- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


fredag 31 juli 2015

Blåbärspaj ~ gluten, mjölk och sockerfri
Sedan en tid tillbaka har jag gett mig katten på att lära mig baka goda bakverk som är glutenfria, sockerfria och fria från mjölkprodukter. Det är så kul att testa sina gränser när det gäller bakning.

Skogen är just nu full av blåbär och även jag har hakat på trenden och tillbringat några timmar i blåbärsriset. Det har blivit både marmelad och sylt men framför allt blev det en blåbärspaj som jag gärna vill dela med mig receptet på. Vanliga recept har ni säkert egna men är ni sugna på något nytt så varsågoda! Här kommer receptet på en variant fri från gluten, mjölkprodukter och socker. Supersmaskig! Och nyttig!

Du behöver:

5 dl blåbär
1 msk potatismjöl

2 msk cocosolja
2 msk honung
3 dl glutenfria havregryn
2 dl sötmandel (kör i mixer till mandelmjöl)

ev 1-2 msk honung att ringla över blåbären innan smuldegen läggs över.

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda cocosolja, havregryn, mandelmjölet och honungen. Nyp ihop det till en smulig deg.
  3. Blanda blåbär och potatismjöl (Visst blir bären underbart fina när de blandats med det vita pudret?!)
  4. Häll blåbären i en ugnsfast form.
  5. Ringla ev. över den extra honungen om du vill ha en sötare variant. Personligen gör jag inte det utan tycker det räcker med den sötma som blir utan detta.
  6. Strö smuldegen över blåbären.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Passa mot slutet och lägg ev. ett bakplåtspapper över pajen de sista fem minuterna.
  8. Servera med vaniljsås eller glass. Om du vill hålla den mjölkfria linjen hela vägen ut rekommenderar jag  Oatleys iMat Fraiche utrörd med lite mosade blåbär och en gnutta vaniljpulver.  

Kram Sussie

Inga kommentarer: