Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
tisdag 28 januari 2014

JAG och mitt FÖRETAG ~ del 4

Många frågar hur jag hinner arbeta heltid och samtidigt driva Granne med Selma. Själv har jag faktiskt aldrig ställt den frågan till mig själv.


         Om man skaffar arbeten man älskar behöver man inte arbeta en enda dag i sitt liv.


Jag har arbetat inom skolan sedan 1992 och gör det fortfarande av den enkla anledningen att jag har världens bästa jobb. Jag känner mig inte färdig med skolan utan vill fortfarande ha den som en plattform i mitt yrkesverksamma liv.

Granne med Selma må ha kommit till av en slump men hur jag lever med mitt företag är ett mycket medvetet val.

Jag vill inte att Granne med Selma ska bli en belastning. Jag vill fortsätta baka, träffa människor, vara kreativ, hålla föreläsningar, utveckla affärsidéer och samtidigt njuta av känslan att det är okej med "bara" det. Skulle jag driva Granne med Selma mer affärsmässigt skulle jag tvingas säga nej till saker som jag säger ja till idag, av den enkla anledningen, att det är för mycket jobb för alldeles för lite pengar. Jag inser att jag är för luststyrd för att enbart vilja ha mitt företag som enda inkomstkälla.

Klokt, säger en del. Vansinne, säger någon annan.

Man kan inte överleva som företagare om man blir en slags "local hero". Någon som "ställer upp"  "byter gentjänster" eller ger "kompispriser" till alla man känner. Även om man vill, så går det inte. Då överlever man inte.

Jag beundrar människor som helt släpper taget från sin "trygga" anställning och blir företagare fullt ut. Jag beundrar deras mod och jag har förståelse för varför saker och ting kostar. Alla vill ha men hur många är beredda att betala?

Känd person som blivit miljonär på sitt företag:

- Jaha! (tonfallet i stil med "lilla gumman"). Tror du verkligen att du kan dra in några pengar, bli rik och störst på det här med att baka kakor?
- Nej, vet du vad! (tonfall i stil med "menar du allvar"). Störst har aldrig varit mitt mål. Det är bäst jag vill bli.


Sammanfattning:


  • Hur mycket tid är du beredd att lägga ner på ditt företag? Stundtals jobbar man väldigt, väldigt mycket i tid räknat. En stor del av tiden läggs på sådant som inte syns: produktutveckling, bokföring etc. Utslaget blir timpenningen låg. 
  • Hur prissätter du dig själv? Är du bekväm med att försvara din prissättning av "osynlig" tid om någon tycker att du är "för dyr"?
  • Samarbeta med andra företagare. Bättre en liten del av något än allt av ingenting. Var inte rädd för konkurrens utan se det som något positivt. Du kommer att tvingas göra ditt bästa och som företagare lever du efter mottot: Om bättre finns, är inte bra nog. Bra kan konkurrenten va!
  • Skaffa dig skinn på näsan och låt dig inte behandlas som skit.


Granne med Selma denna vecka:

  • Får ett uppdrag gällande arbetarbostaden på Mårbacka. Gardiner ska sys.
  • Hinner äntligen göra evenemanget "Dagskurs i Feng Shui den 22 februari" och hoppas att många vill anmäla sig.
  • Skriver tre blogginläggsutkast och tackar ja till erbjudande om samarbete.
  • Kan erbjuda mina bloggläsare rabatt hos samarbetsföretaget ovan.
  • Tittar till Stallet och pysslar någon timme därute: fyller vattenlås, tittar till kylskåp och ser över så allt är i sin ordning.
  • Har dåligt samvete för att jag inte hunnit göra inlägg med recept som en läsare önskat. Borde hinna, borde hinna...

Kram Sussie

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kom ihåg att personer gått in i väggen för mindre jobb än det du utför! Det är de som är engagerade och kör på som blir sjuka inte de som inte bryr sej och tar det lugnt. Jag talar av egen erfarenhet och det kommer inte smygande utan man bara befinner sej där rätt som det är.
Jag beundrar dej, men känner viss oro.
Stina

Kallholmen sa...

Jag älskar att läsa om din företagsresa det är så mycket som man känner igen.

Tack Sussie och kramar från Caro.

Queen of Kammebornia sa...

Vilka kloka tankar du har! Jag är precis på gång att starta mitt företag :) Klart man vill bli bäst, störst känns inte alls lika viktigt. Att ha roligt däremot, det är viktigt. Och att må bra :) Hoppas du får en fin helg!