- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


lördag 6 april 2024

MELONFJÄSK OCH TRÄDGÅRDENS HATFÄRG NR 1


 Inspirationsbild från https://www.exotic-seeds.store/sv/

Jag har aldrig odlat melon förut, men i år tänkte jag försöka. Jag har förstått att man behöver fjäska en del för meloner om man vill ha en bra skörd. Det kanske är där det kommer att gå åt pipsvängen. Blomfjäsk är inte riktigt min paradgren. Jo, initialt. När själva sådden ska igång, när krukorna ska förberedas och fröerna ska ner i jorden, men sen kämpar jag fortfarande med att tycka att själva skördemomentet är nåt för mig. Har jag kommit så långt i odlandet att det är dags att skörda, då har jag ju redan bevisat för mig själv att jag kunde. Då brukar intresset falna. 


Meloner tycker tydligen inte om att omplanteras. De är känsliga för det. Därför testar jag att plantera fyra frö för per kruka som rymmer många liter jord. Jorden har jag vattnat igenom med varmt vatten för att ge fröerna värme direkt från start. 

Det här går tvärtemot hur jag brukar tänka. Jag omskolar hellre en extra gång än planterar i för stor kruka direkt. Risken är annars stor att de små fröerna blir blöta och kalla om det är för mycket jord runt omkring dem. Men nu testar jag ändå så här för att slippa störa plantorna när de väl börjar växa till sig.

När fröerna väl planerats ska krukorna stå varmt tills sådderna kommit upp. Då ska krukan ställas svalare. Det kommer att bli pyssligt detta men vad gör man inte för att behålla epitetet trädgårdstokig?

Varmaste rummet hos oss just nu är det rum som kycklingarna bor i. Där finns det till och med en extra värmelampa som gör att temperaturen är varmare än vad vi har i övriga huset. 

Jag använde planteringsjord blandad med bokashi och ett lager på ca fem centimeter med såjord på toppen. Fjäsk som sagt. 

Här är sorten jag odlar. Som sagt: har noll erfarenhet av melonodling och vet inte varför jag valde just denna att börja med. Tror det var för att den ska vara ganska snabb av sig.

Nu ska jag bjuda maken på en kopp kaffe och planera uteköket som vi kommer att påbörja i år. Han planerar byggandet och jag letar växtinspiration på nätet. Bra fördelning. Och för er som envist hävdar att ni inte gillar oranga blommor måste jag bara få slänga in denna inspirationsbild från Martas Potoczeks trädgård i Polen. Kejsarkronor och tulpaner i orange? Jag tycker det är ljuvligt fint! Vad tycker du?


Kram 

Sussie

Inga kommentarer: