- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 9 april 2023

VAD MÅR DU BRA AV?

Vacker utsikt på väg till mitt arbete. 

 Jag vet så väl vad jag mår bra av. Ändå gör jag så ofta annorlunda.

Vad är det som gör att det blir så? Brist på karaktär, disciplin, vilja eller förmåga? Eller kanske förnöjsamhet över det som är som det är?

Påsken innebär möten, mat och mycket fika. Det blir mindre av träning, trädgård och ta i från tårna.

Helt rätt men ändå inte det som den fysiska kroppen mår bäst av. Psyket däremot mår prima.

Det är väl den välbekanta balansen som jag förmodligen behöver och efterfrågar.

Det här mår jag bra av:

  • Smörja in mig efter duschen - händer typ aldrig.
  • Använda tandtråd - händer ibland
  • Morgonpromenader innan frukost - händer typ bara på sommarsemestern
  • Sockerfritt fika - händer oftare än förut men inte alltid
  • Dricka mer vatten - händer i perioder. Att det ska vara så svårt!
  • Trädgårdsarbete- händer ofta
  • Lägga mig runt 22.00 - händer nästan alltid. Även på helgerna.
Vad säger ni? Hur ser era må bra- listor ut? Och gör ni det ni mår bra av eller inte?

Kram 
Sussie



lördag 8 april 2023

PÅSKDUKNING 2023




I år blev det servetter i tyg som jag köpte för ett tag sedan. Visst är det skillnad att duka med servetter i tyg jämfört med papper? Tycker visserligen om pappersservetter också men inget slår dem i tyg.


De små hönorna i vitt är så kallade godisgömmor. Jag har fyra olika storlekar och har hittat dem på olika loppisar under åren. Hittade en prislapp under den största av dem. 10 kronor hade jag gett för den. Inte så länge sedan, men avsevärt billigare än vad de går för nu. Materialet kallas opalglas och det materialet har tillverkats sedan antiken.  


Det blev inga sirliga påskblommor på bordet som jag först tänkte. Istället blev det våreld i påskigaste gult. Blomsterbågarna behövs egentligen inte, men ger höjd i dukningen och passade bra att sätta fjädrar i för att ge dukningen ännu mera påskkaraktär.

Nu väntas gäster senare i eftermiddag. Det ska bli roligt! Det är alltid kul med liv och rörelse och att få duka fint igen.

Glad påskkram
Sussie

VEGETARISK LASAGNE

 God var den! Så god att jag totalt missade att ta kort på det färdiga resultatet. Här kommer ändå som utlovat receptet på den vegetariska lasagnen jag gjorde förra helgen. Ett perfekt recept för att ta reda på squash och aubergine om du odlar det.

Du behöver:

Squash

Aubergine

Vitlök

Pärllök eller annan lök t.ex. gul eller silverlök 

Morötter

Tomatpuré 

Krossade tomater

Vitt matlagningsvin 

Rismjöl

Salt

Olivolja + rapsolja 

Riven parmesan

Mozzarella 

Basilika

Börja med att hacka basilika, vitlök, lök och morötter till tomatsåsen.

Fräs först vitlöken i olivolja försiktigt. Den ska bara mjukgöras för att få fram aromerna. Tillsätt sedan lök, basilika och morötter och fräs tillsammans på medelvärme en liten stund.


Tillsätt krossade tomater, matlagningsvin och tomatpuré och låt sedan allt stå och småputtra/sjuda länge. Hela tiden som du nu gör iordning squash och aubergine.

Skär squash och aubergine i ca 3 mm tjocka skivor. Gör sedan iordning dem på samma sätt men lägg dem i olika formar. Lägg ett lager och salta sedan över. Lägg ett nytt lager och salta. Fortsätt så med alla skivor. 

Detta görs för att vätska ska dras ur.


Låt det ligga så cirka en halvtimme. Det bildas små vätskedroppar på skivorna efter ett tag.


Skaka av vätskan lite och panera sedan varje skiva i rismjöl. Skaka av överflödigt rismjöl så att endast en tunt fint lager är kvar på skivorna. Stek dem i rapsolja tills de blir gyllene och krispiga. Squashen är ljuvlig att äta bara så.


Förbered en form med hushållspapper i botten som du lägger de stekta skivorna på allteftersom så att olja kan rinna av.


Mixa ihop tomatsåsen så att morötter och lök finfördelas mer. Smaka av och tillsätt ev lite salt.

Sedan är det bara att lägga ihop allt i en ugnsfast form. Börja med ett lager tomatsås och varva sedan squash och aubergine med tomatsås emellan. När allt är ilagt i formen trycker du till allt lite lätt så allt sitter ihop bra formen. Lägg i mozzarella och strö över rikligt med riven parmesan. 
200 grader i ca 30 minuter.

Vi hade denna rätt som en av flera på vårt tjuvstartade påskbord förra helgen och det räckte till 12 personer. Som huvudrätt skulle jag säga 4-6 personer.

Lycka till!

Kram
Sussie