Glutenfritt surdegsbröd är inte busenkelt att få tag i. I alla fall inte om man bor på ett litet ställe ute på vischan.
Däremot är det ganska (bus)enkelt att baka själv. Surdegsgrunden gör man iordning några dagar i förväg innan man ska göra själva bakandet.
Du behöver följande:
1/2 äpple
100 g ljummet vatten
100 g majsmjöl (eller rismjöl)
En våg och en burk med ett lock som inte sluter helt tätt.
Gamla glasburkar med glaslock är perfekta.
Riv äpplet (om du vill kan du behålla skalet på men se då till att det är ett ekologiskt äpple fritt från besprutning).
Blanda alla ingredienser i burken och rör om. Konsistensen ska bli som en tjock våffelsmet ungefär.
Ställ burken varmt (ca 25 grader) och rör om en gång om dagen i tre dagar.
Jag gjorde en ny surdegsgrund igår, lördag och ska nu röra varje dag t.o.m tisdag. På onsdag ska den bli matad med mera mjöl. Förhoppningsvis ska den tills dess fyllas på med bubblor som är ett tecken på att den är okej. Händer inget är det lika bra att börja om från början igen.
Receptet kommer från denna bok.
Tack alla söta för lyckönskningarna med hedersuppdraget som Karlstads rekryteringsambassadör. Vi som fått äran har nu blivit fotograferade, både tillsammans och enskilt. Inte så enkelt att se naturlig ut när man står och ler i timmar men fotograferna var fantastiska. Det var många glada skratt den dagen så förhoppningsvis kommer glädjen att lysa igenom bilderna :)
Kram Sussie