Om ni aldrig har bakat knäckebröd förut kan jag rekommendera er att göra det. Det blir så gott, det känns så genuint och det hör verkligen julen till.
Knäckebrödet på bilden har jag bakat efter recept från boken "Vinterns goda ting" av Anna och Fanny Bergenström.
Knäckebröd från Äppelviken
Till 12-14 brödkakor behöver man:
Dag 1:
25 g jäst (ett 1/2 paket)
1 msk honung (eller sirap. Jag tar alltid honung som första val)
2 rågade tsk salt
2 dl filmjölk
4 dl vatten
6 dl grovt rågmjöl
Dag 2:
6 dl grahamsmjöl
1 msk stött kummin
1-2 dl (eller ev lite mer) vetemjöl
- Smula ner jästen i en bunke och lägg i honung eller sirap samt salt.
- Häll på filmjölken och rör om.
- Häll därefter på vattnet och rör om ordentligt.
- Blanda i rågmjölet.
- Låt stå väl övertäckt över natten i rumstemperatur.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- Nästa dag tillsätts stött kummin blandat med grahamsmjölet.
- Rör sist ner 1-2 dl vetemjöl. Degen ska bli smidig och lättarbetat. Inte för kletig.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Dela degen i 12-14 bitar. Kavla ut på väl mjölat bakbord och kavla sedan fram och tillbaka några gånger med kruskavel.
- Grädda direkt utan jäsning i övre delen av ugnen i 225 grader 8-10 minuter.
Kram Sussie - som snart får hem goaste dottern från London. Bästa julklappen ever!
3 kommentarer:
Bakade knäckebröd för länge sedan, dax att göra det igen... ser väldigt gott ut.
Ha en bra 3:e advent!
Kram Birgitta
Ha en fin vecka som kommer!
Kram/Lena
Japp du.. dä där för ja nog prove.. men får bli ätter jul för ja har ju knäckebrööö kvar..som någon bakat:).. trodde nästan du bakat i vedeldad ugn....Såå mysigt att få hem dottern.. ja det slår nästan allt... förstår hur du känner..åå såå långt bort sen,, nu ska här laddas för Ensts jul på tv.. ha de gött..kram snö ..Pia från
Skicka en kommentar