Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
fredag 25 juli 2014

Årets rabatt 2014

Årets fruntimmersvecka är över. Som alltid har den inneburit nya spännande möten och även kärt återkommande sådana. Trots tropisk värme hittade gästerna till vårt Stall och många hade hört talas om Nils Holgersson-bakelsen och ville testa den. Det blir jag glad ända in i hjärteroten av.

Varje år anlägger vi en ny rabatt med Selma Lagerlöfs-tema i vår trädgård. Kanske minns ni Fröken Lundgrens rabatt? Eller Kejsarrabatten och Paradisrabatten?

Paradisrabatten anlade jag 2012 och i år har den verkligen prunkat i värmen och solen.


Faktiskt är det också solen, värmen och längtan efter vatten, bad och svalka som inspirerat till årets rabatt tillsammans med följande citat ur Gösta Berlings saga:

"Nu måste jag beskriva den långa sjön, den rika slätten och de blå bergen, eftersom de voro en skådeplats, där Gösta Berling och Ekebykavaljererna framlevde sin lustiga tillvaro.

Sjön har sin början ganska långt uppe i norr, och där är ett härligt land för en sjö.
... Man ska bara se den en sommarmorgon, när den ligger yrvaken under dimslöjan, för att märka hur munter den är. Den gäckas först en stund, kryper sakta, sakta fram ur det lätta omhöljet, så trolskt vacker, att man knappt kan känna igen den, men så kastar den med ett ryck av sig hela täcket och ligger där blott och bar och rosig och glittrar i morgonljuset."

Ingen kan som Selma, vackert och poetiskt beskriva hur vacker vår värmländska sjö Fryken är. I boken har den fått namnet Lövens långa sjö och så kommer årets rabatt också att heta.

Platsen för rabatten sett från norr
Vi har planerat vår trädgård i tre olika nivåer på baksidan. Lövens långa sjö kommer att anläggas mellan två av dessa terrasser.

Platsen sett från söder

Rabatten kommer att vara bland det först man ser när man kommer vägen förbi Stallet och tittar bort mot vårt hus. Det kommer att bli ett vackert blickfång.

Platsen utmärkt med en pil

Valet av växter var enkelt: Blå toner med inslag av blålila. Kantnepeta, lavendel, salvia, bolltistel och stormhatt. Som en blå, slingrande sjö ska rabatten få ta plats i vår trädgård.
Tack Selma! Återigen har du gett mig uppslag till äventyr i vår trädgård.

Kram Sussie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Verkligen en mysig plats, där vill man bo på sommaren.

Köksblandare

Hanna sa...

så många fina bilder