- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 7 februari 2010

Min sura kompis

Igår gjorde jag iordning en sk. surdegsgrund av grovt (ekologiskt) rågmjöl och vatten. I morse när jag tittade till min kompis hade det verkligen hänt grejer!
Det har börjat jäsa i glasburken...

Surdegsbröd blir saftigt och håller sig längre än bröd bakat på jäst.
Själva surdegsgrunden är en odling mjölsyrebakterier som är väldigt bra för näringsvärdet i brödet. Det frigörs mineraler som  kan tillgodogöras i kroppen på ett nyttigt och bra sätt.

Nu ska min kompis få sura i ytterligare två dagar innan det är dags att börja baka.

Varsågoda: Här kommer receptet på en enkel rågsur:
Dag 1Blanda 1 dl vatten 40°C med 1 dl grovt rågmjöl, förvara i en lufttät burk. 
Låt burken stå i rumstemperatur i 3 dygn och rör om i burken varje dag.

Den ska ha en ganska stark syrlig doft när den är klar. Om du förvarar burken varmt kan det gå snabbare, den ska gärna bubbla och dofta syrligt.


Dag 4Häll över i en lite större bunke Tillsätt 2 dl 40°C vatten och 2 dl grovt rågmjöl, rör om.

Dag 5


Tillsätt ytterligare 6 dl 40°C vatten och 6 dl grovt rågmjöl, rör om. Använd inte för liten bunke, degen kan "koka över".

Dag 6


Nu kan man äntligen börja baka av rågsuren! Fast hit har jag inte kommit än. Det får bli ett nytt inlägg på det *ler*Kram alla sura!
/Sussie

13 kommentarer:

Annika sa...

Hihi häftigt!!! hade en "Herman" för ett antal år sen... man matade honom o sparade honom o sen bakade man av en del o gav bort en del.... kommer inte ihåg hur brödet smakade.... ska bli spännande att se hur ditt bröd blir.... hoppas du får en fin söndag..... Kram Annika

Helen sa...

Spännande, detta måste jag följa!

Plupps krypin sa...

Guuud vad duktig du är! Jag har tänkt så många gånger att jag ska prova men aldrig vågat, kanske dags nu.
Din blogg är så fin.
Kram Yvonne

Skatan sa...

ÄVen hit har det flyttat en riktig suris som sväller och har sig! Läckert!

Och rackarns gott blir det...

Önskar en fin dag!

Kram,

Anna

Louise sa...

Det låter BÅDE hälsosamt OCH gott! ha en skön söndag!

irene sa...

Åååå så kult! Dette vill jag prova! Vänter tills du legger ut hela reseptet!
Älsker å baka bröd, så detta ver mitt i prick för mej!

Ha en fin söndag!

Irene

♥ Pia... sa...

Ja men Sussie..är du tankeläsare??>Senast igår så pratade jag om surdeg och HUR man gör det....satt nämligen i en bil i baksätet och hade min mor bredvid och som alla gamla mammor som är uppvuxna i det lantliga livet så har det bakats med alla möjliga degar..men just surdeg var inte något som hon kunde så mycket om!!..vi diskuterade lite fram och tebaka ..tillslut så sa jag, får slå på nätet och kolla i morn om hur man gör en surdeg bäst..och så Sussie...perfekt..detta SKA jag testa tusen tack..rågmjöl får inföskaffas bums...ha en skön dag..nu ska jag ut och åka skidor på golfbanan...kram..Pia

Elzie sa...

Visserligen brukar jag baka surdegsbröd emellanåt, men inte sånt som står SÅ många timmar. Lät spännande. Kanske får ta och prova det nån gång.

Hade också en Herman för många herrans år sen. Degen låg i frysen och en gång när jag frostade ur så tröttnade jag på "gubben" och slängde ut honom, haha.

Hoppas du har en bra kväll.
Kram Elzie

Moa sa...

Kul med ett bra surdegsrecept.. väntar med min tills jag hör vad du tycker.. =).. Hoppas du var nöjd med vantarna.. men jag tror det =).. eftersom du är gullig och har bilden uppe.. *smile*.. Kram och ha en bra vecka.. Moa

Bitte sa...

Vad spännande att baka surdegsbröd, det har jag aldrig vågat prova på :-). Men det är riktigt gott bröd!

Kramar
Beatrice

Mia sa...

Åh, det här ska bli spännande att följa. Jag har senaste veckorna suttit och letat surdegsrecept som verkar enkla men har inte riktigt något jag fallit för. Jag är väldigt sugen på att testa, så funkar det för dig så borde det ju funka även här. Ska suga på den ett tag till så jag ser till resultat först. :)

Kram Mia

Moa sa...

Självklart är det okej att du visar dem.. bara kul och roligt..=). Önskar dig en skön fortsatt dag även om det är måndag.. =) Moa

Livsresande sa...

Skoj att fler anammar detta med surdegsbak! Lycka till med din suris! Det är så skoj!
Marie