- Så fröer som behöver lång tid från frö till skörd
onsdag 4 januari 2023
Hold your horses
Jag älskar julen! Det röda, dofterna, pysslet, gemenskapen, matbestyret, traditionerna och blommorna.
Förra året hade jag kvar en lysande julstjärna i fönstret så länge att jag kom på mig själv med att tycka det blev pinsamt över vad förbipromenerande grannar skulle tänkas säga när de traskade förbi.
Fast egentligen är jag nog rätt säker på att ingen av våra grannar skulle bry sig nämnvärt över en lysande julstjärna som jobbar övertid. Våra grannar är klokare än så. De bryr sig helt säkert mer om Ukraina eller miljön än om jag låter en julstjärna hänga kvar eller inte.
Var sak har sin tid.
Jag vill fortfarande känna julledighet, bli påfylld av röd färg i allt det dystert mörka, det kalla, när ljuset ännu inte kommit tillbaka och minusgrader gör händer stelfrusna och näsan kall och snorig.
Var sak har sin tid.
tisdag 3 januari 2023
Gröna listan - 2
Hej
Dags för Gröna listan nummer 2. Det känns som mindfullness att sätta sig en stund och skriva ner vad jag vill göra som är trådgårdsrelaterat. Det finns ju så mycket av det.
Köksträdgården - Att lära genom sina misstag och nya kunskaper
För en tid sedan läste jag en ganska tjock bok om jord. Riktigt intressant om ni liksom jag älskar att nörda ner er riktigt i någonting som ni brinner för. Ju mer jag lär mig om trädgård och odling desto mer vill jag lära mig om jordens beskaffenhet. Med egna höns, två trädgårdskomposter och ett par bokashihinkar har jag tills alldeles nyligen tyckt att jag är rätt så bra på det där med att gödsla jorden.
Hm!
Nu, när jag lärt mig mer, vet jag att en vanlig trädgårdskompost inte tillför så mycket näring utan istället struktur och humusämnen som gör jorden behaglig att växa och leva i om man tillhör mikrolivet, maskligan eller växtgänget. Jag har också lärt mig att hönsgödsel är otroligt kväverikt och att för mycket kväve ger stor bladmassa men inte nödvändigtvis så många blommor när man odlar snittblommor. Förra året sådd av rosenskära är ett tydligt exempel på just detta.
Likaså har jag förstått att vissa grönsaker kräver mer näring än andra och att det därför är bra att växelodla och inte så samma grönsaker på samma ställe år efter år. Jag brukar snurra mina sådder men utan egentlig plan. I år ska jag försöka mig på att göra en tydlig plan för växelodling. Jag kommer också att fortsätta gödsla och mata jorden, mer kontinuerligt under säsongen, inte bara i början av den som jag gjort tidigare.
Sådd
Chili och paprika är sådda. I skrivande stund har ännu inget grott. Jag går som en äggsjuk höna runt sådderna och hoppas varje dag att få se någon liten grodd kika fram när jag tänder växtbelysningen. Sen påminner jag mig om att det gått två (!) dagar sedan jag sådde. Måste sluta jaga resultat och lita på fröets egna inneboende klokhet.
Jag tänker vara med i Sara Bäckmos utmaning #grönajuni och är därför extra tidigt igång med sådderna i år. Fast oavsett det så hade jag säkerligen petat ner fröer på nyårsdagen ändå. Det är verkligen världens boost att få dra igång odlingssäsongen. Livscykeln blir tydlig på nåt vis. Läs gärna mer om Saras utmaning här.
Bukett
Tips
Boken Jord av Liselotte Roll för den som liksom jag vill gå på djupet i sina trädgårdskunskaper.
En viktig bok om det som ger oss maten vi äter, syret vi andas och filtrerar vattnet vi dricker. Här kan du som vill lyssna på författaren som berättar lite i korthet om jord.