- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


torsdag 7 januari 2010

Miljötorsdag

Torsdag!
Det innebär ett inlägg om hur vi tillsammans kan ta vara på vår fantastiska natur.


Att man kan panta burkar, det är ju inget nytt, men har ni tänkt på att man också kan panta värmeljus?

Varje gång vi har tomburkar hemma, så brukar jag vika ihop värmeljus och peta ner i den tomma burken. 5-10 stycken i varje burk ungefär. Sen är det bara att panta.Vill du också vara med i miljöuppmaningen? Klicka här och se hur du gör.

Kram Sussie

Uppdatering: Några har uppmärksammat mig på, att den lilla behållaren för veken ska tas bort innan man återvinner värmeljuset. Jag har aldrig gjort det, men det vore jättebra om någon "metallkunnig pantare" verkligen gav svar på hur det ska vara. Då blir det ju kanonbra om alla får reda på det!

Uppdatering 2: På Miljökontoret visste man inget om detta. På IKEAS hemsida hittade jag följande:

"Även om värmeljuskoppen är gjord av aluminium så är den lilla vekeshållaren gjord av stål. Stål kan man också återvinna och därför separeras stålet från aluminiumet med hjälp av stor magnet. Det betyder att det är jätteviktigt att lossa vekeshållaren från värmeljuskoppen. Annars följer värmeljuskoppen med stålet och går upp i rök (vilket inte alls något bra). Stål förbränns nämligen vid en mycket högre temperatur. "

Uppdatering 3: Ringde COOP:s kundtjänst som lovade att ta reda på om man kan återvinna deras värmeljus som enbart aluminium. På påsen står det nämligen att det bara är aluminium... i allt... De mailar svar inom kort.


Uppdatering 4: Även ICA har lovat återkomma med svar om vad som gäller för deras värmeljus. Väntar också på info från IKEA...

Uppdatering 5: Mailsvar från COOP:
Vi har mottagit förfrågan om Värmeljus.

Det är aluminium i den lilla plattan där veken är fäst.
Med vänliga hälsningar
Coop Kundkontakt


020-71 10 10
www.coop.se

26 kommentarer:

♥ Pia... sa...

Halloj.... MiljöSussie:)...panta värmeljus..hade jag funderat på nästa torsdag hihi..har faktiskt ALDRIG gjort det..skäms nästan när jag tänker på HUR mycket hemskt som det finns i de där små illbattingera och som jag slängt..men från i måndags så har jag alltså sparat dessa i en liten korg..inte så dumt kanske med ditt tips:)..nu ska jag iväg och jobba en stund..inlägget mitt om miljö kommer i kväll:)..ha de såå gött ..kram...Pia

Skatan sa...

Godmorgon frun!

Det var det jag visste - redan torsdag ;)

Nu skall jag ta mig en funderar över vad jag kan bidra med...kul!

Här är om möjligt ännu kallare idag. Förvisso är det häftigt med kraftfullt väder, men det börjar ställa till det ltie för de små som får så begränsat med frisk luft!

Önskar en fin dag.

Kram,

Anna

Nikita sa...

ny tävling hos mig:
vinn 500kr i presentkort hos en butik med massor av fina inredningsdetaljer
i lantligt & shabby chic
Tävla här:
http://nikital.blogg.se/2010/january/vinn-500-hos-louiseinterior.html

Annika sa...

Hejsan!!! Mitt bidrag idag.... jag är en återvinnare av stoooora mått så därför uppmanar jag nu ALLA som rensar garderober o skåp till att återvinna det som ni inte ska sälja eller ge bort.... även sängkläder o dyl tas emot på ex Kupan (röda Korset)..... de blir de vackraste trasmattor om en vävare får tag i dom...:) Annika

Anna sa...

Uuuu, vad smart!! Dessa tomma värmeljuskoppar blir lätt liggandes här och där. Inte nu längre :)

/Anna

Gunilla sa...

Här är nog förutsättningarna väldigt olika beroende på var man bor i landet. Eftersom vi säkert i 20 år haft sortering för metall, förutom pant, så hamnar all metall förstås i den lådan inkl. värmeljusmetallen. Vissa kommuner verkar inte ha någon sortering alls. Här ligger Borlänge långt framme. Det jag inte gillar är sortering av hårdplast och kartong. Där någonstans går gränsen då även dessa material är brännbara.

M sa...

Jag har bara en fundering för mina barn samlar ljuskoppar till skolan. De är delaktiga i ikeas ljuskoppstävling! Men då ska man pilla bort den runda metallbiten i botten. ÄR inte den av annan metall och ska separeras?

meas vardag sa...

Jag har aldrig pantat dem men ibland slänger jag dem i insamlingen. Detta va en spännande utmaning! Må så gott!

TapetserarEva sa...

Bra att du tog upp värmeljuskopparna, hade också tänkt göra det först.

Vi svenskar bränner ca 300 miljoner värmeljus varje år!!Det är 225 ton aluminium.
Återvinning av metall sparar mycket energi, för aluminium sparas 95% mot vad som krävs vid nytillverkning.
(hämtat från www.sopor.nu)

Ha en fin vecka //Eva

Marie - Systrarna sa...

Bra tips! Vi brukar sortera dem i metallinsamlingen, men att panta går ju också bra! Intressant att få info om den lilla hållaren - hädanefter ska jag alltid ta bort den!

Viveka i Bläckhornet sa...

Halloj där fina miljövän :)

Ett toppensätt att återvinna på. Många är vi ju som är storförbrukare av värmeljus så det tipset kommer väl tillpass.

Kram Viveka

Kicki sa...

Hej Sussi!

Vilket roligt och bra initiativ du tagit för miljöns skull. Jag har faktiskt återvunnit min värmeljuskoppar ganska länge men jag brukar lämna dem i metallåtervinningen på uppsamlingsplatsen för plast m.m.
Tack för din fina blogg. Jag tittar ofta in och låter mig inspireras. Mvh Kicki i Ö-vik

ANNIKA sa...

Javisst ska vi alla värna om vår fantastiska natur .Man behöver nog en påminnelse ibland....
Har sorterat i många år (även värmeljus som hamnar i metall) och det har blivit en vana.
Problemet är att det tar plats att sortera.Var ska man förvara allt avfall innan man kör bort det( för det är ju inte miljövänligt att åka extra med skräpet).
många kramar från ANNIKA

Anonym sa...

vad bra! då slipper man ju stå i metallinsamlaren... det blir drygt att lägga i så många som det blir under mörka tider;)
Fast man måste ha brukar hemma också, tur att man har en karl till det;)
Kram

Anonym sa...

Så smart! det måste jag åxå börja göra...

kram!

♥ Pia... sa...

Gokväll ..nu har även jag lagt upp ett par tips:)..bra jobbat med värmeljusbehållarna..nu får vi lära oss en massa..himla bra..ha de gött..Pia

Skatan sa...

Nu är jag med i matchen ;)

Sov gott!

Anna Miljöskata

Milla sa...

Först måste jag få säga att det är lysande (hihi) idé som du har med nya temat! Tror alla kan få lite tips av varann om att värna om miljön på enkelt sätt. Jag själv emottager gärna tips hur man bäst lagrar det man samlar på sig, tex förpackningar och sådant som är skrymmande... Innan det kommer iväg till återvinningen så att säga.
Jag brukar slänga värmeljusdelarna i metallåtervinningen som vi har där vi bor. Intressant att veta vad som är mest rätt, enligt företagen. Kram till dig som engagerar dig i detta!

hemma hos lilla mej sa...

Vad smart att lägga dom i burkar.1000 Tack för tipset.Varmkram Rita ♥

Anonym sa...

Intressant! Jag har också undrat om det verkligen är nödvändigt att använda stål som håller veken på plats. Inte har jag pillat bort stålet fast jag visste att jag borde. Så bra att du sätter strålkastare på detta!

Jag försöker vara så miljövänlig jag bara kan. Vi måste alla se till att dra vårt lilla strå till stacken. Och 40-talist som jag är; försöka rätta till det vi förstört tidigare... för våra barn och barnbarns framtid.

Jag följer dina inlägg och anser att du är ett FÖREDÖME!

Vinterkram från Eva-Mari

Inka sa...

Hej, Sussie!

Men gud vad smart. Hur fick du veta det? Tack för tipset, ska jag också göra.

Så vill jag önska dig en trevlig fortsättning.

Kram Inka

irene sa...

Kjempe bra med miljötips!
Dette var ett bra påfunn!
Tack Sussie

Irene

vardagsvitt sa...

Hejhopp...
Min syster har gjort detta i många år och jag gillar iden MEN....
Som Coop anställd kan jag bara be om att ni inte fyller burkarna för mycket för de kan lätt fastna i burkmaskinens komprimatordel och det är inte lätt att få bort.
Den är ju bara anpassad för en viss tjocklek på burken och tänk på oss som ska in med armar och fingrar för att peta bort burken som fastnat... inte helt riskfritt.
Annars kan jag bara hurra för alla miljöideér som alla kommer på!!

Kram Marith
CoopForumanställd som är rädd om sina fingrar!!

Bella sa...

Åh så roligt att få läsa om någon som också värnar om miljön. Jätte bra tips, det ska jag ta efter. :)

Synnøve. sa...

Vilket fantastiskt inlägg om att panta värmeljus.
Ska genast ta reda på om allt är av aluminium på de ljus jag har med.
Vi slänger dom inte nu heller, utan tar med dessa till GIR som det heter här, återvinning alltså. Där går de i en container med stål och plåt. Men kan man panta dem är det ju kanon.
Tackar och bockar för ett helt fantastiskt tips.
Kramen Synnöve.

Nicolina sa...

Panta värmeljus? Jag förstår inte, skulle det vara bättre än att lämna det på återvinningen? Jag stoppar mina värmeljuskoppar i konservburkar som man enkelt sen kan stänga igen med locket :) Iof har vi aldrig några burkar hemma, kanske därför jag inte tänkt den tanken.. Samt som någon sa om pantmaskinen, har man jobbat på tex konsum så vet man hur gärna de krånglar ;) Men, huvudsaken att de återvinnins!

Mitt tips: Aluminiumfolie är visserligen ingen förpackning men de är ändå aluminium och kan också läggas i återvinningen/konservburken.. Inte rätt, men de känns bättre än att lägga de i brännbart ;)