- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


tisdag 15 augusti 2023

KOMBINATIONER


Jag vill inte påstå att jag är direkt säker på att sätta ihop olika perenner så att de framhäver varandra. Tvärtom, jag är nog en sån där person som antingen tänker för mycket på att det ska bli bra eller för lite och bara slänger ihop nåt. 

Nu har jag accepterat att det är så och flyttar gärna om växterna om jag upptäcker att det inte blev så bra i verkligheten som jag trodde det skulle bli när jag först kom på tanken.

Eftersom jag är en experimenterande trädgårdsperson tycker jag om processen att testa och prova.  När jag sår sommarblommor kan jag till exempel slänga med några frön av dill som jag sedan låter bilda dillkronor.

Dillkronor är jättefint att ha i blombuketter!

En annan vacker kombination är att blanda flox och bolltistel som i bilden ovan. Det är kontraster i form - den ena romantisk och mjuk i formerna, den andra tuff och hårdare i uttrycket. Kontraster som sedan binds ihop av samma nyans i färgen. Underbart om ni frågar mig!

Kram

Sussie

måndag 7 augusti 2023

TILLBAKA TILL RUTINERNA


 Semestern är slut och det känns som om jag har varit ledig hur länge som helst. Jag är redo för arbete igen. Är ni det också?

Vi har sannerligen inte legat på latsidan under ledigheten, nej tvärtom. Fast jag har insett en sak under åren - ju fler fysiska aktiviteter jag gör eller hinner med, desto mer ledig känner jag mig. Utåt sett ser det säkert ut som om vi röjer och aldrig vilar, men det gör vi. Tro mig.

Tack alla ni som hejat på oss genom kommentarer och tummar upp på Instagram när bloggandet fick vila lite till förmån för de snabbare uppdateringarna av trädgård och byggande. Nu kommer en lugnare period och bloggen blir åter igen den plattform som jag vill spara och dokumentera mycket på igen. Tack alla ni som fortsätter att hänga med. Nu rullar vi igång igen.

Kram

Sussie 

måndag 17 juli 2023

HJÄLP! VAD GÖR JAG MED ALL ZUCCHINI OCH SQUASH?

 

Just nu levererar squashen och zucchinin i överflöd. Innan jag kom på att jag kunde baka med dem hade jag i ärlighetens namn lite svårt att riktigt veta vad jag skulle göra av allt. Det blir ju så mycket av bara en enda planta. 


Årets gula sort gör sig fint som stilleben i köket men ni som minns vet ju att jag lovat mig själv att verkligen ta hand om allt jag odlar från och med nu. Jag jobbar på det kan jag väl sammanfatta läget med. Tycker fortfarande att själva odlandet är det absolut roligaste. Det här brödet blev så bra så det kommer garanterat att bakas igen och därför jag vill gärna också dela med mig av receptet. Misstänker att det fler än jag som inte alltid vet vad man ska göra av allt som zucchiniplantorna levererar.  
Du behöver:


Gör så här:
Riv zucchini/squash grovt och mät upp 7 dl. Krama sedan ur vätskan. Lägg åt sidan.
Lös upp jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt salt, honung, grönsaksrivet och rör runt det i matberedaren så att det blandar sig bra innan du häller i havregryn och mjöl. 
Bearbeta degen ca 10 minuter i maskin. Något längre om du bearbetar degen för hand.

Häll ut degen i en djup bakplåt som du lagt ett bakplåtspapper i. Forma degen efter formen.
Strö över solroskärnorna och tryck till dem lite så att de fastnar mer i degen och inte bara blir liggande ovanpå.

Låt jäsa ca 90 minuter.
Grädda sedan 20-25 minuter i 225 grader, tills brödet fått fin färg.

Ta ut brödet och låt det vila minst 10 minuter under bakduk innan du skär det i bitar. 

Ät. Och. Njut!

Brödet går bra att frysa.

Lycka till!



Kram
Sussie