- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


lördag 25 mars 2023

VECKA 12 - DAGS ATT SÅ LUKTÄRTER

 

Vecka 12 är här. Snart över förvisso, men ändå. Det är dags att så luktärter. Jag har längtat sedan i höstas när jag samlade fröer.

Jag har en sort som jag sått i många år. Jag vet inte alls vad den har för namn. Det gör inget även om jag gillar att veta vad alla mina växter heter.  Kanske någon av er som läser kan hjälpa mig när det blir dags att fota blommorna i sommar.

I år har jag köpt en ny sort luktärt som jag hoppas ska gå fint ihop med min gamla, mörkt blålila sort. Den heter Royal Family Lavender.

Foto lånat från florea.se


Jag har köpt mina fröer från Fröbanken.
Just nu börjar det bli trångt i alla fönster. Det står sådder överallt. Och så en hel del pelargoner som väckts. Tur vi bor i ett hus med många fönster. 


Har inte satt upp gardiner överallt. Vad gör man inte för att ta tillvara allt ljus som någonsin går så sådderna ska ha det bra…


När luktärterna kikar fram får de stå någon vecka till inomhus. Sen ställer jag ut dem på glasverandan. Blir det inte alltför kallt så trivs de bättre där än inomhus. Där blir de mest gängliga och småtråkiga innan de kan planteras ut på rätt växtplats längre fram i vår. När de växt sig cirka 7-8 cm långa toppar jag dem så de förgrenar sig och kan producera ännu flera blommor.


Ser det ut så här hemma hos er också? Byttor överallt.

Visste ni förresten att luktärter har odlats sedan 1600-talet? Fröer skickades då från Sicilien till England av munken Fransiscos Cupani och den första luktärten fick också munkens namn. 

Tror kanske jag ska klicka hem en påse Cupani. För historiens skull och för glädjen i att värna om gamla kulturarvssorter. Måste fundera på färgen bara. Vet inte vad jag tycker om den. Kommer garanterat att vara en ensam fågel i min än så länge samlade färgpalett gällande sommarblommor. Det var ju aprikos och blått jag skulle satsa på i år!

Foto lånat från impecta.se

Suck, suck, suck. Att det ska vara så svårt att vara stringent och hålla fokus. Säg till mig på skarpen hörni!

Kram
SussieInga kommentarer: