Det finns vissa "måsten" när det är jul, även om det i år varit lite si och så med måsten hemma hos oss.
Med ett kök som stundtals varit mer av en byggplats än ett kök, så har vi fått lägga fokus på annat inför julen.
Eftersom vi bytt ut spis, ugn, kyl, frys, så har julbaket få stå tillbaka i år.
Men!
Två dagar innan julafton blev allt inkopplat i köket.
Jag: - Det blev ju inga hembakade lussekatter i år...
Sonen: Neej...
Jag: Det blev ju inga hembakade pepparkakor heller...
Sonen: Nej, men det kvittar!
Jag: Hur gör vi med mandelmusslorna då?
Sonen: DOM SKA VI HA!
Mandelmusslor ca 36 st
5 dl vetemjöl, 300 g
1 dl strösocker
1 1/2 dl sötmandel, 100 g, skållad och mald
2 bittermandlar, skållade och malda eller ett par droppar bittermandelolja
200g riktigt smör, kylskåpskallt
1 ägg, rumstempererat
- Blanda mjöl, socker och mandel i en skål.
- Lägg i kylskåpskallt smör och finfördela det i mjölblandningen med fingertopparna till havreflingskonsistens.
- Tillsätt ett ägg och blanda in det i degen.
- Arbeta igenom degen och lägg den i folie i kylen över natten.
Nästa dag
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder. Dela längderna i 12 jämna bitar.
- Lägg bitarna i smorda, veckade formar och tryck ut degen med mjölad tumme.
- Ställ formarna på plåtar och grädda kakorna i mitten av ugnen ca 13 minuter.
- Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp. Knacka formen mot bakplåten.
- Servera med vispad grädde och bär eller en klick sylt.
/Sussie
21 kommentarer:
Måste prova nån gång, jag har ju både mandelkvarn och små formar som dina. Tack för tipset!
kram
Så gott!! Tror nog jag måste baka lite! =)
Kraaaam
Håller med sonen, mandelmusslor är godast!! Vi har inte hunnit med det ännu, men det är ju som tur var en del tid kvar denna jul:)
Låter ju jättemumsiga och enklare än svärmors, måste testa en mjölfri variant.
Kram Catarina
Varje jul tänkte jag göra mandelmusslor, men det blir aldrig av... Jag tror jag ska göra det nu till veckan. Kram Stina
Ser mumsigt ut... Har aldrig bakat men fikat nån gång på konditori. Tack för tipset!
Kram/Marie -Systrarna-
Hej lilla Sussie...goo fortsättning...Mandelmusslor ja..mmm ett måste för mej med .fast i år bakade jag inga själv..får av mor...som hon bakat sen jag var liten...det är sååå gött..hörde en dag när jag var ute och körde bil..tror jag var på väg te Karlstad..och hade radion på i bilen.. 4an....i ett program ..kommer inte ihåg vad..men kommer i håg VAD de pratade OM:)..just precis ..mandelmusslor..och den ena karl i programmet pratade såå gott om denna småkaka ..han kallade den för tummekaka..hans lilla mormor hade alltid gjort den där och satt och tummade ut kakorna i formarna så som man gör och alltid gjort:)..han döpte om kakorna till Tummekakor och mindes sin lilla mormor..och för honom var det ett måste att ha dessa kakor..tyckte den lilla berättelsen var såå söt..och kom naturligtvis att tänka på min mormor som oxå likt min mama var en sån som det alltid fanns småkakor hos..:) oj då vad långt detta bev ..som vanligt..nu blev jag lite sugen på fika..får kika i kakburken om det finns någon liten tummekaka kvar..ha de gött..kram..Pia
Mandelmusslor är ett MÅSTE också hos oss på julen och de skall absolut fyllas med hjortronsylt! ha det gott!
Vad gott det är när ungarna vill ha kvar traditioner. Och de där mandelmusslorna är så goda, får nog testa att baka dom nån gång.
God fortsättning till er.
Kram Elzie
Mumsfillibabba..... töcker ju om småkaker jä åg.... feck en hel bôrk mä Skrämjölsdrömmer tå Anne jä före jul o di gömde jä o ha njöte tå hele hälga...:) ja di annre feck inge mä.... kan ju sägge att di itte rektigt töcker om smaken....:) mussler mä gôtt i går itte å för hacker di häller....:) nu har jä bare e natt kvar å jobbe för dänna gången.... sen blir dä halvfart i januari....:) hadde sö mange semesterdager å ta ut inna jä går hem.... kanske blir dä litt tevärkingtå litte tå hôrt da.... hôppes di hälg ha vöre bra o sen fårjäju ta o öske dere ett rektit gôtt nytt år og..... Kram Annika
Lovely and inspiring blog. Will be back again to follow your new posts for some more inspiration.
with warm wishes for a happy dance into 2010
rita
Vi har också som tradition att servera mandelmusslor med hallonsylt och grädde efter julmaten varje år! Uppskattat av alla.
God fortsättning.
Kram Eva-Mari
håller med sonen; det går inte att missa mandelmusslorna!
:D
Tack för receptet! Det ska jag spara till nästa jul.. =)
Kram /Anna
Yummy. Det kommer jag ihåg att min svärmor alltid skulle göra till jul. De var så goda med grädde och hjortronsylt till. Hon kom från småland. Ha en fortsatt fin jul /linnea-maria
Det måste jag prova göra själv någon gång! Det receptet tog min svärmor med sig till himlen,hon gjorde sånna ljuvligt goda.
Kram Marina
Jo, Musslor måste man baka!!
Fast jag kör Mormors gamla recept utan mandel...med grädde och en klick rårörda lingon eller körsbärssylt är såå gott!
ha det gott!!
kraam
Vilken inspirerande blogg du har!
Mmm, det ser gott ut. Nu blir jag sugen på att prova baka mandelmusslorna.
Ha det bra. Kram Kicki
Hej Vännen!
För att få stora bilder så går jag in på fliken anpassa, sedan inställningar o där väljer jag fliken grundläggande och i det fönstret kryssar jag i rutan:Uppdaterad redigerare - Titta Närmare på de senaste funktionerna! (det står under Välj inläggningsredigerare ). Hoppas att du hängde med för sen när du laddar upp bilderna så väljer du då storlek för dem.
Ville bara kika in för att önska dig en magisk nyår! Kram Petra
Jag håller med!!
Sa det till min man att det är så gott till jul.. har inte smakat det på många år.. Nästa kanske..
Kram mia
Åhh, de där kopparna är fantastiskt fina. kram
Skicka en kommentar