Jag älskar att gå upp tidigt. Det gör inget om det är okristligt tidigt. Det gör inget om jag är ledig. Kanske är det just när jag är ledig som jag allra helst vill gå upp okristligt tidigt om jag tänker efter. Då känns ledigheten längre.
Det som är viktigt är att ha vaknat själv utan att någon klocka har väckt mig. På sommaren vill jag gärna sova utan att ha rullgardinerna neddragna bara för att få vakna med solen. Det är mitt bästa sätt att vakna. Näst bästa är att vakna till doften av nybakat bröd eller att tuppen gal. Eftersom det är jag som bakar i familjen brukar jag få nöja mig med tuppen på plats nummer två.
Här kommer ett recept från Nilla´s Kitchen. Jag hittade det när jag googlade runt i jakten på ett lättbakat glutenfritt bröd som bakas utan mjölmix. Brödet är också mjölk- och äggfritt.
~ GLUTENFRI SOLROSLIMPA ~
Du behöver:
- 3 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
- 700 g fingervarmt vatten (7 dl)
- 200g glutenfria havregryn (ca 5-7 dl)
- 225 g bovetemjöl (ca 3,75 dl)
- 15 g fiberhusk (ca 1,5 msk)
- 2 tsk salt
- 3-4 tsk brödkrydda eller mortlade fänkålsfrön
- 100 g linfrön (ca 1,6 dl)
- 200 g solroskärnor (ca 3,25 dl)
- 1-2 msk honung
Gör så här:
- Smula jästen i bunken och lös upp i fingervarmt vatten (37 gr). Tillsätt honung.
- Mät upp de torra ingredienserna och blanda dem väl. Rör ner blandningen i jästvattnet. Blanda väl.
- Klicka ut smeten i en limpform som klätts med bakplåtspapper eller penslats med olja.
- Låt jäsa under bakduk i ungefär 90 minuter eller tills du tycker att limpan jäst upp fint.
- Värm under tiden ugnen till 200 gr.
- Grädda brödet i ca 60-75 minuter är du osäker på om brödet är färdiggräddat så låt det då stå kvar i ugnen lite extra. Gör på samma sätt om du vet att din ugn inte är så varm och att bröd inte brukar bli genomgräddat utan längre baktid.. Höj då temperaturen till 225 gr en sliten stund till.
- Låt brödet svalna på galler under bakduk. Brödet ska vara helt svalt innan du skär i det med vass kniv.
- Ät och njut.
Min recension:
Godkänt.
Känns grovt och nyttigt.
Lättbakat
Jag kan ibland tycka att solrosfrön har en slags bränd eftersmak som jag inte är helt bekväm med. Kanske känns inte detta när brödet fått vila lite. Jag kan absolut tänka mig att baka brödet igen men byta ut en del av solroskärnorna mot hackade pumpakärnor. Några russin för sötman. Eller rårivet äpple eller morot. Eller.... Kanske helt enkelt ett väldigt bra grundbröd som kan förändras efter tycke och smak eller inte ändras alls. Inte dåligt så.
Kram
Sussie
1 kommentar:
Känns som ett toppenbröd till en härlig soppa👍. Med vänner som inte tål gluten och mjölkprotein och fantasin sinar, tackar jag gör tipset😊
Skicka en kommentar