- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 19 december 2010

Så lyckas du med knäcken


Hemligheten ligger i gradantalet.

I alla år har jag kokat knäck och gjort det sk. kulprovet.

Det kommer jag aldrig mer att göra.
Från och med nu använder jag en termometer i stället och kokar knäcken tills den blir

126 grader.

Då blir det perfekt!

Knäcken släpper lätt från pappret, är liiite hård på ytan och blir sen len och mjuk när man stoppar in den i munnen.

Tänk att det skulle ta 42 år innan jag lärde mig att koka den perfekta knäcken!

Fast receptet , det är det samma som jag alltid gör. Lite traditionell vill jag vara.


KNÄCK

2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
3/4 dl hackad mandel

  1. Blanda grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 126 grader. Rör då och då under kokningen.
  3. Tillsätt mandeln.
  4. Häll i knäckformar.


Kram Sussie


13 kommentarer:

Lauras gård sa...

Jag har också använt digitaltermometer några år och det är toppen! Den talar ju till och med då man har kommit upp i rätt temperatur så man slipper så och passa. Kram Stina

Annika sa...

Det var ju ett bra tips hörrudu.... ska göra Ernsts knäck att bara hälla ut ja.... gillar inte formar..:) sitter här o filurar lite.... längtar till den 12e..... har att litt små ideer..... kan ju inte bara ha jul i huvvet...:) Hoppas allt är bra o att du njuuuter också... Kram Annika

♥ Pia... sa...

Ja du Sussie.. en lär så länge en lever.. och koka knäck har en fäll gjort i så många år, ibland stenhårda ibland så..tja du vet.. tack för tipset... ska testas i mörn.. ha de gött
kram....Pia

Anonym sa...

Åååå 1000 tack!! Jag har aldrig lyckats helt, men nu ska jag göra ett försök igen.

Kram Linda

Millygarden sa...

Haloj där! kar kikat igenom dina senaste inlägg och jag säger då det wow wow wow så snyggt det blir i kafét. Superfint!

Goaste julkramar till dig!

/Marina

Black Iris sa...

Haha,, ja jag skulle göra knäck i micron härom dan och den hade kanske blivit bra men kärlet jag använde smälte ihop med knäcksmeten så jag fick skura hela köket. Får nog också hålla mig till det traditionella..

Maidi

Gunillasljusglimtar sa...

Kul med nya ideer o tips! Jag lagar delikatessköttbullar med bla äggulor o grädde i...har gjort sen jag skaffa eget hem! Traditon som jagej brytit än,hahaha. / Gunilla

Gunillasljusglimtar sa...

Kul med nya ideer o tips! Jag lagar delikatessköttbullar med bla äggulor o grädde i...har gjort sen jag skaffa eget hem! Traditon som jag ej brutit än,hahaha. / Gunilla

A House With A View sa...

Tack för tipset!! Kommer till användning!

Kramiz aka

Annas skattkammare sa...

Det var ett bra tips, jag gjorde ingen knäck iår eftersom den ändå aldrig blir bra, men nästa år ska jag komma ihåg ditt tips!
God Jul!
Kram /Anna

Nellie sa...

Hej! Jag har inte gjort knäck på ca 6-8 år för jag bara misslyckades varje gång. Har provat olika recept, kokat på plattan och micro. Inget har fungerat. För mjuk, eller för hård eller så har vi fått sitta och pillra med "fastlimmade" pappersformar tills vi tröttnat och stoppat in i munnen med pappret på! Efter att ha läst ditt tips så tänkte jag igår att jag skulle göra ett slutgiltigt test med den där förbaskade knäcken. Och voila!!! Jag har nu egenlagad PERFEKT knäck i mitt kylskåp. Ville till en början koka över hela tiden men jag lät smeten koka ihop en stund och sedan kunde jag undan för undan höja temperaturen på plattan tills smeten var uppe i de magiska 126 graderna. Nästa gång så tar jag helt enkelt en kastrull med högre kanter... Tusen tusen tack! MVH Nellie

Jen sa...

Måste verkligen skaffa en termometer, för knäcken måste ju vara alldeles lagom...inte för lös och inte för hård.

Ha det gott Kram jen

Rummet för välbefinnande sa...

En riktigt GOD JUL till hela familjen från oss!
Hoppas vi kan ses snart Sussie. Längtar att du kommer hit *ler* också längtar jag efter att komma till dig också som du förstår.
Stor kram Mia