- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


lördag 21 januari 2023

~ KRAMAS MERA ~

 



Idag är det kramens dag. Alla dagar borde ju vara kramens dag när det nu är ett så fantastiskt trevligt sätt att hålla sig frisk på.  Här kommer lite fakta om vad som händer med oss när vi kramas.

1. Är du spänd? Be om en kram. Du slappnar av när du kramas. Musklerna mjuknar och spänningar släpper. Underbart!

2. Är du oengagerad? Be om en kram. När du kramas blir du mer engagerad! Hjärnan frigör ämnet oxytocin som gör att vi knyter an till den person som vi kramar. Du får helt enkelt en annan relation med den du kramar. än med den du inte kramar 

3. Har du ont någonstans? Be om en kram.  Kramar frigör nämligen endorfiner, lyckohormon. De minskar smärta.

4. Är du ledsen? Be om en kram. Produktionen av dopamin och serotonin i hjärnan ökar när vi kramas. De som är ledsna och nedstämda har ofta låga halter av just dessa ämnen. 

5. Är du stressad? Be om en kram. Kramar sänker nämligen nivåerna av stresshormonet kortisol. Blir du mindre stressad minskar risken för högt blodsocker så därför är kramar ett perfekt medel för stressreducering.

6. Vill du förebygga hjärt- och kärlsjukdomar? Be om en kram. Kramar sänker pulsen som i sin tur kan bidra till att blodtrycket sänks. När blodtrycket sänks förebyggs hjärt- och kärlsjukdomar. Voilá!


Behöver du fler argument? Här kommer några fler. Det är mysigt! Det kostar ingenting. Det kan förändra världen för någon. Har du ingen du kan krama just nu? Krama ett träd eller varför inte krama om dig själv. Vi behöver ju vara vår egen bästa vän.


Kram

Sussie




1 kommentar:

Lena Hjalmarsson Wahlberg sa...

Du har så rätt❣. Jag som drabbades av utmattningsgssyndrom vet hur närhet är viktigt 🤗🤗 .