- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 17 mars 2013

Så tar du sticklingar av dina MårbackapelargonerDet finns ett skimmer av mystik kring Mårbackapelargoner. De anses besvärliga.
De växer inte som man vill utan skjuter i höjden och blir rangliga istället för knubbigt välväxta.
De sköts som små bebisar och serveras både vatten och kärlek i överflöd.

Kärlek får de hemma hos oss också, men sen är det faktiskt lite si och så med resten. Jag behandlar dem utan minsta krusidull. Ibland är de snustorra, ibland tar jag skott av moderplantan så att det knappt finns något kvar av den.

Och faktum är att vi har ett bra förhållande, jag och mina Mårbackapelargoner. Vi vet var vi har varandra.

För några veckor sedan så köpte jag nya moderpantor. Nu har jag tagit sticklingar av dessa. Tre Mårbackapelargoner har blivit åtta.


Här är ursprungsplantan. Lyfter man på bladen hittar man massor av nya plantmöjligheter.


Det är nu som modet krävs för er som känner er lite (för) rädda om pelargonerna. Jag utgår från tanken att sticklingarna är viktigare än moderplantan. Då är det lättare att ta massor av sticklingar.


Som ni ser så har jag kapat moderplantan rejält. Av det jag kapade av blev det sedan tre kraftiga och fina sticklingar. Denna gång använde jag en vass kniv för att få fina snittytor. Sax är också bra (och ja... jag nyper av med fingrarna också. Som sagt: jag pjoskar inte. Det är liksom jag som bestämmer).Så här ser en fin och livskraftig stickling ut. Som ni ser har den många blad. De nedersta ska bort så att det blir en bättre stam på sticklingen. De nedersta bladen ruttnar ändå så det är lika bra att ta bort dem direkt. Och så tar de onödig kraft från plantan som behöver lägga energi på att bilda rötter istället för att försörja blad med vatten och liv.


Jag sätter alltid ner mina sticklingar i jord direkt. De bildar rötter och rotar  sig utan att behöva stå i ett vattenglas först.


 
 
En del kanske sätter på en platspåse med lufthål för att hjälpa sticklingarna att rota sig. Det gör aldrig jag, det funkar ändå.
 
Nu är det bara att vänta och komma ihåg att hålla jorden lätt fuktig så att rötter kan bildas.
 
Lycka till med era Mårbackapelargoner!
Och kom ihåg: De är tuffa och tåliga! Och byt ut ordet ranglig till uppåtsträvande så kanske Ni ser på dem med andra ögon när det tar fart på fönsterbrädan. Annars är det ju bara att ta nya skott igen :)
 
Kram Sussie

13 kommentarer:

Asta sa...

Jag gör precis som du. Inga vattenglas utan rakt ner i jorden. Och ingen påse. Det enda jag skulle vilja trycka på är, precis som du skriver, LÄTT fuktad jord. Vattnar man för mycket så ruttnar de. Hellre för torrt än för blött är min erfarenhet. Fin beskrivning!

Hanna sa...

tack för tipset.
Ha en fin söndagseftermiddag.
kram
Hanna

Birgittas Hus sa...

Tack för en bra beskrivning, ska absolut prova på till veckan.

Anonym sa...

Fina Sussie,
tack for harliga,informativa bilder och jattebra forklaring om hur du gor!
Bara en (kanske lite dum?) fraga: maste det handa nu eller ar det ok i borjan av juni ocksa (det ar ju da vi flyttar 'hem' till Medelpad fran Wales)???
Med onskan om en harlig vecka!!!
Andriette

Annas skattkammare sa...

Tack för bra förklaring! En fråga bara; övervintrar du dina pelargoner så att de håller sig sådär fina med blommor och allt? Då jag övervintrat mina är de ju inte alls sådär fina, då klipper jag ner dem nästan helt och låter dem växa till sig igen från grunden.. När tar jag sticklingar? :)
Kram Anna

Anita sa...

Tack för en bra förklaring jag har funderat mycke på hur man gör kram Anita

Jessica sa...

Toppenbeskrivning! Jag har slaktat mina mårbackapelargoner idag. Och hoppas nu att de blir riktigt ståtliga till sommaren! :)

Jessica sa...

Och dessutom har jag skrivit ett litet inlägg där jag lånat en bild på dina fina pelargoner och länkat till dig. Hoppas det är ok, om inte så tar jag bort länkarna och bilden i inlägget. Ha en fin dag! :) /Jessica

Anette sa...

Tack för bra beskrivning!
Jag är antagligen alldeles för feg.

/Anette

Mammalilla sa...

jag har en jättefin stor Mårbacka som jag fick som liten planta i mars.Nu är hösten kommen och jag har en fråga: Kan man ta sticklingar på hösten också eller ska jag vänta till februari?
Tacksam för svar...Anita

Anonym sa...

Har precis läst din beskrivning och jag är så sugen på att göra nya bebisar av mina mårbackisar :) är i slutet av januari nu och jag vete katten om jag kan tåla mig längre :) tack för en fin beskrivning.

Jenny

Malin sa...

Hej! Jag fick nyligen en stor och fin, uppåtsträvande, Mårbacka från en granne som inte kunde/ville övervintra den, och den har potential att bli många nya, fina plantor. Jag undrar om det går bra att ta sticklingar nu, i början av december, eller om det är bättre att vänta till fram på våren? Malin.

Granne med Selma sa...

Jag skulle vänta tills februari men om du är otålig så ta ett skott nu och vänta med övriga. I vilket fall som helst så har du ju moderplantan kvar :)
Lycka till