- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 14 februari 2021

Granne med Selmas mjuka chokladkaka

Alla Hjärtans Dag-hälsningar till alla som kikar in!

Ni som följt mig vet att jag älskar att baka, sen fick jag en flera år långvarig dipp när jag inte orkade baka någonting alls. Efter åratal av att driva eget kafé blev bakningen något som förknippades med prestation och jag tyckte jag var sämst av alla på att få till den vackra känslan i ett bakverk. Ni vet kanske också att jag nu hittat tillbaka till åtminstone en del av bakglädjen igen.

Det blir något hembakat nästan varje helg. Jag äter inte själv allt jag bakar, det finns det andra som gärna gör, men några recept vet jag redan i starten att jag inte kommer att låta bli att ta en liten bit av.

Vi har ett stående uttryck här hemma:

- Äter du det här?

- Nej jag bara smakar lite!

Idag ska ni få ett recept på en mjuk chokladkaka som det inte går att låta bli. Var inte orolig om mitten är kladdelikladdigast av kladd. Det ska liksom vara så. Som en chokladfondant - chokladen i mitten ska rinna trögflytande när man skär i den.

Vill du inte ha den kladdig så är det bara att låta kakan stå kvar i ugnen 5-10 minuter extra så är blir det en vanlig chokladsockerkaka. (Nästan) lika god. Formen får inte vara för stor för då är det svårt att få till det kladdiga.

Servisen är tillverkad av Rörstrand någon gång under perioden 1910-1926. Dekoren kallas "blå stoffering"

Jag ärvde en liten gräddkanna efter min pappa och har sedan dess alltid ögonen öppna efter fler delar av servisen. En av mina favoriter från Rörstrand.

Ni tar väl fram kaffekannan nu när ni Alla Hjärtans Dag-fikar? Kom ihåg att värma kannan med varmt vatten innan ni häller i kaffet bara. Då sparar ni några minuter innan kaffet bli ljummet. *smällar man får ta när man vill duka fint *

Du behöver:

2 ägg - vispas

150 g smör smältes. Häll sedan i 1,5 dl vatten i det smälta smöret.

Blanda ägg och smörblandning.

Blanda 3 dl socker, 2,5 dl vetemjöl, 2 msk vaniljsocker, 4 msk kakao och 1,5 tsk bakpulver.

Rör ner mjölblandningen i äggblandningen.

40 minuter i 180 grader.

Alltså... mums!

Vi äter oftast kakan med lite lätt tinad vaniljglass.


Dags att ta tag i söndagssysslorna. Tvättmaskinen vill jobba.
Kram
Sussie

Inga kommentarer: