- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


lördag 8 april 2023

VEGETARISK LASAGNE

 God var den! Så god att jag totalt missade att ta kort på det färdiga resultatet. Här kommer ändå som utlovat receptet på den vegetariska lasagnen jag gjorde förra helgen. Ett perfekt recept för att ta reda på squash och aubergine om du odlar det.

Du behöver:

Squash

Aubergine

Vitlök

Pärllök eller annan lök t.ex. gul eller silverlök 

Morötter

Tomatpuré 

Krossade tomater

Vitt matlagningsvin 

Rismjöl

Salt

Olivolja + rapsolja 

Riven parmesan

Mozzarella 

Basilika

Börja med att hacka basilika, vitlök, lök och morötter till tomatsåsen.

Fräs först vitlöken i olivolja försiktigt. Den ska bara mjukgöras för att få fram aromerna. Tillsätt sedan lök, basilika och morötter och fräs tillsammans på medelvärme en liten stund.


Tillsätt krossade tomater, matlagningsvin och tomatpuré och låt sedan allt stå och småputtra/sjuda länge. Hela tiden som du nu gör iordning squash och aubergine.

Skär squash och aubergine i ca 3 mm tjocka skivor. Gör sedan iordning dem på samma sätt men lägg dem i olika formar. Lägg ett lager och salta sedan över. Lägg ett nytt lager och salta. Fortsätt så med alla skivor. 

Detta görs för att vätska ska dras ur.


Låt det ligga så cirka en halvtimme. Det bildas små vätskedroppar på skivorna efter ett tag.


Skaka av vätskan lite och panera sedan varje skiva i rismjöl. Skaka av överflödigt rismjöl så att endast en tunt fint lager är kvar på skivorna. Stek dem i rapsolja tills de blir gyllene och krispiga. Squashen är ljuvlig att äta bara så.


Förbered en form med hushållspapper i botten som du lägger de stekta skivorna på allteftersom så att olja kan rinna av.


Mixa ihop tomatsåsen så att morötter och lök finfördelas mer. Smaka av och tillsätt ev lite salt.

Sedan är det bara att lägga ihop allt i en ugnsfast form. Börja med ett lager tomatsås och varva sedan squash och aubergine med tomatsås emellan. När allt är ilagt i formen trycker du till allt lite lätt så allt sitter ihop bra formen. Lägg i mozzarella och strö över rikligt med riven parmesan. 
200 grader i ca 30 minuter.

Vi hade denna rätt som en av flera på vårt tjuvstartade påskbord förra helgen och det räckte till 12 personer. Som huvudrätt skulle jag säga 4-6 personer.

Lycka till!

Kram
Sussie

Inga kommentarer: