Men det är ju aldrig så enkelt så att det är svart eller vitt.
Även om nötkött orsakar mest utsläpp, så gör ju kor också nytta, genom att hålla landskapet öppet.
Hur man än vänder sig har man ä**** bak.
Jag vill i allafall försöka äta så klimatsmart som jag kan. Och det finns några tumregler för klimatsmart ätande:
•Minska köttkonsumtionen.
•Välj fågel och gris före nötkött.
•Ät mer ärtor, bönor och linser som proteinkälla.
•Ät mer frukt och grönsaker.
En måltid med proteinrika livsmedel kan ha 30 gånger större klimatpåverkan om den innehåller nötkött och ost, än om den består av baljväxter, ägg och fågel.
Hm!
Dags att göra något konkret! Jag ska från och med nästa vecka:
- Veckohandla - mycket onödigt kommer förhoppningsvis att undvikas i shoppingvagnen... Bra för miljön - bra för plånboken.
- Göra en veckomatsedel - det gjorde jag när barnen var små. Varför slutade jag med det? Och ska jag veckohandla är ju matsedeln nästan en förutsättning för ett lyckat resultat.
- Köttfri dag - Torsdagar kommer att få fortsätta vara "miljötänkets dag nummer 1" här hemma. Torsdag blir det grönsaker kids!
Jo, detta:
Visst lät det kul?
Lika kul som att göra matlistor :-)
Ni uppmärksammar väl att jag INTE valt tomater och grönsallad som alternativ? Det är bättre för miljön att äta svenska rotfrukter än tomater från Spanien.
Och att ha en eller två dagar där det bjuds rester är inte alls tråkigt eller snålt. Det är klimatsmart och energisparande. Hittade en intressant artikel här.
Kram Sussie