Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
tisdag 7 januari 2014

JAG och mitt FÖRETAG

Jag blev företagare av en slump. Helt oplanerat ställdes jag inför faktum att jag skulle fakturera kommunen för hjälpen med att starta en kommunblogg. För att verka det minsta professionell, fick jag helt enkelt registrera ett företag för att kunna få betalt. Starten var således fjärran från sitta hemma i sitt lantliga hus och drömma om det egna kaféet eller den pittoreska butiken med utvalt, handplockat sortiment av god kvalité. Något sådant fanns inte ens i mina vildaste drömmar.
Jag utförde en tjänst och man ville betala för den. Och eftersom jag också ville ha betalt, fick jag bli företagare. Och det var tvungen att ske snabbt. Punkt.

Att det gick så snabbt - från handling till tanke och inte tvärtom som det brukar vara -  har i efterhand gjort att jag nog utfört  vissa saker i "fel ordning" sett ur företagarögon.

Jag började blogga 2007 och vid den tiden var det inte så många som bloggade. I alla fall inte i min ålder och definitivt inte i Sunne, Östra Ämtervik. Såklart tog man kontakt med mig för att få hjälp. Och kanske hade det inte blivit något företag om den där kommunbloggsfrågan aldrig ställts. Tack A! Rätt person, rätt fråga, rätt tidpunkt. Rätt helt enkelt.

I ärlighetens namn måste jag villigt erkänna att jag möjligtvis kan vara ett varnande exempel på egenföretagare som det trots allt gått ganska hyfsat för.
Jag har haft turen att möta ärliga och professionella människor under vägen som jag sedan knutit till mig i ett nätverk.Jag har träffat människor som inte har utnyttjat  min oerfarenhet men heller inte struntat i mig när jag senare bestämde mig för att faktiskt bli företagare lite mer engagerat och fullt ut.

De allra flesta har en affärsidé och en stark känsla för att"det här är min grej"! Man vill ha ett företag för att kunna få ut sin produkt eller tjänst. Problemet, nöten att knäcka, är att få ökad efterfrågan.

För mig var det precis tvärtom.

Jag hade ett varumärke och ett företag, som jag inte visste vad jag skulle fylla med för innehåll.  Jag hade ingen aning om bokföring, affärsplan, debet och kredit, moms och bokslut.
Jag hade ett namn. Och en blogg.
Och  en faktura ställd till kommunen.

Sammanfattning:

 • Var flexibel! Lös situationer som uppkommer. Så länge ingen blir skadad kan man många gånger rätta till saker efterhand. Och måste du omprioritera för att kunna gå framåt så gör det.
 • Var öppen! Plötsligt får du rätt fråga vid rätt tillfälle. Lyft upp den i ljuset och se om den är värd att ta tag i. Och din första affärsidé kanske inte är den som du kommer att jobba med senare. Stäng inga dörrar förrän du vågat kika in genom dem som öppnas på glänt för dig i uppbyggnadsfasen.Granne med Selma denna vecka:

 • Möte med författaren, som till sommaren kommer att släppa en bok om hur vardagslivet tedde sig på Mårbacka under 1920-30-talet. Jag har fått den stora äran att provbaka och fotografera de recept som kommer att finnas med i boken. Vi diskuterar igenom upplägget och jag får utkast från boken att läsa in mig på.
 • Kontakt tagen och klartecken fått, från Mårbackas styrelse, gällande önskemål om att fotografera vissa av bilderna till boken inne på Mårbacka Minnesgård. 
 • Arbetat några timmar med hemsidan. En grov planering över program och innehåll för 2014 ligger färdig.
 • Har fått förfrågan från ett företag om ett sponsrat inlägg på bloggen. Ägnar två timmar åt att läsa in mig på företaget och bestämmer mig sedan för att tacka ja till erbjudandet. Gör ett utkast på blogginlägget och mailar för godkännande.
 • Drar upp lösa riktlinjer inne i mitt huvud när det gäller tema-inläggen på bloggen. Kan jag skriva detta? Kan jag strunta i att skriva detta? Efter 1,5 h har jag det mesta ganska klart för mig. I alla fall i grova drag.
 • Går igenom recept för provbakning under veckan som kommer.
 • Läser in mig på bokutkastet.
 • Ägnar en hel förmiddag åt bokföring. Verifikationer ska läggas in i dataprogrammet inför stundande momsredovisning.
 • Besvarar mail och bokning.
Kram Sussie
4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad roligt att läsa ditt inlägg, jag är i samma sits just nu. Har bloggat ett bra tag om inredning och vackra Sankt Anna skärgård, och så plötsligt hamnar jag i ett läge när jag behöver vara företagare för att komma vidare. Så nu är anmälan inskickad och jag är både nervös och ivrig. Det är så roligt att göra det man VILL och inte bara det andra förväntar sig (vilket jag förstått gäller karriär, titlar och högre löner).

Titta gärna in hos mig, jag hoppas på att kunna berätta mer om min kommande sommar snart:

http://magasinetblogg.sankt-anna.se

Med vänlig hälsning Pia

Norrfrids Eija sa...

Så roligt Sussie att läsa om hur ditt företag blev till. För mig var det lite samma sak då jag gjorde anmälan till Skatteverket. Vi hade precis köpt en fastighet som klassades som jordbruksfastighet och det råkade finnas stallplatser som vi hyrde ut på den tiden. Sen dess har det utökats med allt möjligt som du vet ; Det är verkligen kul att testa sig fram och till slut lär man veta vad man vill med alltihop. Eller kanske det är meningen att mitt företag ska ständigt vara föränderligt?!
Lycka till med dina projekt och ha ett riktigt gott 2014!
Eija

Älfgärdet sa...

Du är en stor inspirationskälla Sussie, o har varit så ända sedan våra första trevande blogginlägg :). Jag finurlar på utvecklingen av mitt koncept, inte riktigt dags än ;)

Jennyshemochharmoni sa...

Jag älskar att läsa det här! Jag har inte kommit dit än men jag inser att man måste våga säga ja när saker dyker upp. Det krävs ett visst mod att våga göra en sån där sak. Men spännande är det och jag önskar dig all lycka till! Kram Jenny