- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


tisdag 8 juli 2008

Kittlande kunskap - del 1

Sommar...

Det är sol och bad, grillning i Ängen, loppis och TV-program med Ernst...

Men det är också fönstervård och framför allt kittning. I 20 år har det alltid ingått kittning av fönster i mina somrar (!). Man kanske skulle fråga glasmästaren om extraknäck...


På baksidan av vårt hus har vi ett pågående flerårsprojekt. Vi kan kalla det "Stora verandan". En veranda med både öppna och glasade ytor.

Det är svårt med verandor på gamla hus om de inte suttit där från början... Verandan ska ju kännas som ett med huset och inte som något påhängt... För att få till så mycket rätt känsla som möjligt bygger vi alla fönster själva - från karm till fönster.

Det tar tid!

Här kommer lite "bra att ha -information" när det gäller kittning av fönster. Men OBS! Endast baserat på 20 års erfarenhet och inget egentligen kunnande rent teoretiskt:
Det är absolut värt att köpa kittet hos en glasmästare! Det kitt man kan köpa i färgaffären brukar vara hårt och omöjligt att få till. Hos glasmästaren köper du kittet i lösvikt.

Fråga om kittet är så färskt att det behöver "ligga till sig" lite. Om det är det, kan du dra ut kittet på en plastpåse och låta det ligga och lufta ett dygn eller två. Då blir det lättarbetat. Är det FÖR färskt blir det bara kletigt att arbeta med. Men då gör du bara som jag skrev innan.

Var extra noga med att få hörnen snygga! Det är där man kan skilja lekman från fackman.

Hörnen ska vara skarpa och kantiga! Dra med kittkniven tills du får in "rätta knycket".

Kittet ska läggas, så att en liten bit av fönsterbågen på andra sidan syns.

När du sedan målar kittet, så målar du ända fram till träkanten som syns igenom glaset från andra sidan. Färgen ska alltså täcka kittet, men inte gå utanför träkanten som syns från andra sidan.

Lägger du kittet ända fram till kanten eller över, så kommer du att behöva måla ÄNNU längre ut, med påföljden att kittet och färgen syns från insidan (inte snyggt!)

I kitt finns ämnen som behöver dra ur innan man kan måla på det. Ungefär tre veckor (gärna mer) ska man vänta. Annars drar kittet ihop sig och blir "krulligt".

Vi har lagt en del fönster inne för att skynda på processen lite. Men det finns ju inget som hindrar att fönstren sätts upp under tiden man väntar på att få gå lös med penseln...

Om du köper kitt som är linoljebaserat kan du dock måla direkt på det med linoljefärg.

Hoppas ni vågar er på att kitta. Sätt på en talbok och njut under tiden, så kanske du till och med längtar efter att få kitta :-) Kanske blir du så biten att du också lägger ner några timmar på sysslan varje sommar... i 20 års tid... *hua*

Kram från Sussie

18 kommentarer:

Jennyshemochharmoni sa...

Kul med kittskola! Du är jätteduktig och fönstren blir gudomliga :) Jag kommer inte att gå den utan Agnetas konsultutbildning i så fall. Synd!!! :( Ha en bra vecka! KRAM

Älfgärdet sa...

Jag har också anammat talbokknepet! Mycket bra! Kittning tar tid...Dina tips sammafaller väl med mina. Mycket viktigt tycker jag att inte kittet syns inifrån;). Glasmästarna häromkring har dock inte linoljekitt så jag köper på burk. Vår inglasade balkong är glasad av en firma i Karlstad(innan jag gav mig in i branschen;)) som påstod(...) sig använda linoljekitt. Nu har kittet lossnat från träet & färgen spricker utanpå kittet,(+ att kittet säkert syns 4 mm upp inifrån....grrrrr) ser framför mig mycket jobb kommande somrar.

LantlivsAnette sa...

Ojj ojj vad du kan..men det tror jag det med 20 års erfarenhet..hii..hii..
Jag tycker att det verkar så himla svårt..men vad fint ni kommer att få det..vilka vackra fönster alltså,och handgjorda !!
Det ska bli så roligt att få se mera av verandan sen..
Ha det så bra,och glöm inte att ta en kaffe paus eller två..
Kram Anette

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Ojamei for en jobb å kitte vinduer...men fint det blir det jo så det er nok verdt jobben ! Og ja, jeg burde absolutt ha kittet vinduer, fuglene spiser jo opp kittet gjennom vinteren, til tross for at jeg gir dem rikelig med mat !!
Ha en fin sommeruke.

Lilla huset på prärien sa...

Gudars skymning vilket arbete ni lägger ned! Nej... kittning blir det nog inte för mig måste jag erkänna. Det får räcka med målning :)

Kram Jenny

Anonym sa...

Vilket vacker hem ni har!

Jag håller med om detta med verandor. Det är svårt att få till en vacker veranda (typ altan med tak) till ett gammalt hus.

Men när vi bestämde oss för att bygga ut huset, så var en av de högst prioriterade sakerna på önskelistan "-En veranda är vacker och som passar till vårat sekelskifteshus."

Förra veckan blev snickarna klara med sin del av verandan, så nu har vi golv och tak (dock utan plåt än så länge). Nu ska vi äntligen få till VÅR efterlängtade veranda av typen "wraparound american porch"

Ha en bra sommarkväll!

/Sara Small Town

MiaMaria sa...

Hej!

Kitta gör min man målningen tar jag hand om...men vem vet jag kanske blir haj på det också....

HA´en bra vecka!
MiaMaria

Millygarden sa...

Glasveranda? Spännade...jag blir nyfiken....jag älskar glasverandor av äldre typ.
Bra med kittskola! jag skull behöva jobba som lärling på det området! Min sambo och jag har 12-15 Svanhalsfönster att kitta om framöver.... Ska komma ihåga att titta in här för lite tips då.

Ha det gott!
Kram Marina

Randi sa...

Ja, det där jobbet är aktuellt hos oss också i år. Min man har gått kurs i fönstervård - det är en konst i sig.

Sussie, tack söta rara för din gulliga kommentar hos mig!
Men - det du ser är bara ett fotografi och det är inte alls så märkvärdig - ledsen att jag måste göra dig besviken. Jag har absolut ingen besöksträdgård, men visst får du komma hit - självklart. Jag sköter trädgården själv och har bara hjälp med att klippa de höga häckarna och gräsmattorna klipper min man. Resten gör jag själv och njuter av att göra precis vad jag vill och hur jag vill utan inblandning av någon annan. Det här är ett super-egoistiskt projekt utan några andra krav än att det ska vara kul!
Men är du i närheten så är du förstås välkommen på besök!
Kram Randi

Annika sa...

Vet inte om det där med kittning är något för mig, men kul att läsa och lära, vem vet det kan komma till nytta en dag...Du verkar vara jätteduktig i alla fall för fönstren ser kanonfina ut...
Ha en bra vecka.
Kram Annika

Anonym sa...

Vilka bra tips och vad underbart fint ni har det.

Annika sa...

Tack för tipsen!!! Ska fixa några fönster nu i sommar o har gruvat mig hemskt för det... Ska bli till verandan o sen behöver nog stugfönstren få sig en omgång de med... Ska genast informera herrn i huset hur du gjort....:) Kram Annika

Gårdsromantik sa...

Ja du - tänkom jag läst allt detta innan jag gick lös på vära 20 fönster!

Visst blev det lite krulligt - men bara lite.

Hör att du är ett riktigt proffs.

Snygga fönster hade du också!

Kram Maud

Wickans värld sa...

Tack för alla goda tips, nu när vi förhoppningsvis snart sätter igång med kittning av fönster för uterummet... Jag har fått tag på massor med fönster som är "basen" för det hela. Undrar jag nåt så hör jag av mig!! =)

Det här med att altaner o uterum ska passa ihop med huset, tycker jag också är väldigt viktigt. Vi har en altan på södersidan på vårt hus, o väldigt många frågar om vi ska glasa in den. En del blir väldigt förvånade när vi säger "nej". Varför vi inte ska göra det är både för att det inte behövs (blir väldigt varmt där ändå!) och för att just där, passar det inte till vårt hus att vi glasar in. Gäller att tänka på mycket när man har ett gammalt hus!

Lycka till med sommarens kittning!!

PysselBitan sa...

Jag har fått kitta en hel del fönster under en renovering av ett charmigt gammalt hotell i Åre. Saknar det ibland! Linoljedoften, den sköna känslan av kittet i handen och den härliga känsla när man får till ett härligt "drag" från kant till kant och hörnet blir så där fint som du nämnde. Som musik för "hantverks-själen"! =) Härligt att höra att ni är villiga att lägga ner så mycket engagemang och tid för att få den perfekta känslan i huset! Lycka till från Bitan!

Handplockat sa...

toppen tips =)
pappa ä'r målarmästare så han fixar det åt mej men det blir så fint
jag har en liten utmaning hos mej idag
det handlar om nött & patina vill du vara med?

ha det bäst

Mina projekt sa...

Visst är det roligt att våga pröva själv!
Jag ska försöka få med nån på ditt kafferep, det låter jättemysigt! Och då får man ju samtidigt chansen att se hur fint du bor...
Och jo, jag har Addison. Och du är inte ensam om att inte ha hört talas om det. Därför försöker jag sprida info om den så att den blir mer bekant bland folk.

Ha det gött!

/Karina

Lina ♥ C´est la vie sa...

Vad bra! Vi ska just göra detta i sommar, tusen tack för tips!
Kram Lina