- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


tisdag 9 februari 2010

Stickiga minnen




































Titta noga på de vackra bilderna i dagens inlägg!
De visar min fina vinst från Moas Lovey Things. Ett par riktiga "Sussie-vantar". Jag kommer att få hålla hårt i dem. Risken är stor, att de annars kommer att bli ett par "tonårsdotter-i-huset-vantar"...

Min mamma hade garnaffär när jag var liten. Det gällde att ha många modeller uppstickade, så att folk blev inspirerade till att sticka själva. Mamma satt alltid framför tv:n på kvällarna och stack...

Och så gjorde även jag.

När jag var nio år stack jag min första tröja. En ljusblå slätstickad sak som jag var väldigt stolt över...




































När jag var femton år, stack jag tröjor åt en exklusiv boutique i Amerika. Tröjorna stickades i vackert mohairgarn och jag fick 200 kronor styck för dem... Inte mycket till timpenning, men välbehövda pengar för en tonårstjej.




































När jag var 24 år sydde jag två lapptäcken åt den här damen, och fick en stickad tröja som del av betalningen. Jag hade inte hjärta att säga, att jag hellre ville ha betalt i pengar, eftersom jag stickade själv, och hade gjort sedan jag var nio...

Visitkortet, där hon skrev sitt namn och telefonnummer på baksidan, har jag sparat som ett kul minne :-)


















Ha det bra i kylan! Sätt på er en extra tröja -- gärna en stickad :-)
Kram Sussie

söndag 7 februari 2010

Min sura kompis

Igår gjorde jag iordning en sk. surdegsgrund av grovt (ekologiskt) rågmjöl och vatten. I morse när jag tittade till min kompis hade det verkligen hänt grejer!




































Det har börjat jäsa i glasburken...

Surdegsbröd blir saftigt och håller sig längre än bröd bakat på jäst.
Själva surdegsgrunden är en odling mjölsyrebakterier som är väldigt bra för näringsvärdet i brödet. Det frigörs mineraler som  kan tillgodogöras i kroppen på ett nyttigt och bra sätt.

Nu ska min kompis få sura i ytterligare två dagar innan det är dags att börja baka.

Varsågoda: Här kommer receptet på en enkel rågsur:
































Dag 1



Blanda 1 dl vatten 40°C med 1 dl grovt rågmjöl, förvara i en lufttät burk. 
Låt burken stå i rumstemperatur i 3 dygn och rör om i burken varje dag.

Den ska ha en ganska stark syrlig doft när den är klar. Om du förvarar burken varmt kan det gå snabbare, den ska gärna bubbla och dofta syrligt.


Dag 4



Häll över i en lite större bunke Tillsätt 2 dl 40°C vatten och 2 dl grovt rågmjöl, rör om.

Dag 5


Tillsätt ytterligare 6 dl 40°C vatten och 6 dl grovt rågmjöl, rör om. Använd inte för liten bunke, degen kan "koka över".

Dag 6


Nu kan man äntligen börja baka av rågsuren! Fast hit har jag inte kommit än. Det får bli ett nytt inlägg på det *ler*



Kram alla sura!
/Sussie