- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 6 mars 2011

Fröken Ellen Lundgren

Foto ur boken "Selma på Mårbacka " av Reijo Rüster och Lars Westman

Ellen Lundgren arbetade som husföreståndarinna på Mårbacka i många år. Hon kom ursprungligen för att ta hand om Selmas mor, men stannade kvar hos Selma sedan modern gått bort.

Av Selma kallades hon alltid Fröken.
Hon styrde Mårbacka med järnhand. Det hände att pigorna grät och till och med Selma hade respekt för Fröken Lundgren.

"Om fröken Lundgren hade varit man, hade hon varit general!"

I brev skriver Selma:

"Fröken är så sträng. Hon behandlar pigorna som hundar". " Allt i detta hus går efter hennes vilja. Och om det inte är sant, så är det åtminstone säkert, att det som hon vill, går med en helt annan lätthet än det hon inte vill."

Men om en piga ändå valde Mårbacka, ja då fick hon också den bästa hushållsskola som gick att få. Även om Fröken Lundgren var sträng och skarp, så var hon också beundrad av pigorna. Hon städslade unga flickor som ingenting kunde och lärde upp dem, så de behärskade allt som skulle skötas på en herrgård.

I köket rådde sträng hierarki . Fröken Lundgren lagade maten och pigorna ställde fram ingredienserna och diskade. Pigorna viskade om "Kökets skräck" men menade faktiskt inte Fröken Lundgren utan den långa diskbänken av kopparplåt som skulle putsas varje dag. 

Maten på Mårbacka var omtalad - alltid i bästa ordalag. När Fröken Lundgren lagade mat hade hon vinflaskan i ena handen, och gräddflaskan i den andra.

Och tänk!

Vin i maten, det hade man väl aldrig hört talas om! Fröken Lundgren gjorde som hon själv tyckte,  inte som andra ville.
I ytterligare ett brev skriver Selma:

" Fröken har varit så duktig, gjort korf och sylta och håller nu på att baka. Det är en så lustig treflig känsla att ha mat i huset. Min fröken måtte verkligen vara mycket bra. Hushållet är nästan billigare fastän vi ha en person mer att föda ett rum till att elda och upplysa."

Selma var före sin tid i mycket och av Fröken Lundgren hade hon sin bästa jämlike. 1926 införskaffade en vegetarisk kokbok till Mårbackas kök. Fröken Lundgren slängde ihop den ena rätten efter den andra, pigorna diskade och gnodde på köksbänken och Selma skrev i ytterligare ett brev:

" Vi ha skaffat en liten vegetarisk kokbok och Fröken utmärker sig nu med vegetarisk mat, nya överraskningar var dag. Det är säkert bra för reumatismen, men jag vet inte om det är bra för ingeniet. Jag är fruktansvärt dum."

Selma satte stor tillit till sin husföreståndarinna som var trofast och lojal ända till slutet. Efter att Selma tagit sitt sista andetag gick Ellen in på sitt rum, låste om sig och kröp ner under täcket. Trots lock och pock gick hon inte upp ur sängen och hon åt heller ingenting.

-Mitt liv är slut. Jag ska följa min min fröken i graven. Nu vill inte jag heller leva längre."

Upp kom hon dock, och städade och iordningsställde Mårbacka tills den dag hon satte nyckeln i låset och vred om den 15 juli 1940. Fröken Ellen Lundgren flyttade därefter till Sunne och Mårbacka stängdes.

Till dig - Fröken Ellen Lundgren - vill jag göra årets rabatt.

Med sträng -och möjligen styvmoderlig - hand. styrde du på Mårbacka. Men din själ var snäll och du var ett stort stöd för Selma. Trofast och lojal var du om än lite sträng. Mån om dina pigor och mån om att ta tillvara det gården hade att ge. Och du var också en stark och beundrad ledare av såväl pigor som nobelpristagare. 

Massor av styvmodersvioler ska du få!

I blått, i vitt...
Ett kvinnoporträtt gestaltat i en blomsteräng. Fröken Lundgrens rabatt...


Kram Sussie

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra skrivet och intressant att läsa! Ser fram emot att se din rabatt fram emot sommaren. Vad man törstar efter vår och grönska nu!

Kram// Nina T

Gunillasljusglimtar sa...

Vilken härlig berättelse!Så skoj att höra detta...
Sen måste jag få berömma din mamma som stickat me spetar o du som skickat iväg dom såå snabbt!Tack snälla för dom otroligt vackra ullstrumporna!kramis Gunilla

Hälsa mamma o tacka...

Anonym sa...

Åh, vad jag tycker om ditt sätt att linda in dina rabatter med intressanta historier! Jag har varit på Mårbacka och sett diskbänken som skulle putsas varje dag och visst hörde jag något om fröken Lundgren men inte alls lika intressant som du kan berätta om henne.
Nån gång hoppas jag att få komma till ditt Paradis och bese alla dina rabatter som du så kärleksfullt namngett!

Lycka till med Styvmorsviolrabatten.
Kram Eva-Mari

kariogjon sa...

Va kul hur du velger ut dine rabatter. Følger spent med!

hemtrevnad marie sa...

Å, vilken fin berättelse:)
Kul att höra att ni också säger speter i Värmland, liksom vi här i nôrra Dalsland:)
Kraam

Ida sa...

Hej! Underbart fin blogg , måste jag säga :) Jag har en fråga och lite funderingar på min blogg, vart tar världen vägen, kommer den att gå under?.. Det händer ju så mkt hela tiden, tsunami,jordbävningar, vulkaner osv.. Tyck till på http://idanoorling.blogg.se/ , ha en bra kväll :)