- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


lördag 30 december 2023

NYORDSLISTA

Finns det  något roligare än nya ord? Jo, så klart det gör. Trädgårdsskötsel, resor och att träffa någon man inte sett på länge är bara tre saker som är roligare. Men ändå. Ord är fantastiskt kul!

Varje år görs en lista på nya ord som speglar året som gått och som börjat användas för att förklara samtiden. Det finns några riktigt bra ord med som jag säkert kommer att använda framöver. Bland annat de här:

Bubbelhoppa: medvetet byta miljö för att komma ur sin egen bubbla och därigenom få nya perspektiv och kunskaper. Plötsligt känns det inte så skrämmande att byta bana eller riktning längre. Mer som att lattja runt lite i ett bollhav med sockerdrickskänsla i kroppen. 

Prompta: skriva en textinstruktion till en AI-tjänst. Testade att prompta följande ord på Craiyon-  winter,snow, new year, sun drawn by Monet och fick följande förslag på bild:


Tantparkour: lättare fysisk träning för äldre där föremål i utemiljön används exempelvis som hinder att klättra över. Följer ni inte redan instagramkontot som är upphovet till namnet så gör det! Skitbra och roligt! Alla kan i alla åldrar ❣️



Vill du veta alla nya ord på listan kan du klicka här

Kram

Sussie

torsdag 28 december 2023

JULLOV OCH JULBRUNCH





Så välbehövligt med jullov.

Både från jobb och från sociala medier. Dagarna fylls av ingenting och det är det där ingenting, som i vissa perioder är allting. Jag har investerat i nya myskläder att skrota runt i här hemma istället för de där byxorna med målarfärg och tröjorna som är både luggslitna och urtvättade. Nu kan jag såsa runt med stil.

Julen kom och gick. Vi införde en ny - och vad jag tror är en återkommande - tradition och bjöd in till julaftonsbrunch istället för julmiddag. Vi firade jul redan för några veckor sedan, innan sonen åkte på långresa, och kände istället för att nu göra en ny variant av julbordet.

På vår julbrunch fanns sånt där som brukar finnas på hotellfrukostar: olika sorters yoghurt, granola och fröer, äppelmos, juicer, hembakat bröd och köpebröd för alla smaker, ostar, kexbricka, marmelader, te, kaffe för att nämna något. Sedan adderade vi sill, ägghalvor, skinka, köttbullar, frestelse, ris à’la Malta  och prinskorv.

Klockan 10 satt vi till bords med de som finns kvar i landet och efter en lång brunch med glada och trevliga samtal blev det några omgångar av sällskapsspelet ”När då då?”  En perfekt start på julafton och känslan höll i sig. Efter besök hos mamma på boendet kändes det frid i både själ och hjärta. Dopparedagen avslutades med ett stilla simpass i ljuset av tända ljus och lugn julmusik ackompanjerad av knastret från kaminen.

Högtalare och nya dammsugaren till poolhuset fick hänga med ut på badäventyr.

Tänk vilken lyx att ha ett poolhus så här nära där man bor. Har fortfarande svårt att ta in det.

Varje gång jag går ut till simningen så planerar jag i huvudet hur jag ska ”lumma in” trädäcket för att få en ombonad känsla utan att det blir för plottrigt eller arbetsamt att sköta. Har inte riktigt landat rätt i tankarna än.


Jag tror jag tar patent på årets julafton. När inte alla fanns hemma och kunde vara nära, blev det här ändå den finaste av jular. Att få rå om de som finns här. Och tänk vilken tur att Skype finns ❣️Närhet är också en känsla helt oberoende av avstånd  

Kram

Sussie




söndag 10 december 2023

MITT BÄSTA RECEPT PÅ STRUVOR OCH LISTA INFÖR JUL

 Jag har inte så många måsten innan jul längre. Det jag gör och hinner gör jag i lugn och ro. Vägrar stressa inför jul. Hinner jag baka så gör jag. Hinner jag driva upp amaryllis så gör jag.  Idag har jag i alla fall prioriterat att baka struvor. 


Receptet är enkelt och det blir gott. Det enda som kanske inte är så vanligt att man har hemma är ett struvjärn. Jag köpte mitt på Tradera för många år sedan när jag hade café och bakade alla möjliga sorters kakor, tårtor och bakelser.

Här är receptet jag använder:

1 äggula

2 msk socker

1,5 dl mjölk (3%)

0,5 dl grädde

2 dl vetemjöl

Till frityren använder jag några dl rapsolja.

Du behöver också strösocker på en tallrik som du doppar struvan  i när den är varm och precis avtagen från järnet.


Vispa ihop alla ingredienser. Värm oljan till ca 180 grader och lägg i struvjärnet i oljan så att  det också värms. Doppa järnet i smeten men inte så det täcker ovansidan på formen. Bara precis upp till kanten.  Doppa sedan järnet med smeten i frityroljan och fritera tills struvan får en ljust gyllenbrun färg.

Ta upp järnet och pilla loss struvan. En gaffel funkar bra. Lägg struvan med ovansidan i strösockret och tryck lite lätt så att den täcks med socker.


Struvor är goda som de är men också tillsammans med lingon- eller hjortrongrädde.


Annat jag gärna skulle vilja göra innan jul är:

  • Brantevikssill. Gjorde det första gången förra året och OJ så gott det är!
  • Mozartkulor. Slår knäck och kola om ni frågar mig.
  • Kolafudge. Har hittat ett recept med flingsalt på. Det blir nog omtyckt.
Ärligt talat så funderar vi faktiskt på att äta en riktig julaftonsbrunch i år istället för traditionell julmiddag. Vi firade jul för två veckor sedan innan son med fästmö drog iväg på långresa och det känns inte jätteviktigt att göra om ett stort julbord igen.
Letar roliga recept på nätet just nu. Tänk julfrukostbrunch ’à la någon sorts tapasidé.
Ska bli kul!

Kram
Sussie