- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


måndag 7 augusti 2023

TILLBAKA TILL RUTINERNA


 Semestern är slut och det känns som om jag har varit ledig hur länge som helst. Jag är redo för arbete igen. Är ni det också?

Vi har sannerligen inte legat på latsidan under ledigheten, nej tvärtom. Fast jag har insett en sak under åren - ju fler fysiska aktiviteter jag gör eller hinner med, desto mer ledig känner jag mig. Utåt sett ser det säkert ut som om vi röjer och aldrig vilar, men det gör vi. Tro mig.

Tack alla ni som hejat på oss genom kommentarer och tummar upp på Instagram när bloggandet fick vila lite till förmån för de snabbare uppdateringarna av trädgård och byggande. Nu kommer en lugnare period och bloggen blir åter igen den plattform som jag vill spara och dokumentera mycket på igen. Tack alla ni som fortsätter att hänga med. Nu rullar vi igång igen.

Kram

Sussie 

måndag 17 juli 2023

HJÄLP! VAD GÖR JAG MED ALL ZUCCHINI OCH SQUASH?

 

Just nu levererar squashen och zucchinin i överflöd. Innan jag kom på att jag kunde baka med dem hade jag i ärlighetens namn lite svårt att riktigt veta vad jag skulle göra av allt. Det blir ju så mycket av bara en enda planta. 


Årets gula sort gör sig fint som stilleben i köket men ni som minns vet ju att jag lovat mig själv att verkligen ta hand om allt jag odlar från och med nu. Jag jobbar på det kan jag väl sammanfatta läget med. Tycker fortfarande att själva odlandet är det absolut roligaste. Det här brödet blev så bra så det kommer garanterat att bakas igen och därför jag vill gärna också dela med mig av receptet. Misstänker att det fler än jag som inte alltid vet vad man ska göra av allt som zucchiniplantorna levererar.  
Du behöver:


Gör så här:
Riv zucchini/squash grovt och mät upp 7 dl. Krama sedan ur vätskan. Lägg åt sidan.
Lös upp jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt salt, honung, grönsaksrivet och rör runt det i matberedaren så att det blandar sig bra innan du häller i havregryn och mjöl. 
Bearbeta degen ca 10 minuter i maskin. Något längre om du bearbetar degen för hand.

Häll ut degen i en djup bakplåt som du lagt ett bakplåtspapper i. Forma degen efter formen.
Strö över solroskärnorna och tryck till dem lite så att de fastnar mer i degen och inte bara blir liggande ovanpå.

Låt jäsa ca 90 minuter.
Grädda sedan 20-25 minuter i 225 grader, tills brödet fått fin färg.

Ta ut brödet och låt det vila minst 10 minuter under bakduk innan du skär det i bitar. 

Ät. Och. Njut!

Brödet går bra att frysa.

Lycka till!



Kram
Sussie

onsdag 12 juli 2023

FÅRKURS SOM GAV INSIKT

 Häromdagen deltog jag i en kurs om att hålla får och getter. Väldigt intressant!

Jag har ju längtat efter att skaffa får jättelänge och hade tänkt att två stycken blir bra att börja med så att fåren inte känner sig ensamma.

Men!

Nu fick jag lära mig att fem får brukar kallas för ”ett får”. Det vill säga: får behöver sin flock!

När jag nu fick veta detta känns det som att jag vill skaffa fem får eller inga alls. Jag vill ju att de ska må bra och trivas.


Det innebär att jag måste fundera lite kring hur jag bäst kan lösa det med beteshagar. Kanske måste jag fundera på om jag ska arrendera en bit mark. Det skulle ju vara så himla trevligt med får, visst?

Getter däremot kan man ha färre av, de är inte lika bundna till sin flock. De kräver dock ett helt annat slags betesmark jämfört med vad får gillar så getter är inget alternativ för oss. Fast de är väldigt söta!

Man måste dock vara utrustad med både humor och lösningsfokus om man ska hålla getter. De tycker alltid att gräset är grönare på andra sidan stängslet.

Det första jag ska börja med är att ansöka om ett anläggningsnummer på Jordbruksverket. Det krävs för att man ska få ha får. Små steg som för mig närmare drömmen. Det finns som sagt en del saker jag behöver ta mig en funderare över innan jag kan ta steget att hämta hem några får, men det får ta den tid det tar. Jag har ju liksom bestämt mig.

Jag håller er uppdaterade!

Kram

Sussie