Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
torsdag 1 maj 2014

Invigning av arbetarbostaden på Mårbacka


Idag har det varit invigning av arbetarbostaden på Mårbacka. Likt fågel Fenix har det gamla huset åter rest sig ur askan.

När eldsjälen, Hilding Bergqvist, fick veta att annons om rivning av det vackra huset  hade satts ut i lokaltidningen, beslöt han sig för att kämpa för dess överlevnad.
I arbetarbostaden hade nämligen Hildings familj bott tillsammans med Lagårds-Anna och Kusken på Mårbacka. Trots långa dagar av hårt arbete var det ändå som att "komma till himmelriket" när de fick tjänst på gården. Selma Lagerlöf sörjde för sin personal på alla möjliga sätt. Hon gav högre lön och mer ledigt till sina arbetare vilket resulterade i att mäktiga män gjorde visit på Mårbacka för att tala henne till rätta.

Men se det gick inte!

Selma, som var en lågmäld kvinna men med skarpt intellekt och hjärta av guld, replikerade snabbt:

- Ja, inte vet jag vad ni har för arbetare eller vad ni ger dem i lön, men mina får den lön de är värda!

Landshövding Kenneth Johansson tillsammans med  Hilding Bergqvist.

När jag för mer än ett år sedan fick förfrågan om att hjälpa till att inreda arbetarbostaden, kändes det stort. När jag sedan fick möjlighet att lära känna Hilding kändes det ännu större. Det har varit så roligt att arbeta tillsammans under den här tiden. Vi har skrattat, myst och fixat där på Mårbacka. Sytt gardiner, målat skåp, valt tapeter och fikat i vårsolen.

Landshövdingen hade svårt att lägga band på sig när han klippte det blågula :)


Tack Hilding! Tack Anette Rhudin, Mårbackastiftelsens ordförande, för att jag fick förtroendet!
Och tack Selma för att du fortsätter att inspirera. 

1 kommentar:

Designe sa...

Men åh va roligt och så fint! Tänk att han bott där och tog tag i det! Så bra! Å va kul att du varit med och hjälpt till! Åh, va jag skulle vilja se hur det ser ut därinne! :) kram