- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


fredag 8 augusti 2008

Älskade Mårbackapelargon...

Drömmer du om det här nästa år?Då ska du få ett litet tips:

Ta sticklingar av dina Mårbackor NU!

Då hinner de rota sig och kan använda hela sin kraft till att blomma nästa år. Av en enda planta fick jag nu helt plötsligt 14 sticklingar...
Även om det svider lite i hjärtat att ta bort blommorna så ska du göra det. Sticklingen behöver all kraft till att rota sig istället för att ge näring till blomman.

Nu är det bara att plantera och se till att sticklingen mår bra. Jag sätter aldrig ner dem i ett glas vatten utan planterar direkt i jord som jag håller fuktig (inte FÖR blöt, då ruttnar den gärna).
Det finns många sätt att övervintra pelargoner på.
Jag brukar ställa ner dem i källaren precis som de är. En del klipper ner dem före. Jag gör det på våren.
I källaren är det ganska mörkt och kallt (inte fryskallt!). Sedan tittar jag till dem lite under vinterhalvåret och ger dem ev en liiiiten skvätt vatten om jag tror att de håller på att torka bort, men det sker på sin höjd ett par gånger...
Lycka till!
Kram Sussie

18 kommentarer:

Ljuva ro sa...

Åh så vackert det är med Mårbacka! Håller på att bygga en glasveranda och till nästa sommar önskar jag se den full av Mårbackor! tack för sticklingstipset, ska nog gå lös på mina Mårbackor nu i helgen!

i Emmas vita hem sa...

Tack så hemskt mycket för dom värmande orden! Känns mäktigt att få dom från en person som äger en av de vackraste hem jag sett :) Jag följer din blogg med stort intresse, finns alltid någonting intressant att läsa/se, fina tips och du är verkligen duktig på att skriva. Jag ska försöka att inte ta husrenoveringen så allvarligt att jag glömmer det som verkligen betyder nånting :) Ha en trevlig helg och tack en en gång, så gulligt av dig! Många kramar Emma

Dicksonska våningen sa...

Bra tips! Det var fina pelargoner du hade! Man skulle lätt kunna fylla alla fönster med pelargoner - de är ju så vackra och tåliga.
Trevlig helg!
Kram Annika

Hem och Harmoni Marie sa...

Tack för tipset! Ska försöka mig på att ta lite sticklingar i år...

Ha det gott, kram Marie

hemtrevnad marie sa...

Tack för tipset!!
Själv är jag en sån som inte kan med att klipa ned dem när de blommar....men för en månad sen såg de ju riktigt risiga ut här, så då tog jag faktiskt sticklingar och satte direkt i krukor...och de tog sig faktiskt!!
Så nu har jag 9 Mårbackor och en appelblossom + 21 st till i olika färger!
Pelargongalning jag?!
Men jag har tyvärr inget bra ställe att övervintra alla, så därför har jag haft dem framme året runt ..(Mårbackorna och de stora röda Moderplantorna....de andra har jag tyvärr inte plats för...vår källare är så liten och rymmer bara pellestpannan och säckar, så man kommer knappt in, har dock funderat på kallvinden...är rädd att det blir för kallt bara för mina älsklingar....?
Dina Mårbackor är i världsklass!
Själv drömmer jag om en glasveranda nån gång....
kram på dig!!

Lilla huset på prärien sa...

Hej!! Men gud så bra att du skriver om det. Jag undrade precis hur jag skulle ta tillvara en gigantisk och gammal mårbackapelagon som jag fått. Jag ska ta sticklingar med andra ord! Det ska jag göra i helgen!

Tack för tipset!

Kram Jenny

LantlivsAnette sa...

Du är en mästare på pelargoner du..vad snäll du är som delar med dig av dina kunskaper..
Hoppas att mina kommer att bli lika vackra som dina !!
Kram Anette

Lösvirkesbyggarna sa...

Vad bra! Jag har oroat mig för mina Mårbacka som är så vackra just nu. Jag har nämligen inte haft någon vidare framgång med övervintringen förut. Men nu ska det bli många vackra pelargoner till min blivande vinterträdgård!
Kram Anna

sabina sa...

Tack för ännu ett bra tips!

PiaMaria sa...

Kan man få pelargoner att övervintra även om man inte har en källare?

Kram Pia

Som mine dager er sa...

Jeg har flere pelargoner på min terrasse, men ingen Mårbacka. Skulle gjerne hatt en ;-)

Men takk for tipset likevel. Skal prøve dette med en av de andre (vakre) pelaronene.

Jeg liker meg her inne. Glad jeg fant deg.

Klem fra Marit

Anonym sa...

Tack för pelargon-tipset. Jag är väldigt svag för dessa blommor. Idag har vi precis påbörjat ommålning i vår punschveranda, så nästa sommar hoppas jag den är lika fin som din ;o)
Jag har en utmaning till dig på min blogg som jag hoppas att du har tid och lust att deltaga i.
Ha en skön helg!
// Kram Mia

elisabeth sa...

Åh ja, det vil jeg;) Nydelig vinduskarm/fönster:))

lenge siden jeg var her nå...
Ønsker deg en super helg:)

Viola sa...

Hej Sussie, ja det finns olika sätt att spara pelargoner.Jag har inte än berättat om min sk urmoder som jag haft över 20 år och gett liv åt så många pelargoner hos mig. Står svalt under vintern, klipper ned dom fullständigt i februari och då tar jag nya sticklingar. Går nog bra båda sätten. Ha det så gott i helgen, kram Viola

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Hej!tack för besöket. Jo nog är de underbara de där rosa härlga Mårbackapelargonerna!Ska ta tillvara på alla kloka ord du säger!kram

Anonym sa...

Ja, det är helt okej att anta utmaningen vid ett senare tillfälle ;o) Ha en bra dag!
// Kram Mia

Anonym sa...

Åh, vilket vackert hem du har!
Såg dig i "Bygda" och blev nyfiken och kikade in.
Du har så många fina ideer och tips.

Hälsningar från Lena på Kapellvägen i Sunne

Anonym sa...

Tack för tipset! Har just fått en mårbacka, men tror att den måste växa till sig lite innan jag kan ta sticklingar tyvärr...