Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
söndag 30 augusti 2009

Kejsarrabatten - final

Så går det som det går med Jan i Skrolycka. Vetskapen och längtan om dotter gör honom förvirrad.

En riktig tok...

Och en sinnesbild av längtan och drömmar.

Efter missförstånd och förvecklingar, slutar dock berättelsen i ett förlåtelsens tecken, när så Klara Gulla finner ro vid sin älskade faders grav.

"Än en gång kände hon den stora ömheten skölja upp ur hjärtat som en stor våg och fylla hela hennes varelse. Och med det samma visste hon, att nu var allt gott igen. Nu var hon och fadern ett som förut. Nu, när hon älskade honom, var det ingenting mer, som behövde försonas."

I kejsarrabatten planterar jag till sist:
  • Kejsarkronor - som symbol för den kejsare han var, Jan i Skrolycka. Om än bara i drömmarnas och fantasins värld.
  • Humle - som slingrar runt mina humlestörar. Den får symbolisera de år som gick innan Klara Gulla återvände hem. Ett varv för varje år...

Sommarens sista dagar är här. Augusti byts mot höstens första månad, september. Och kejsarrabatten får vila och växa till, för att nästa år stå i full blom. Om jag så bara lyckats inspirera en endaste en, att läsa Selmas bok, Kejsaren av Portugallien, så har det varit mödan värt. Och har du fortfarande inte läst den, så gör det. Den berör och lever kvar inom dig, många stunder framöver.

Kram Sussie

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det var säkert 20 år sedan jag läste boken, minns att jag tyckte om den, vilket jag troligen inte hade förväntat mig. Tack för påminnelsen och all inspiration!
Gunilla i Småland

essemia sa...

Jodå, jag ska nog läsa den där boken. Verkar vara mycket vettigt som står där.
Tycker du om Kejsarkronor? Jag har aldrig gillat dom speciellt mycket. Hade en 20 m lång rabatt med dom (som fd svärmor planterat!) och jag avskydde när man skulle plantera om och dela dom. Luktar ju något vedervärdigt, haha.
Hoppas du har en bra kväll.
Kram Elzie

Anonym sa...

Tack för din fina presentation av boken och av din kejsarrabatt. Nästa år kanske det blir en annan av Selmas böcker som inspirerar?

Höstkram från Eva-Mari