- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


torsdag 25 februari 2010

Miljötorsdag

Kan man bli en bättre människa av att blogga?

Sedan jag började med miljöuppmaningen på torsdagar under januari/februari, så har i alla fall jag blivit en bättre människa. I alla fall en bättre miljömedveten människa. Tack vare alla fantastiska bloggdeltagare har jag hittat länkar och tips, som hjälpt mig att göra bättre val.

Dags att summera vad miljöuppmaningen lett till.Idag är det dags för det sista miljöinlägget - om jag nu orkar hålla mig.
 • Jag bakar matbröd varje vecka. Målet var en gång i månaden, så det uppfyller jag med råge. Inte ett dugg svårt. Det är ju så kul att baka!
 • Jag använder tygkassar när jag handlar. Visst glömmer jag dem ibland, men då skäms jag som en blöt hund. Förr reflekterade jag inte ens över vad jag stoppade mina inhandlade varor i.
 • Jag slänger aldrig mer ett värmeljus i sophinken. Det går i retur och blir nya, fina värmeljus som jag kan köpa igen... och igen... och igen...
 • Jag gör veckomatsedel och försöker storhandla en gång/vecka. Mjölk och småsaker kompletterar vi naturligtvis upp, men det är inte längre några jäktade och hungriga magar, som springer runt i butiken, i jakt på något som går fort att tillaga.
 • Vi har infört en köttfri dag. Lite (läs mycket) knorr från en familjemedlem blev det, men i takt med att matsedeln fylls på med andra smakliga alternativ, hoppas jag grymtandet försvinner.
 • Jag köper enbart ekologiska bananer.
 • Jag har upptäckt skillnaden mellan godis och godis.
 • Jag använder en disktrasa i lingarn. Bara att slänga i tvätten när den blir smutsig.
 • Jag har bakat matbröd till mina arbetskamrater som jag sålt till självkostnadspris. Om det är bra med närproducerat, så måste det väl vara allra bäst med "härproducerat" :-)
 • Jag har bytt ut grönsallad och tomat till vitkål och morötter under vardagarna.

 • Jag har köpt massor av lavendelfrö. Våra fjärilar blir färre och färre eftersom det inte finns nog med bra växter för dem. Till sommaren hoppas jag att min trädgård ska prunka och att fjärilarna ska virvla omkring i yster glädjedans!
Det finns tyvärr en sak som varit svår att rå på, och det är bilåkandet. Visserligen tänker vi mer på, hur många vändor det blir i bilen och försöker att inte åka i onödan, men bor man som vi gör, så är det svårt att åka kommunalt i alla lägen.

Men!

När vägarna blir bara, åker cykeln fram igen. En mil enkel resa... Jösses så bra för miljön och hujedamig så bra för hälsan!

Det är ju faktiskt lite bakvänt att sätta sig i bilen, åka en mil till gymmet och sätta sig på motionscykeln där.

Kanske finns det någon som har en idé till en ny uppmaning, där det gäller att motionera mer? Jag hänger på - direkt!

TACK alla ni bloggare som deltagit i uppmaningen! Tillsammans har ví förhoppningsvis gjort skillnad!
Kram Sussie

26 kommentarer:

Théa & Linnéa sa...

Hej!
Vilken lista! Mycket att tänka på och tom gjort vardagen lättare som veckomatsedel...
Må så gott
/Karin

Ewa`s Galleri sa...

Du är verkligen jätteduktig,man får sig en liten tankeställare när man läser allt bra du gör .ska också försöka bättra mig vad det gäller vissa saker
Men cykel har jag åkt hela vintern trots snöstorm o 25 grader kallt,endast en liten avåkning
Tack för alla bra tips

Gela sa...

Tack för att du startade miljötorsdagen. Önskar att den skulle fotsätta ett bra sätt att få upp ögonen för de småsaker som just jag kan göra för att förändra. Ha en fin fin dag. Skall försöka få till ett inlägg lite senare kram/Gela

BiZen sa...

Jag är inte med i miljötorsdagen men när jag läser din lista inser jag att även jag gör en hel del av detta och känner mig "duktig".
Vi fortsätter och lägger till nåt på listan eftersom.........//BiZen

EvaB sa...

En gedigen summering! Trots att jag inte är trött på vintern fastnade jag särskilt för det där med lavendelfrö och fjärilar...
Tack för ett gott initiativ!
Kära miljöhälsningar,
Eva

Rummet för välbefinnande sa...

Ja, det har verkligen fått mig att tänka till lite extra!
Tack Sussie för din idé om miljötorsdagarna.
Kram Mia

Bitte sa...

Tack själv för ett fint initiativ! :-) Jag tycker också att jag har fått en tankeställare när det gäller mycket i vardagen, PLUS otroligt många bra tips från er andra i uppmaningen. Jag har tagit till mig många av era tips och försöker tänka på ett bättre och mer hållbart sätt nu!

Tänk vad veckorna gick snabbt... :-).

Ha det gott!

Kramar
Beatrice

Annas skattkammare sa...

Tack för alla tips jag fått! Nu ska jag försöka tänka mer på detta! =)
Kram /Anna

Möllebacken sa...

Du ska ha en stor eloge för detta initiativ med miljötorsdagen, och det har varit roligt att få ta det av detta. Dels har man fått mer inspiration om att värna om miljön och dels har man fått nya bloggvänner.
Kram Pella

Annika sa...

Nu ä dä slut... ratatatttatta....
tuttelituuuuutttttt... kommer du ihåg den rosa elefanten som avslutade alla Fem Myror.... nej nu slirade jag verkligen iväg.... Nu är det slut på miljöutmaningen för denna gången...?.... Tack för att du tog dig an ett så stooort projekt som att försöka förbättra miljön via bloggen... alla som varit med har ju varit otrolit duktig apå att finna lösningar o tips... man har tagit till sig dom o gömt dom i minnet o nu ska dom förverkligas.... för att bättra på miljön är ju ett måste i dessa tider.... Tack Sussie för ett trevligt initiativ..... Kram O tutelituuuuuuut...... Annika

TapetserarEva sa...

Tack för din utmaning som gjort att jag tänkt till lite extra dessa veckor på vad jag gör och kan göra för miljön.
Massor av bra tips från alla bloggare...man vill ju gärna skriva om något som ingen annan redan haft som "sitt" tips, så det blev svårare och svårare.

Ha en fin helg,tittar såklart in igen till din trevliga blogg//Eva

Solgården Butik och Café sa...

Vad glad jag blir att läsa det här inlägget! Tänk om alla kunde göra så här, vilken härlig värld den kunnat bli. Är det OK om jag länkar din sida på min blogg?
Tycker att detta är något som ska spridas =)

Vänligen Sofia

Ps. Trevlig helg.

[ c o y o t e ] sa...

DEN listan ska jag ta efter!! Jag ska iaf göra så gott jag kan.

Kram på dig!
Mia

House of Jammi - blogg och webshop sa...

Tack själv - för initiativet. Jag har också lärt mig nya saker längs vägen - och ju mer påmind jag blir, ju mer tänker jag på (och agerar) miljövänligt.

Sussi sa...

Härligt med alla jordnära tips på vad man faktiskt kan göra för miljön...det behöver ju inte vara på Nobelprisnivå. Små vardagliga handlingar kan räcka om vi är många som ändrar på det lilla!

Sussi

Mamma Mimmi sa...

Vilket fantastiskt bra initiativ med ditt lilla "miljöinitiativ inom bloggosphären". Precis i min anda, så synd att jag inte hittade hit förrän nu. Jag kommer definitivt tillbaka och tackar för all din inspiration.

Anonym sa...

hej!
Tack för detta fina initiativ! Det har varit både nyttigt, intressant och roligt!
Kram kram
pernilla

Snäckskalsdalen. sa...

Hej!
Jag är imponerad, det ligger tankar bakom allt, jag måste också försöka mer. Det blir lite halvdant ibland. Det minsta lilla jag upplever att jag har bråttom så går miljötankarna lite överstyr. Bättring, upprättning i ledet och framåttänkande!
Du inspirerar, verkligen!
Hej och ha det gott!
Agneta!

Unknown sa...

Tack för ditt initiativ med att blogga för miljö och visst har den gjort nytta, både med att bli påmind om att det mkt både stort och smått att tänka på om miljön men också för alla nya roliga bloggar som vi hittat under denna tid!
Jag hänger gärna med på en "motionera-mera"-uppmaning i bloggvärlden ;))
Ha en härlig helg!
Kram//Allis

♥ Pia... sa...

Senil eller inte:) trodde att jag skrivit något i din kommentar..men icke..så då är ja nog senil va:)..
Tusen tack för denna roliga "stund" med ditt superheta tema..jag har kanske inte har bidragit så mycket men en sak har det iallafall dragit medsej hos mej jag är mer nyfiken på HUR och på VILKET sätt jag kan göra något för miljön..kul och mycket nyttigt.. vi behöver tankeställare då och då så vi inte glömmer bort vår lånade natur m.m..
nu går jag över till vårtecken nästa vecak..:)..ha de gött min vän..
kram..Pia

meas vardag sa...

Tack själv! Lysande idé du hade! Har lärt mig en hel del!
/Anna

Helén sa...

Tack för att jag fick vara med på detta bra och nyttiga initiativ. Jag har faktiskt fått mig ett rejält uppvaknande och uppsträckning många gånger dessa veckor. Så många fina och bra inlägg.
/ H

Marie - Systrarna sa...

Tack för ett bra initiativ! Kul och utmanade har det varit, att fundera över inlägg och att faktiskt försöka leva som man lär. Önskar alla ett fortsatt bra miljövänligt leverne!!
/Marie

Nina sa...

Oj, vilken bra tankeställare jag fick av att läsa i din fina blogg! Nåja, en del bekräftelse också faktiskt!
/Noterat av Nina

Nina sa...

Oj, vilken tankeställare jag fick när jag läste ditt senaste inlägg....det är ju så viktigt och jag behöver verkligen skärpa mig! Liite bekräftelse fick jag dock också ;D
/Nina

Nina sa...

Oops...nu förstår jag varför inte mina inlägg syns...sorry..lite nybörjare i "branchen"...*fniss*