- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


torsdag 18 februari 2010

Miljötorsdag

Att vi måste försöka minska koldioxidutsläppen är ju ett som är säkert. Att äta mindre kött kan vara lika viktigt som att minska bilåkandet.
Men det är ju aldrig så enkelt så att det är svart eller vitt.

Även om nötkött orsakar mest utsläpp, så gör ju kor också nytta, genom att hålla landskapet öppet.

Hur man än vänder sig har man ä**** bak.

Jag vill i allafall försöka äta så klimatsmart som jag kan. Och det finns några tumregler för klimatsmart ätande:


•Minska köttkonsumtionen.
•Välj fågel och gris före nötkött.
•Ät mer ärtor, bönor och linser som proteinkälla.
•Ät mer frukt och grönsaker.

En måltid med proteinrika livsmedel kan ha 30 gånger större klimatpåverkan om den innehåller nötkött och ost, än om den består av baljväxter, ägg och fågel.

Hm!

Dags att göra något konkret! Jag ska från och med nästa vecka:

  • Veckohandla - mycket onödigt kommer förhoppningsvis att undvikas i shoppingvagnen... Bra för miljön - bra för plånboken.
  • Göra en veckomatsedel - det gjorde jag när barnen var små. Varför slutade jag med det? Och ska jag veckohandla är ju matsedeln nästan en förutsättning för ett lyckat resultat.
  • Köttfri dag - Torsdagar kommer att få fortsätta vara "miljötänkets dag nummer 1" här hemma. Torsdag blir det grönsaker kids!
Och som grädde på moset damp det ner post från Sunnes Naturskyddsförening i brevlådan idag. Gissa vad jag fick se?

Jo, detta:

Visst lät det kul?
Lika kul som att göra matlistor :-)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ni uppmärksammar väl att jag INTE valt tomater och grönsallad som alternativ? Det är bättre för miljön att äta svenska rotfrukter än tomater från Spanien.
Och att ha en eller två dagar där det bjuds rester är inte alls tråkigt eller snålt. Det är klimatsmart och energisparande. Hittade en intressant artikel här.  
Kram Sussie

15 kommentarer:

Théa & Linnéa sa...

Hej!
Just veckomatsedel är något vi ofta försöker komma tillbaka till men tappar efter ett tag. Vi lät barnen hitta på mån-fred och slapp därigenom dels tänket: "Vad ska vi äta????" och dels slapp vi ordet blä lika många gånger. Du har tom skrivit ut den snyggt!!!
Må så gott
/Karin

♥ Pia... sa...

Hejsan morgonpigg ser jag...Vilket superbra inlägg..helt rätt i tiden..veckohandla..mja inte dumt..matsedel..japp precis vad jag behöver nu:).försöker äta rätt igen..du vet de där "grammen" som smyger på under vintern..kom även denna vintern..hm....mitt miljöinlägg idag är fortfarande på funderingstadiet..kanske ikväll får väl se hur mör ja är efter en dag på jobbet .med alla barnen OCH ett kvällsmöte!! ha de gott och pååååååååterseende..

kram/Pia

Gela sa...

Jag håller med i allt du skriver. Har själv försökt börja med veckomatsedel. Sen att äta rester och planera gör också plånboken större. Vi storhandlar ju mera sällan men när det blir blir det mycket. Men då gäller det att planera. Kära maken får ta mjölk och smör och sånt när han är på väg hem från jobbet. Mjölk och sånt går ju tyvärr ej att storhandla. Ha en fin fin dag/Gela
Skall försöka få till ett inlägg själv känner att inspirationen ej är på topp. . .

Suzan sa...

Hej!
Mycket intressant inlägg och artikel du hittat.Det finns uppenbarligen en hel del som alla kan göra på just matfronten. Du har nog rätt i att nogrann planering av veckoinköpen är en förutsättning för att det ska fungera. Fick mig verkligen en tankeställare där.
Kram Suzan

Bitte sa...

Tack för ett bra inlägg! :-) Det är bra att bli påmind om att vi borde äta mindre kött, både för miljön men också för att vi antagligen skulle må bättre av att äta mindre av det.

Något jag tänker på ibland är all exotisk frukt som ligger och förstörs i butikerna, men ändå köps det hem nya vecka efter vecka. Är inte det märkligt? Och vad onödigt att FLYGA hit frukt från Afrika, Asien och Sydamerika när man kan handla på närmare håll (förvisso inte lika många sorter, men ändå).

Ha en fin dag!

Kramar
Beatrice

Anonym sa...

ja det där med veckomatsedel är super. Äter faktiskt inte så mycket kött här hemma, fast vi är inte veggo helt heller. Men mina moraliska sidor kan inte riktigt samarbeta med miljön här; jag äter hellre nöt istället för fågel. Kraven för att driva fågelproduktion är så mycket sämre än för nötterna... Hade jag tid skulle jag köpa lokalproducerat i ölme eller trossnäs, men tyvärr fungerar inte det i vardagen. Så det blir mycket veggo :)

Kram pernilla

Matilda sa...

Mhm! Vilket bra inlägg. Perfekt nu när man försöker tänka mer på miljön och samtidigt har bestämt sig för att gå ned i vikt! Nu blev jag ytterligare lite mer motiverad att ta tag i saken. Tack=)

Kram, Matilda♥

Annas skattkammare sa...

Riktigt tänkvärt! Vi har länge tänkt att planera bättre för ekonomins skull- nu ska jag försöka tänka på vad jag väljer för mat också.
Kram /Anna

Annika sa...

Att veckohandla är ju nästan ett måste här på byggda.... har 2 mil till stora affären så dit slänger man inte iväg varje dag....:) mjölk o bröd får man handla lokalt..... matsedel måste jag ha annars slarvas det rejält med maten i det här huset... o rester äts o has i matlådor.... ditt inlägg väcker eftertanke..... Kram Annika

Milla sa...

Många bra saker, det där med en köttfri dag är ju bra, att prova sig fram med! I min familj är det väldans kinkigt med andra proteinkällor hos den manliga delen så man får luras lite-.. Jag funderar på det här med veckohandla, jag har faktiskt slutat storhandla under en period! För DÅ slinker det alltid ned det där extra, som sen blir stående och kanske t o m slut kastas bort. Så nu basvaruhandlar jag (på tråkiga veckodagar som inte borgar för det "där extra") vissa gånger (inte varje vecka) och sen handlar jag hemma på ICA Nära (inga resor!) i veckorna och handlar verkligen det som behövs tex färskvaror. Det funkar, jag upplever det som att jag konsumerar mindre men dock oftare och gynnar min hemmaaffär. Så just nu funkar det bra!
Tack för alla tips
Kram Milla

House of Jammi - blogg och webshop sa...

Kanske är det dax att prova veckomatsedel - så slipper man ångesten att hitta på något varje dag i alla fall. Vi äter mindre nötkött än förr - inte så svårt för jag gillar verkligen fisk och fågel bättre. Och mjölkkossorna räcker nog till för att hålla landskapet öppet! Annars får vi väl ta till några lamm, för det är också gott!

TapetserarEva sa...

Jättebra inlägg, är ju nu klimatpilot och försöker minska våra utsläpp under ett år.
Maten är ju en stor del!!

tänk om vi var fler som kunde göra klimatsmarta veckomatsedlar och "byta" med varann.
Då behöver man ju inte tänka på så många veckor.
Och naturbeteskött & vilt är ju helt ok ur utsläppsperspektiv.

Har inte orkat göra nåt inlägg idag, det blir ett frdagstips istället.
Trevlig helg//Eva

Nicolina sa...

Åh, plötsligt saknar jag Facebooks "gillaknapp" Att ha en miljödag per vecka är ju suverent - så länge man inte lever på miljöslös resten av dagarna. Det är mitt första besök här men jag kommer återkomma - speciellt då jag föll på en inredningsblogg med miljöflik :)

Snäckskalsdalen. sa...

Hej!
Ja, det är mycket nu. Det var intressant att läsa dina tankar.
Bor man på landet, som jag, då kvistar man inte iväg om man glömt något, man tänker om eller tar nå't annat och det brukar gå bra. Vi har soppor ofta och lite bönor eller linser i gör ju susen för näringsvärdet. Det är rätt kul att tänka efter på de här grejerna!
Lycka till, du rapporterar väl!
Agneta!

Unknown sa...

Tycker du har alldeles rätt i det du skriver. Var en aktiv konsument och tänk på vad man köper är jätteviktigt. Och att anpassa inköpen efter årstiden så att man slipper grönsaker som transporterats runt halva jordklotet.
Läste att äpplen från Nya Zeeland är billigare än svenska äpplen. Är inte det helt galet??
På tal om rester, jag älskar rester. Så lätt att värma upp. Vill man inte äta det precis dagen efter kan man ju frysa och ha som matlåda veckan efter.
Tycker du tar upp jätteviktiga saker, så kör hårt även i fortsättningen.
Ha det bra.
//Camilla