- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


torsdag 29 oktober 2015

Lilla julkaffet hos Granne med Selma


På lördag mellan 12-18 öppnar vi upp dörrarna till ett julinspirerat Stall hos Granne med Selma.

Kom och få en försmak av julen! Njut av struvor, fyllda mandelformar och nybakat saffransbröd. 

Utvalt hantverk och erbjudanden kommer också att finnas. 

 Välkomna!

Kram Sussie

söndag 11 oktober 2015

Glutenfri surdegsgrund

Glutenfritt surdegsbröd är inte busenkelt att få tag i. I alla fall inte om man bor på ett litet ställe ute på vischan.
Däremot är det ganska (bus)enkelt att baka själv. Surdegsgrunden gör man iordning några dagar i förväg innan man ska göra själva bakandet.

Du behöver följande:


1/2 äpple
100 g ljummet vatten
100 g majsmjöl (eller rismjöl)

En våg och en burk med ett lock som inte sluter helt tätt.
Gamla glasburkar med glaslock är perfekta.


Riv äpplet (om du vill kan du behålla skalet på men se då till att det är ett ekologiskt äpple fritt från besprutning).
Blanda alla ingredienser i burken och rör om. Konsistensen ska bli som en tjock våffelsmet ungefär.


Ställ burken varmt (ca 25 grader) och rör om en gång om dagen i tre dagar.
Jag gjorde en ny surdegsgrund igår, lördag och ska nu röra varje dag t.o.m tisdag. På onsdag ska den bli matad med mera mjöl. Förhoppningsvis ska den tills dess fyllas på med bubblor som är ett tecken på att den är okej. Händer inget är det lika bra att börja om från början igen.

Receptet kommer från denna bok.



Tack alla söta för lyckönskningarna med hedersuppdraget som Karlstads rekryteringsambassadör. Vi som fått äran har nu blivit fotograferade, både tillsammans och enskilt. Inte så enkelt att se naturlig ut när man står och ler i timmar men fotograferna var fantastiska. Det var många glada skratt den dagen så förhoppningsvis kommer glädjen att lysa igenom bilderna :)
 
Kram Sussie

fredag 2 oktober 2015

Höstmarknad och nytt jobb

 
Idag är det marknad i Sunne. När jag var liten var det en stor dag. En dag jag längtade efter i flera veckor. Bruna martenskarameller, lyckobrev och virvelvindar skulle svepa fram den där första fredagen i oktober och lämna efter sig en lyckokänsla som skulle sitta i länge efteråt.
 
Jag inser att jag blivit lite tråkig för nu kan jag välja att inte åka in till Sunne alls på marten. Det är bökigt att ta sig fram med bilen, krångligt att hitta parkeringsplats och lyckan hittar jag inte längre i ett pappersbrev för fem kronor.
Men visst är det häftigt med perspektiv på tillvaron!
För det går med all säkerhet små flickor och pojkar mellan stånden som tycker att just den här dagen är bland det roligaste som händer just nu.
 
~
 
Apropå roligheter förresten.
Jag har fått ett uppdrag som rekryteringsambassadör för Karlstad kommun. Under två år ska jag vara kommunens ansikte utåt för att få människor att vilja söka jobb i Karlstad. Uppdraget ligger vid sidan om mitt ordinarie jobb och innebär inte några förändringar där. Jag är väldigt stolt och otroligt glad över att få representera Karlstad.
 
Kram Sussie

söndag 27 september 2015

Hur börjar man ett inlägg som det här?

Ja, hur börjar man egentligen ett inlägg när man inte gjort ett nytt på väldigt länge?
Kanske med en punktlista på vad som hänt sedan sist och sedan bara smack på´t igen?
Tja.... varför inte.

Här kommer punktlistan.

  • Varit på kurs i att baka gluten-, mjölk- och sockerfritt
  • Fått ännu ett spännande arbete
  • Haft kurs i feng shui
  • Vinkat hej då till båda barnen som flyttat hemifrån
Minsann tror jag nog att alla punkter förtjänar ett eget inlägg. För de påverkar mitt liv och hänger på något konstigt sätt ihop med varandra.
Sista punkten är jobbig även om jag är otroligt glad över att båda barnen trivs och fyller sina liv med egna minnen och eget innehåll. Det som är jobbigt är väl också precis det. Att inte längre vara livsnödvändig. Att inte längre vara den som fyller deras liv med de bästa och vackraste minnena längre för det kommer andra att göra framöver.
Mina underbara, fina och talangfulla barn! Lycka till med studier och med att fylla era liv med innehåll!




 
Min stora pensé som jag haft ute har jag nu ställt in på glasverandan. Titta, så många frön den släpper ifrån sig! De ska jag torka och plantera till våren.
 
Kram Sussie
 

fredag 31 juli 2015

Blåbärspaj ~ gluten, mjölk och sockerfri




Sedan en tid tillbaka har jag gett mig katten på att lära mig baka goda bakverk som är glutenfria, sockerfria och fria från mjölkprodukter. Det är så kul att testa sina gränser när det gäller bakning.

Skogen är just nu full av blåbär och även jag har hakat på trenden och tillbringat några timmar i blåbärsriset. Det har blivit både marmelad och sylt men framför allt blev det en blåbärspaj som jag gärna vill dela med mig receptet på. Vanliga recept har ni säkert egna men är ni sugna på något nytt så varsågoda! Här kommer receptet på en variant fri från gluten, mjölkprodukter och socker. Supersmaskig! Och nyttig!

Du behöver:

5 dl blåbär
1 msk potatismjöl

2 msk cocosolja
2 msk honung
3 dl glutenfria havregryn
2 dl sötmandel (kör i mixer till mandelmjöl)

ev 1-2 msk honung att ringla över blåbären innan smuldegen läggs över.

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda cocosolja, havregryn, mandelmjölet och honungen. Nyp ihop det till en smulig deg.
  3. Blanda blåbär och potatismjöl (Visst blir bären underbart fina när de blandats med det vita pudret?!)
  4. Häll blåbären i en ugnsfast form.
  5. Ringla ev. över den extra honungen om du vill ha en sötare variant. Personligen gör jag inte det utan tycker det räcker med den sötma som blir utan detta.
  6. Strö smuldegen över blåbären.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Passa mot slutet och lägg ev. ett bakplåtspapper över pajen de sista fem minuterna.
  8. Servera med vaniljsås eller glass. Om du vill hålla den mjölkfria linjen hela vägen ut rekommenderar jag  Oatleys iMat Fraiche utrörd med lite mosade blåbär och en gnutta vaniljpulver.  

Kram Sussie

tisdag 28 juli 2015

Kanske är det just DIG jag söker?

Sommarvädret kan man lika gärna spola ner hittills.


Man vet att man är långledig när dagarna flyter ihop och tappar namnen. Plötsligt vet jag inte längre om det är måndag eller torsdag. Det spelar ingen roll. Det är bara skönt.
Just idag, när sommaren borde vara som varmast och mest solig... får jag plötsligt längtan efter... jul!
Knappt att jag törs skriva det, än mindre säga det högt. Det är för tidigt.

Tänk så mycket lite inplock från naturen gör för känslan i ett rum! Ett daggkåpeblad att ställa tvålen på och blommor från samma planta mjukar upp.
 
Fast egentligen är det kanske inte själva julen jag längtar efter utan pysslandet före. Jag har fått så många roliga idéer på nyttigt julgodis som jag vill testa att göra. Och i mitt huvud snurrar pysselidéer att göra till Lilla julkaffet. Det är så roligt att kunna erbjuda mer bredvidförsäljning till kaffet då -  nyttigt hemgjort julgodis, hantverk, handplockade saker...


Snygg tvål köpt på Netto (!) för ynka 15 kr. Om den är bra? Öh... har inte ens luktat på den. Köpte den bara för att jag gillade flaskans färg och etikett :P

Jag funderar också på att bjuda in hantverkare och har börjat fråga runt lite smått. Är du kanske en av dem som skulle vilja ha dina saker till försäljning denna dag? Maila mig vid intresse för mer information på susanne@grannemedselma.se.

Kram Sussie

fredag 17 juli 2015

Öppettider under fruntimmersveckan


Under fruntimmersveckan 2015 har vi öppet som ett (nästan) vanligt kafé under två dagar denna sommar:
 
Söndagen den 19 juli kl. 13-17
Tisdagen den 21 juli kl. 13-17
 
Ingen förbokning behövs.
 
V Ä L K O M N A!

söndag 12 juli 2015

~ Palettblad ~


Vissa blommor och växter har man särskilda minnen till. Palettblad är en sådan blomma för mig. Som liten älskade jag att lära mig allt om växter och jag samlade tidigt på växter som jag kunde sköta själv hemma i flickrummet. En period var det bara kaktusar som gällde, en annan blommor med vackra blad. Det var i mellanstadiet jag först stiftade bekantskap med palettbladet.


Palettbladen blommar lätt med blålila, uppåtgående små spiror. De ska man plocka bort, annars blir bladen bleka. Och ju mer man toppar, desto kraftigare blir den. En underbar krukväxt som förtjänar att få komma tillbaka in i värmen. Den fanns överallt när jag var liten, nu ser man den nästan aldrig. Vad hände liksom?



I köket står just nu en friserad moderplanta och ett glas med sticklingar. Håll med om att växten är vacker!

Kram Sussie