Underbara koppar blir - om möjligt - ännu finare med matchande duk från Klässbol. . |
Ursäkta dålig bildkvalitet. Mysljus och mobiltelefon gifter sig inte alltid så bra med varandra. |
Gårdagens födelsedagsfirande hos syster bjöd bland annat på glutenfri Pinnocchiotårta. Tårtornas tårta som går att variera i all oändlighet och som har så många olika namn att själva almanackan blir avundsjuk - Glömmingetårta, Pinnocchiotårta, Brittatårta, Herrgårdstårta...
Kärt barn har många namn.
Och den var så god, så god, att jag inte hann med att fotografera tårtan när den låg snyggt och prydligt upplagd på allas assietter. Istället blir det bildbevis på hur snabbt den gick åt. Jag som vanligtvis inte äter mjölkprodukter gjorde ett avsteg med en liten smakbit från tårtan. Jag ska testa att byta ut mot mjölkfria produkter och se om det blir lika bra.
Receptet kommer från Ulrika Davidssons bok Baka Glutenfritt med Ulrika.
Botten
100 g rumsvarmt snör
1 1/2 dl kokossocker
6 äggulor
1 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
4 msk mjölk
saften från 1/2 citron
Marängtopp
6 äggvitor
3 dl sukrin
50 g mandelspån
Fyllning
2 dl vispgrädde
en nypa vaniljpulver
3 dl blandade bär t.ex jordgubbar, hallon, blåbär
myntablad
1. Sätt ugnen på 150 grader
Vispa smör och kokossocker luftigt i en bunke. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt vispning.
Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver och vänd ner i smörblandningen.
Tillsätt mjölk och citronsaft och rör till en slät smet.
Bred ut smeten jämnt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitor och sukrin till ett hårt skum och bred ut på kaksmeten. Strö över mandelspån och grädda tårtan mitt i ugnen ca 30 minuter eller till marängen är torr och har fått fin färg. Låt kakan svalna på bakplåtspappret.
3. Dela kakan på mitten och lägg den ena halvan på ett stort fat med mandelsidan uppåt. Vispa ihop grädde och vaniljpulver och bred ut ovanpå. Skär jordgubbar i mindre bitar och sprid ut häften av dem och de andra bären ovanpå grädden.
4. Lägg på den andra bottenhalvan och toppa med resterande bär och myntablad.
--//--
Imorgon är det vardagslunk igen med tidig morgon och karlstadstur till jobbet. Lite mjukstart innan det är ledigt igen.
Kram Sussie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar