romantisk och skir, petite. För den som hellre vill ha den vanliga kaffekoppsstorleken så finns det också.


Servisen är handmålad och färgen är dimrosa. Jag gillar den.

 
 
Kram Sussie

söndag 8 november 2015

Fars Dag och änglaspel


Vi har tillbringat helgen i Uppsala. Hela familjen har varit samlad. Det var längesedan sist. Emma flyttade dit i september. Det har varit så mysigt att få strosa runt på Uppsalas gator tillsammans alla fyra i familjen. Kika in på universitet, besöka domkyrkan och sedan slå sig ner på ett mysigt fik när novemberregnet duggar utanför fönstret.
En fin Fars Dag med de bästa av bästa.
 
I Uppsala finns butiken Norrgavel. Det är något visst med den affären. Klassisk inredning utan en massa krusiduller. Jag kan gå där länge, länge och bara njuta. Såg en upphottad variant av det gamla änglaspelet som jag ångrar att jag inte köpte.
 
 
 
Ljusstaken heter Whirlabout och är tillverkad för hand i svart mdf, stål och mässing av S.O.O.P.  Den finns för ett, tre eller fyra julgransljus. Värmen från ljusen får det att snurra.
 
Undrar om man skulle testa att göra en egen variant tro... Annars får det väl bli en tur till Uppsala igen innan jul.
 
Kram Sussie
 
 


söndag 1 november 2015

Försmak av julen


Tänk att man kan bli så glad av människor!
Sådana man känner och sådana man ännu inte hunnit lära känna.

Igår var det tredje året vi hade öppet i samband med julmarknaden på Mårbacka. För varje år hittar fler och fler gäster hit till oss i Stavik. Det är alltid lika pirrigt innan vi slår upp porten: Kommer det någon? Räcker kaffebrödet? Kom vi ihåg att sätta ut skylten...? Hittar de hit?

 
Välkända ansikten blandas med nya bekantskaper. Trogna gäster som besökt oss varje år och nya vänner som kommer för att de hört någon annan som varit hos oss och som uppskattat atmosfären.
 
Då njuter jag!
 
 


Idag skrotar jag runt med dammtrasan i högsta hugg. Det är något meditativt med att städa. Jag g i l l a r  att städa!
Och så gillar jag november! Tokgillar till och med.

Kram Sussie

torsdag 29 oktober 2015

Lilla julkaffet hos Granne med Selma


På lördag mellan 12-18 öppnar vi upp dörrarna till ett julinspirerat Stall hos Granne med Selma.

Kom och få en försmak av julen! Njut av struvor, fyllda mandelformar och nybakat saffransbröd. 

Utvalt hantverk och erbjudanden kommer också att finnas. 

 Välkomna!

Kram Sussie

söndag 11 oktober 2015

Glutenfri surdegsgrund

Glutenfritt surdegsbröd är inte busenkelt att få tag i. I alla fall inte om man bor på ett litet ställe ute på vischan.
Däremot är det ganska (bus)enkelt att baka själv. Surdegsgrunden gör man iordning några dagar i förväg innan man ska göra själva bakandet.

Du behöver följande:


1/2 äpple
100 g ljummet vatten
100 g majsmjöl (eller rismjöl)

En våg och en burk med ett lock som inte sluter helt tätt.
Gamla glasburkar med glaslock är perfekta.


Riv äpplet (om du vill kan du behålla skalet på men se då till att det är ett ekologiskt äpple fritt från besprutning).
Blanda alla ingredienser i burken och rör om. Konsistensen ska bli som en tjock våffelsmet ungefär.


Ställ burken varmt (ca 25 grader) och rör om en gång om dagen i tre dagar.
Jag gjorde en ny surdegsgrund igår, lördag och ska nu röra varje dag t.o.m tisdag. På onsdag ska den bli matad med mera mjöl. Förhoppningsvis ska den tills dess fyllas på med bubblor som är ett tecken på att den är okej. Händer inget är det lika bra att börja om från början igen.

Receptet kommer från denna bok.



Tack alla söta för lyckönskningarna med hedersuppdraget som Karlstads rekryteringsambassadör. Vi som fått äran har nu blivit fotograferade, både tillsammans och enskilt. Inte så enkelt att se naturlig ut när man står och ler i timmar men fotograferna var fantastiska. Det var många glada skratt den dagen så förhoppningsvis kommer glädjen att lysa igenom bilderna :)
 
Kram Sussie

fredag 2 oktober 2015

Höstmarknad och nytt jobb

 
Idag är det marknad i Sunne. När jag var liten var det en stor dag. En dag jag längtade efter i flera veckor. Bruna martenskarameller, lyckobrev och virvelvindar skulle svepa fram den där första fredagen i oktober och lämna efter sig en lyckokänsla som skulle sitta i länge efteråt.
 
Jag inser att jag blivit lite tråkig för nu kan jag välja att inte åka in till Sunne alls på marten. Det är bökigt att ta sig fram med bilen, krångligt att hitta parkeringsplats och lyckan hittar jag inte längre i ett pappersbrev för fem kronor.
Men visst är det häftigt med perspektiv på tillvaron!
För det går med all säkerhet små flickor och pojkar mellan stånden som tycker att just den här dagen är bland det roligaste som händer just nu.
 
~
 
Apropå roligheter förresten.
Jag har fått ett uppdrag som rekryteringsambassadör för Karlstad kommun. Under två år ska jag vara kommunens ansikte utåt för att få människor att vilja söka jobb i Karlstad. Uppdraget ligger vid sidan om mitt ordinarie jobb och innebär inte några förändringar där. Jag är väldigt stolt och otroligt glad över att få representera Karlstad.
 
Kram Sussie

söndag 27 september 2015

Hur börjar man ett inlägg som det här?

Ja, hur börjar man egentligen ett inlägg när man inte gjort ett nytt på väldigt länge?
Kanske med en punktlista på vad som hänt sedan sist och sedan bara smack på´t igen?
Tja.... varför inte.

Här kommer punktlistan.

  • Varit på kurs i att baka gluten-, mjölk- och sockerfritt
  • Fått ännu ett spännande arbete
  • Haft kurs i feng shui
  • Vinkat hej då till båda barnen som flyttat hemifrån
Minsann tror jag nog att alla punkter förtjänar ett eget inlägg. För de påverkar mitt liv och hänger på något konstigt sätt ihop med varandra.
Sista punkten är jobbig även om jag är otroligt glad över att båda barnen trivs och fyller sina liv med egna minnen och eget innehåll. Det som är jobbigt är väl också precis det. Att inte längre vara livsnödvändig. Att inte längre vara den som fyller deras liv med de bästa och vackraste minnena längre för det kommer andra att göra framöver.
Mina underbara, fina och talangfulla barn! Lycka till med studier och med att fylla era liv med innehåll!




 
Min stora pensé som jag haft ute har jag nu ställt in på glasverandan. Titta, så många frön den släpper ifrån sig! De ska jag torka och plantera till våren.
 
Kram Sussie
 

fredag 31 juli 2015

Blåbärspaj ~ gluten, mjölk och sockerfri




Sedan en tid tillbaka har jag gett mig katten på att lära mig baka goda bakverk som är glutenfria, sockerfria och fria från mjölkprodukter. Det är så kul att testa sina gränser när det gäller bakning.

Skogen är just nu full av blåbär och även jag har hakat på trenden och tillbringat några timmar i blåbärsriset. Det har blivit både marmelad och sylt men framför allt blev det en blåbärspaj som jag gärna vill dela med mig receptet på. Vanliga recept har ni säkert egna men är ni sugna på något nytt så varsågoda! Här kommer receptet på en variant fri från gluten, mjölkprodukter och socker. Supersmaskig! Och nyttig!

Du behöver:

5 dl blåbär
1 msk potatismjöl

2 msk cocosolja
2 msk honung
3 dl glutenfria havregryn
2 dl sötmandel (kör i mixer till mandelmjöl)

ev 1-2 msk honung att ringla över blåbären innan smuldegen läggs över.

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda cocosolja, havregryn, mandelmjölet och honungen. Nyp ihop det till en smulig deg.
  3. Blanda blåbär och potatismjöl (Visst blir bären underbart fina när de blandats med det vita pudret?!)
  4. Häll blåbären i en ugnsfast form.
  5. Ringla ev. över den extra honungen om du vill ha en sötare variant. Personligen gör jag inte det utan tycker det räcker med den sötma som blir utan detta.
  6. Strö smuldegen över blåbären.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Passa mot slutet och lägg ev. ett bakplåtspapper över pajen de sista fem minuterna.
  8. Servera med vaniljsås eller glass. Om du vill hålla den mjölkfria linjen hela vägen ut rekommenderar jag  Oatleys iMat Fraiche utrörd med lite mosade blåbär och en gnutta vaniljpulver.  

Kram Sussie

tisdag 28 juli 2015

Kanske är det just DIG jag söker?

Sommarvädret kan man lika gärna spola ner hittills.


Man vet att man är långledig när dagarna flyter ihop och tappar namnen. Plötsligt vet jag inte längre om det är måndag eller torsdag. Det spelar ingen roll. Det är bara skönt.
Just idag, när sommaren borde vara som varmast och mest solig... får jag plötsligt längtan efter... jul!
Knappt att jag törs skriva det, än mindre säga det högt. Det är för tidigt.

Tänk så mycket lite inplock från naturen gör för känslan i ett rum! Ett daggkåpeblad att ställa tvålen på och blommor från samma planta mjukar upp.
 
Fast egentligen är det kanske inte själva julen jag längtar efter utan pysslandet före. Jag har fått så många roliga idéer på nyttigt julgodis som jag vill testa att göra. Och i mitt huvud snurrar pysselidéer att göra till Lilla julkaffet. Det är så roligt att kunna erbjuda mer bredvidförsäljning till kaffet då -  nyttigt hemgjort julgodis, hantverk, handplockade saker...


Snygg tvål köpt på Netto (!) för ynka 15 kr. Om den är bra? Öh... har inte ens luktat på den. Köpte den bara för att jag gillade flaskans färg och etikett :P

Jag funderar också på att bjuda in hantverkare och har börjat fråga runt lite smått. Är du kanske en av dem som skulle vilja ha dina saker till försäljning denna dag? Maila mig vid intresse för mer information på susanne@grannemedselma.se.

Kram Sussie

fredag 17 juli 2015

Öppettider under fruntimmersveckan


Under fruntimmersveckan 2015 har vi öppet som ett (nästan) vanligt kafé under två dagar denna sommar:
 
Söndagen den 19 juli kl. 13-17
Tisdagen den 21 juli kl. 13-17
 
Ingen förbokning behövs.
 
V Ä L K O M N A!

söndag 12 juli 2015

~ Palettblad ~


Vissa blommor och växter har man särskilda minnen till. Palettblad är en sådan blomma för mig. Som liten älskade jag att lära mig allt om växter och jag samlade tidigt på växter som jag kunde sköta själv hemma i flickrummet. En period var det bara kaktusar som gällde, en annan blommor med vackra blad. Det var i mellanstadiet jag först stiftade bekantskap med palettbladet.


Palettbladen blommar lätt med blålila, uppåtgående små spiror. De ska man plocka bort, annars blir bladen bleka. Och ju mer man toppar, desto kraftigare blir den. En underbar krukväxt som förtjänar att få komma tillbaka in i värmen. Den fanns överallt när jag var liten, nu ser man den nästan aldrig. Vad hände liksom?



I köket står just nu en friserad moderplanta och ett glas med sticklingar. Håll med om att växten är vacker!

Kram Sussie

söndag 5 juli 2015

Uteplats för (morgon)kaffet




Här sitter vi gärna på morgonen och dricker kaffet e f t e r frukost. Eller kaffet t i l l frukost. Eller kaffet när som helst. En liten plätt framför huset som vi gjorde i ordning för tre år sedan.

 
Vi har inget bord eftersom stolarnas armstöd funkar bra att ställa kaffet på. Istället ett litet fågelbad med färska blommor i. Just nu pion.

 
Trädgårdsmöblerna behöver ses över. Jag gillar när de är rena, fräscha och nymålade. Semestergöra kanske...

 
Bergklinten är en favorit. Klotet i bakgrunden köpte vi i Amsterdam för 15 år sedan. Det hänger med än.

 
Kram Sussie

fredag 19 juni 2015

Så gör du sötaste midsommarstången




Vi tar det lugnt under midsommar. Dottern är nyopererad och vi väntar besök från England som kommer sent ikväll. Jag, som är en riktig hemmanjutare, trivs med att få vara hemma och strosa runt. Plocka lite blommor, göra någon krans och duka fint till midsommarlunchen.

Midsommarstång har vi förstås men ingen stor eller avancerad sådan. Bara en liten söt en som jag ställt på bordet. Enkel att göra och tillverkad av en flaggpinne utan flagga som jag köpt på loppis för 5 kronor.




 
 
 
 
 
En riktigt fin midsommar önskar jag er alla!
Tack för att ni kikar in. Det betyder så mycket.
 
Kram Sussie

måndag 15 juni 2015

Så gör du en gräskrona

Snart är det midsommar och det har blivit dags att göra en ny gräskrona.
Vill ni också göra en så kommer beskrivning här. Bilder lånade från bloggen Leva grönt.
 

1. Lägg ut ett strå horisontellt. Lägg ett andra strå vertikalt över det första. 


2. Vik nedre delen av strå två bakom det horisontella strået.


3. Vik nu strå två åt höger, över sig självt.


4. Upprepa samma tillvägagångssätt. Försök att placera grässtråna ganska tätt.


5. Fortsätt på samma sätt till du nått önskad längd. Eftersom man börjar med bara två strån, och efterhand flätar runt allt fler, så kommer det färdiga resultatet (starkt överdrivet) se ut ungefär som i bilden nedan. "Flätan" är smalare i den ända där du började.


6. När kronan sammanfogas ska man tänka på att låta delarna gå i omlott. Klipp alltså inte bort de strån som sticker ut när du flätat klart, utan samla ihop dem och bind in dem på kronans insida. På så sätt blir kronan jämnt tjock överallt.


Ska kronan hängas upp slutför man arbetet med att fästa 3-5 snören eller band jämnt fördelade runt kronan. Knyt ihop dem i toppen och häng upp.

-------------------------------------------------"""""""""""---------------------------------------------------------

Jag postar ett inlägg så snart kronan är färdig. Under tiden kommer inspiration från andra års gräskronor.






Kram Sussie

söndag 7 juni 2015

~ Ogrässhot ~ Weeds shot ~



























Naturen är givmild. Och jag ska sluta klaga över ogräs i mina rabatter. Istället ska jag försöka göra det som jag många gånger tänkt men aldrig gjort:

Ta tillvara på ogräset!

Av kirskål, brännässla och svartvinbärsblad tillsammans med lite vatten och ett grönt äpple blev det en fräsch ogrässhot boostad med c-vitamin och antiinflammatoriska ämnen. Perfekt för mig som har två autoimmuna sjukdomar - Hennoch Schönleins Purpura och Hypotyreos.



Juni är här. Sommaren står på glänt och till den vill jag säga: Det är säkert att komma fram nu. Du behöver inte stå och fega i dörren. Efterlängtad är du och nu vill vi sluta frysa så KOM!!!

Kram Sussie