- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


måndag 4 januari 2016

~ Glutenfri Pinnocchiotårta ~

Underbara koppar blir - om möjligt -  ännu finare med matchande duk från Klässbol. .
Ursäkta dålig bildkvalitet. Mysljus och mobiltelefon gifter sig inte alltid så bra med varandra.

Gårdagens födelsedagsfirande hos syster bjöd bland annat på glutenfri Pinnocchiotårta. Tårtornas tårta som går att variera i all oändlighet och som har så många olika namn att själva almanackan blir avundsjuk - Glömmingetårta, Pinnocchiotårta, Brittatårta, Herrgårdstårta...

Kärt barn har många namn.

Och den var så god, så god, att jag inte hann med att fotografera tårtan när den låg snyggt och prydligt upplagd på allas assietter. Istället blir det bildbevis på hur snabbt den gick åt. Jag som vanligtvis inte äter mjölkprodukter gjorde ett avsteg med en liten smakbit från tårtan. Jag ska testa att byta ut mot mjölkfria produkter och se om det blir lika bra.

Receptet kommer från Ulrika Davidssons bok Baka Glutenfritt med Ulrika.

Botten
100 g rumsvarmt snör
1 1/2 dl kokossocker
6 äggulor
1 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
4 msk mjölk
saften från 1/2 citron

Marängtopp
6 äggvitor
3 dl sukrin
50 g mandelspån

Fyllning
2 dl vispgrädde
en nypa vaniljpulver
3 dl blandade bär t.ex jordgubbar, hallon, blåbär
myntablad

1. Sätt ugnen på 150 grader
Vispa smör och kokossocker luftigt i en bunke. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt vispning.
Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver och vänd ner i smörblandningen.
Tillsätt mjölk och citronsaft och rör till en slät smet.
Bred ut smeten jämnt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

2. Vispa äggvitor och sukrin till ett hårt skum och bred ut på kaksmeten. Strö över mandelspån och grädda tårtan mitt i ugnen ca 30 minuter eller till marängen är torr och har fått fin färg. Låt kakan svalna på bakplåtspappret.

3. Dela kakan på mitten och lägg den ena halvan på ett stort fat med mandelsidan uppåt. Vispa ihop grädde och vaniljpulver och bred ut ovanpå. Skär jordgubbar i mindre bitar och sprid ut häften av dem och de andra bären ovanpå grädden.

4. Lägg på den andra bottenhalvan och toppa med resterande bär och myntablad.

                                                                  --//--

Imorgon är det vardagslunk igen med tidig morgon och karlstadstur till jobbet. Lite mjukstart innan det är ledigt igen.

Kram Sussie

söndag 3 januari 2016

Apelsinträd, myrten och kalas



Vi har golvvärme i grovingången och det är det inte bara jag som är glad för. Blommorna som har sin vintervila där (och som annars står på glasverandan) verkar också trivas när de slipper stå ovanför ett element.

Mitt apelsinträd har blommat under adventstiden. Alldeles övertäckt med vita små blommor har det varit.  Nu börjar blommorna utvecklas till pyttesmå gröna frukter.

Och ser ni min myrtenväxt! Minsann har jag inte lyckats hålla liv i den i flera år nu. Bra där Sussie!!!

Idag blir det födelsedagsfirande hos syster. Dags att komma ur mysdressbubblan!

Kram Sussie

lördag 2 januari 2016

Är det ute att blogga?


Det märks att jag är ledig för plötsligt skriver jag fler inlägg på bloggen under en veckas tid, än vad jag annars hinner få ihop på en månad.
 
Typ.

Jag har bloggat i snart 9 år. Det går i perioder om jag hinner prioritera det eller inte. För det handlar alltid om det i slutändan - vad man kan/vill/bör prioritera- för tid har man ju, oavsett vad man fyller den med.

Igår när jag gick igenom min blogglista upptäckte jag att många av de bloggar som jag följt under åren har slutat att publicera inlägg. Flera av dem finns istället på instagram för jag följer dem där nu. 
Någon "klok" lär ha sagt att bloggandet är på väg att försvinna. Vad tror ni?  Vill ni läsa bloggar eller vill ni hellre dubbelklicka på instagrambilder? 
 
Jag hoppas verkligen att det kan få finnas plats för olika forum på de sociala medierna. Jag gillar ju som bekant inte "antingen eller" när man kan få "både och".
 
För mig är instagram ögongodis som jag verkligen kan njuta av, men om personen också har en blogg så känns det som att just personen kommer fram mer. Personen som gör att det "verkliga" får större plats. Det skrivs om förkylningar, jobbyten, skilsmässor, resor, vänskap... Sånt som gör att det blir en helhet bakom.
 
Den känslan.

Jag ser på min räknare att ni är många som fortfarande läser min blogg. Faktiskt flera hundra om dagen och det gör mig så himla glad!!!

Respekt!

Kram Sussie

P.S Bilden ovan har jag sparat från Sköna hem. Det är så mycket i den som jag gillar oavsett vad som är "inne" i inredning eller inte: Mixen, stolarna, färgerna, ljuskronan... Suck. D.S