Ingredienser:
surdeg
5 dl vatten
25-50 g smör
(1 pkt jäst Receptet fungerar med eller utan jäst. är du modig testar du utan redan första gången :-)
1 1/2 msk salt
2 msk brödkryddor
1 msk sirap eller honung
3 dl rågkross
vetemjöl (special eller stenmalet)
200 g torkad frukt (russin, katrinplommon...)
- Häll upp 1,5 dl av surdegen i en liten burk och ställ in den i kylen för nästa bak.
- Koka upp vatten och rågkross, lägg i smöret så det smälter/blir mjukare och ställ åt sidan.
- Hacka torkad frukt och blanda med surdeg, smulad jäst, salt, brödkryddor, sirap.
- Häll i rågkross och mjöl och blanda Fortsätt att hälla i vetemjöl samtidigt som du blandar tills degen har bra konsistens.
- Knåda degen ordentligt. Då bildas gluten (sega proteintrådar) som ger bättre jäsning av brödet.
- Täck över med bakhanduk och låt jäsa i 40-50 minuter. Varmare klimat ger snabbare jäsning max 40°C.
- Sätt igång ugnen på 200ºC
- Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord, dela i fyra lika delar. "Rulla" och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta med bakduk cirka 40 minuter.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
- Låt svalna under bakduk.
Nästa gång kan du använda din sparade surdeg och börja direkt på
"dag 4". Bakterierna arbetar långsamt i kylen och behöver bara matas då och då med kolhydrater t.ex. lite mer mjöl en gång i veckan.
Kram Sussie