- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


måndag 16 januari 2023

~ I MITT PINTERESTFLÖDE JUST NU ~


 

Bikupor, bikupor, bikupor. Helst placerade bland blommor eller i en lite mer rufsig del av trädgården. 

Ju mer jag engagerar mig i vår  trädgård och i min odling, desto mer förstår jag att det är förutsättningarna jag måste lära mig mer om innan jag kommer vidare. 

För att det ska bli vackra äpplen i träden måste förutsättningarna ses över. Trädet behöver beskäras, frukten gallras och så måste blommorna pollineras.

För att det ska bli kraftiga plantor av kål måste förutsättningarna ses över. Jorden behöver gödslas, plantorna skyddas mot kålfjärilar och blommorna befruktas av pollinatörer.

Jag planterar blommor som ska locka både fjärilar, bin och humlor till vår trädgård eftersom jag vill förbättra förutsättningarna för det jag odlar.  Jag vill att vår gamla äppellund ska orka leverera skörd i många år till. Jag vill skapa bra förutsättningar för pollinatörerna, på samma sätt som jag vill bli bästis med maskarna i jorden. En trädgård är verkligen ett helt ekosystem.

Rufsigt men helt underbart fint.



Kan det egentligen bli vackrare än så här? Knasigt opraktiskt tycker du säkert om du är biodlare och ska ta reda på honungen, men i övrigt.... Suckar lite smått av hänförelse nu faktiskt. När naturen själv skapar blir det oftast bäst.



Tistlar - check
Brännässlor - check
Parksallad - check
Kungsljus - check

Utifrån denna bild kan jag konstatera att förutsättningar för glada bin finns i vår trädgård.



Mmmmmm

Jag har ingen kunskap om biodling men jag har en stor trädgård med blommor, äppelträd och åkrar och ängar runt knuten. Vägen ner till sjön är en grusväg och i dikeskanterna växer minst sju sorters blommor.

Jag slänger ut en fråga: Har du bin men behöver en plats att placera en kupa eller två? Kontakta mig gärna. Kanske kan vi hitta på något ihop? För mångfaldens skull och för att öka förutsättningar för våra vänner pollinatörerna.


Kram

Sussie


Insprationsbilderna kommer från Pinterest.

söndag 15 januari 2023

- GLUTENFRI SOLROSLIMPA -




Jag älskar att gå upp tidigt. Det gör inget om det är okristligt tidigt. Det gör inget om jag är ledig. Kanske är det just när jag är ledig som jag allra helst vill gå upp okristligt tidigt om jag tänker efter. Då känns ledigheten längre.

Det som är viktigt är att ha vaknat själv utan att någon klocka har väckt mig. På sommaren vill jag gärna sova utan att ha rullgardinerna neddragna bara för att få vakna med solen.  Det är mitt bästa sätt att vakna. Näst bästa är att vakna till doften av nybakat bröd eller att tuppen gal. Eftersom det är jag som bakar i familjen brukar jag få nöja mig med tuppen på plats nummer två.

Här kommer ett recept från Nilla´s Kitchen. Jag hittade det när jag googlade runt i jakten på ett lättbakat glutenfritt bröd som bakas utan mjölmix. Brödet är också mjölk- och äggfritt.


~ GLUTENFRI SOLROSLIMPA ~

Du behöver:

  • 3 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
  • 700 g fingervarmt vatten (7 dl)
  • 200g glutenfria havregryn (ca 5-7 dl)
  • 225 g bovetemjöl  (ca 3,75 dl)
  • 15 g fiberhusk (ca 1,5 msk)
  • 2 tsk salt
  • 3-4 tsk brödkrydda eller mortlade fänkålsfrön
  • 100 g linfrön (ca 1,6 dl)
  • 200 g solroskärnor (ca 3,25 dl)
  • 1-2 msk honung 


Gör så här:

  1. Smula jästen i bunken och lös upp i fingervarmt vatten (37 gr). Tillsätt honung.
  2. Mät upp de torra ingredienserna och blanda dem väl. Rör ner blandningen i jästvattnet. Blanda väl.
  3. Klicka ut smeten i en limpform som klätts med bakplåtspapper eller penslats med olja. 
  4. Låt jäsa under bakduk i ungefär 90 minuter eller tills du tycker att limpan jäst upp fint.
  5. Värm under tiden ugnen till 200 gr.
  6. Grädda brödet i ca 60-75 minuter är du osäker på om brödet är färdiggräddat så låt det då stå kvar i ugnen lite extra. Gör på samma sätt om du vet att din ugn inte är så varm och att bröd inte brukar bli genomgräddat utan längre baktid.. Höj då temperaturen till 225 gr en sliten stund till.
  7. Låt brödet svalna på galler under bakduk. Brödet ska vara helt svalt innan du skär i det med vass kniv.
  8. Ät och njut.


Min recension:
Godkänt.
Känns grovt och nyttigt.
Lättbakat
Jag kan ibland tycka att solrosfrön har en slags bränd eftersmak som jag inte är helt bekväm med. Kanske känns inte detta när brödet fått vila lite. Jag kan absolut tänka mig att baka brödet igen men byta ut en del av solroskärnorna mot hackade pumpakärnor. Några russin för sötman. Eller rårivet äpple eller morot. Eller.... Kanske helt enkelt ett väldigt bra grundbröd som kan förändras efter tycke och smak eller inte ändras alls. Inte dåligt så.
Kram
Sussie

          


lördag 14 januari 2023

~ BARRFRI GRAN OCH GOMPROPP ~




Granen är utkastad och  julen likaså. I fönstren är det inte särskilt upplyftande. De stackars krukväxter som överlevt mörker och vinter hitintills, ser lika erbarmliga ut som den utkastade granen gjorde när barren dråsade av vid  utkastandet. Nu längtar jag efter att väcka Videung och se krokus kika upp.


Granar som garanterat inte barrar är de som jag vek av gamla böcker för över tio år sedan. Sådana granar kan stå framme året om tycker jag. De behöver ju inte dekoreras med stjärnor utan kan få vara precis som de är.

Imorgon tänkte jag baka glutenfritt bröd. Blir det bra delar jag med mig av receptet på bloggen. Jag hoppas verkligen det blir bra. Glutenfritt bröd som man köper färdigt är verkligen inte rock n´roll. Utbudet finns inte i färsk variant utan man får istället botanisera i frysdiskarna. Hur oinspirerat?
Jag tycker det är smaklöst och tråkigt. För att inte tala om konsistensen. Är det inte torrt som fnöske så sätter det sig som en propp i gommen och man får peta bort det med tungan eller till och med fingret ibland. Inget man äter om man vill visa att man har ett bra bordsskick med andra ord.

/Sussie