- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 17 juni 2012

Jordgubbstårta till midsommar


Finns det något somrigare än en jordgubbstårta?
Snart är det midsommarafton och då är vi många som gärna vill ha något gott till kaffet. En jordgubbstårta är aldrig fel.

Denna tårta blev jag bjuden på hos en vän vid namn Anna. Kvällen var magisk. Trots regn och kyla kommer jag att minnas denna kväll som ett fantastiskt minne. Trevliga människor, god mat och en fantastisk utsikt. Klipphällar, sjön Fryken ett par meter från verandan, timrade stugor, en båt, gräslök som växte i klippskrevorna...

När jag kom hem konstaterade jag:
- Ikväll har jag besökt den vackraste plats jag någonsin varit på! Så vackert att det nästan stockade sig i halsen på mig. Och dessutom blivit bjuden på en jättegod jordgubbstårta.


Här kommer receptet:

4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
1 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. fortsätt vispa tills smeten är hård. vispa sedan i maizena, vaniljsocker och vitvinsvinäger.

Smörj en form, 24 cm i diameter med löstagbara kanter, och bred i smeten. Gör en liten fördjupning i mitten.

Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk ugnstemperaturen till 125 grader. Grädda i 1 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.

Vispa grädden och blanda med lemon curd (blanda ut med lite grädde först så blir det lättare slätt).

Garnera med grädde och jordgubbar.


                                                         

Receptet på lemon curden räcker till två tårtor. Gör man marängtårtan på kvällen kan bottnen stå kvar i ugnen över natten.

Kram Sussie

5 kommentarer:

Tinas bo sa...

Åååhh vad läcker den ser ut!!
Härliga bilder... :)

Kram Tina

irene sa...

Å denne skall jeg pröve!
Får jeg låne bilde og lenke fra min blogg?
Klem Irene

♥ Pia... sa...

Hej hej hej.. duu fresterska av stooora mått.. jag som precis tänkt..att nu ärre slut mää gosakera för denne hälga.. för jag vill spare mäj liiiitte te messômmern å sååå.. ! har bare nöggra hekto kvar te dä där magiske tale tie:)... å så titter en in på fb ..seer världens smaskigaste tårt..från Sussie!.. Japp så var det mä de suget dää..ramle rätt i ...:)... så nu frår ja se te å göre nött gött ja mä... tårt blir dä itte.. men njaaa får grönne litt....tack för recepte iallafall Såg att du hade dä gött i England.. afternooontea..låter alldeles ypperligt ..bra.. hoppes du taler om i goo ti när dä blir tockke hos dej:).. kram på sä.. tårtsmôla i Suuun:)Pia

Anonym sa...

Mums, så gott det ser ut... Midsommar blir det jordgubbs tårta.

Ha det bra!

Birgitta :-)

Millygarden sa...

Mmmmmm så gott!

Önskar en glad midsommar!
Kram Marina