Hej!
God fortsättning på det nya året!
Årets första dag och startskottet har gått. Odlingssäsongen 2023 är officiellt invigd i Stavik. Först ut chili och paprika! Yes!!!
Här står årets första sådd nyplanterad. Chili och paprika. Fröna är ljusgroende så det är viktigt att de får tillskottsljus och att de bara trycks till lätt på fuktad jord utan något jordlager över sig.
I en del brätten har jag satt ner tre frön, i andra bara ett. Där jag har petat ner tre stycken har jag tagit reda på gamla fröer som jag är osäker på om de fortfarande är okej. Tar sig ett frö av tre får jag vara nöjd.
Jag slutar aldrig att förundras över hur något så här litet kan växa upp och bli stora plantor av blommor, träd, grönsaker, örter och allt annat man kan förundras över.
Som märkpinne använder jag mig av gamla persienner. Världens bästa tips! Känner du någon som ska byta ut sina fönster eller persienner som sitter i dem så fråga om du får några. Då har du märkpinnar som håller hela livet sen. Jag skriver vilken art det är längst upp och sedan vilken sort av arten i större text längs med hela persiennbiten.
Dessa sorter planterades idag::
Cayenetta - Chili
Avlånga små frukter (ca 1 dm) som kan torkas och användas i matlagning hela vintern. Plantan blir inte så hög ( ca 20-25 cm) vilket gör att den passar på en balkong eller på fönsterbrädan också. Perfekt att ge bort till barnen som båda har balkonger i bra och soliga lägen. Styrkan är 10 000-20 000 scoville. Kallas också för tabascopeppar och bedöms vara ganska mild om man gillar riktigt heta chilis. Sorten är väldigt tålig för olika väderförhållanden. Det spelar ingen roll om det blir en extremt varm eller kall sommar, den ska ge bra skörd oavsett. Sorten har vunnit All Amerika Selection år 2012.
Jag TROR att detta är en F1-hybrid vilket innebär att det inte går att ta fröer av den och förvänta sig ett bra resultat av de nya fröerna, men detta var gamla fröer som jag tog tillvara på istället för kasta bort dem. Förhoppningsvis levererar de bra 2023 och så får jag helt enkelt vara nöjd om så är fallet.
Friggitello - Paprika
En sort som jag odlat i flera år. En av mina favoriter. Den är supergod att steka, grilla och ätas färsk och man brukar skörda den när den är grön. Jag sparar dock alltid några som får mogna till röda och hänga kvar länge så att jag också kan ta frön från dem. Trivs bra i vårt tomathus tillsammans med tomaterna.
Sorten är tidig vilket jag såklart gillar.
Blir 60-90 cm hög och gillar näringsrik jord och att duschas då och då.
Florins - Paprika
Årets nykomling för mig. En kulturarvssort (stort gilla!) som är känd för sin söta smak. När frukten är ca 25 cm lång skördas den och då väger varje frukt ungefär 200g. Varje år alldeles i slutet av augusti hålls en paprikafest till dess ära i den grekiska byn Florina. Hoppas jag kan ställa till med paprikafest i augusti jag med. Jag ska gulla för dessa fröer och göra allt för att de ska trivas. Eftersom det är en kulturarvssort är det heller inga problem med att ta fröer av den. Jag har lovat mig själv att bara köpa in nya fröer som inte är F1-hybrider även om jag så klart tar tillvara alla gamla fröer jag har kvar innan jag byter ut dem.
Kram
Sussie