- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


lördag 8 april 2023

VEGETARISK LASAGNE

 God var den! Så god att jag totalt missade att ta kort på det färdiga resultatet. Här kommer ändå som utlovat receptet på den vegetariska lasagnen jag gjorde förra helgen. Ett perfekt recept för att ta reda på squash och aubergine om du odlar det.

Du behöver:

Squash

Aubergine

Vitlök

Pärllök eller annan lök t.ex. gul eller silverlök 

Morötter

Tomatpuré 

Krossade tomater

Vitt matlagningsvin 

Rismjöl

Salt

Olivolja + rapsolja 

Riven parmesan

Mozzarella 

Basilika

Börja med att hacka basilika, vitlök, lök och morötter till tomatsåsen.

Fräs först vitlöken i olivolja försiktigt. Den ska bara mjukgöras för att få fram aromerna. Tillsätt sedan lök, basilika och morötter och fräs tillsammans på medelvärme en liten stund.


Tillsätt krossade tomater, matlagningsvin och tomatpuré och låt sedan allt stå och småputtra/sjuda länge. Hela tiden som du nu gör iordning squash och aubergine.

Skär squash och aubergine i ca 3 mm tjocka skivor. Gör sedan iordning dem på samma sätt men lägg dem i olika formar. Lägg ett lager och salta sedan över. Lägg ett nytt lager och salta. Fortsätt så med alla skivor. 

Detta görs för att vätska ska dras ur.


Låt det ligga så cirka en halvtimme. Det bildas små vätskedroppar på skivorna efter ett tag.


Skaka av vätskan lite och panera sedan varje skiva i rismjöl. Skaka av överflödigt rismjöl så att endast en tunt fint lager är kvar på skivorna. Stek dem i rapsolja tills de blir gyllene och krispiga. Squashen är ljuvlig att äta bara så.


Förbered en form med hushållspapper i botten som du lägger de stekta skivorna på allteftersom så att olja kan rinna av.


Mixa ihop tomatsåsen så att morötter och lök finfördelas mer. Smaka av och tillsätt ev lite salt.

Sedan är det bara att lägga ihop allt i en ugnsfast form. Börja med ett lager tomatsås och varva sedan squash och aubergine med tomatsås emellan. När allt är ilagt i formen trycker du till allt lite lätt så allt sitter ihop bra formen. Lägg i mozzarella och strö över rikligt med riven parmesan. 
200 grader i ca 30 minuter.

Vi hade denna rätt som en av flera på vårt tjuvstartade påskbord förra helgen och det räckte till 12 personer. Som huvudrätt skulle jag säga 4-6 personer.

Lycka till!

Kram
Sussie

fredag 7 april 2023

SÅDDERNA JUST NU

 


Det råder djungelkänsla i flera av husets fönster just nu. Det trängs och växer så det knakar. 

De flesta tomater är omskolade tre gånger och jag skulle vilja slippa göra något mer med dem innan det är dags att flytta ut dem i tomathuset. De tomater som fortfarande står kvar i juice-och mjölkförpackningar ska dock få planteras om en gång till i en större kruka innan dess. 

Ständigt detta pyssel med tomater, men oj så kul det är. Jag har ju dessutom lovat mig själv att just tomaterna ska få extra kärlek av mig i år. Nu blir det upp till bevis!



Fyra olika sorters potatis har legat på groddning ett par veckor. 
Det här kommer att bli spännande och så typiskt mig på något vis. Jag utökar sortimentet mot vad jag brukar odla, och kommer liksom på för sent att så mycket potatis kan jag omöjligt få plats med i köksträdgårdens odlingslådor. 
Minsann behöver jag inte ett rejält potatisland? Jo, det behöver jag! Och vart i hundan ska jag gräva upp ett rejält potatisland någonstans då? Sånt där kan ju göra att jag på riktigt ligger sömnlös på nätterna när jag försöker tänka ut och tänka rätt. Knöligt sa knölen!


Tagetesen gör precis som jag! Vänder nosen mot solen. Det här är barndomsflash i kvadrat. Byttor med tagetessådder överallt. Livet går i cykler.

Utanför syns mitt happyplace. Höns, ankor tomathus och köksträdgård omgärdat av odlingslådor och blomsterträdgård. Potatislandet borde anläggas här någonstans i närheten. Önskar mig nog en jordfräs i morsdagspresent. Alltså, på riktigt! En jordfräs! Villhavillhavillha!



Luktärterna har fått flytta ut på punschverandan. Står de inne för länge blir de klena och rangliga. Det vill man inte. Nej, knubbigt och kraftigt ska det va!


Dags att ta tag i dagen! Podd i öronen, potatislandsplanering i huvudet och städiver i fingrarna. En bra långfredag i antågande!

Kram 

Sussie

LÅNGFREDAG OCH LÅNGLÄNGTAN


 Ser ni roten som äntligen börjat växa fram ur ekollonet jag skrivit om tidigare? Tänk att en liten rot kan göra en så hjärtans glad! Det blev en lång längtan, men det var det värt.

Det har varit någon vecka med mycket att stå i, men nu är långfredag och ledighet här. När man var yngre fanns det väl knappast något tråkigare än långfredag. Röd dag när det skulle vara helg- och festkänsla. Nu är röda dagar på vanliga veckodagar hur skönt som helst. Som en liten present att njuta av när vardagen snurrar fort.

Kikar in igen alldeles snart. Dags att visa lite nytt från odlingar och gröna listan igen.

 Kram

Sussie