- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


lördag 9 januari 2016

Årets färg(er) 2016



Hemma hos oss går färgskalan i vitt, grått och blått. En färgpalett som  finns som ett gemensamt tema i så gott som alla rum i huset.

Lägg därtill accentfärgen rosa som jag gärna plockar in med hjälp av blommor. Favoritnyansen är ljusrosa som på mårbackaplargoner.

Inte särskilt djärvt eller nytänkande precis. Men helt okej färgtrendsmässigt tydligen.

Även om jag inte följer inredningstrender särskilt mycket så är det alltid kul att hålla koll på dem. Som det där med färg till exempel. Årets färg 2016 är inte en utan två: ljusrosa och babyblå.

Fast det kallas de förstås inte i trendsammanhang.

Då heter de Rose Quartz och Serenity.  De två färgerna ska få oss att känna ett lugn i turbulenta tider. Tanken är också att man ska använda dem tillsammans. 

Pinterest finns som alltid en uppsjö av inspiration:







Tänk att jag varit trendig - i förväg till och utan att veta om det till och med - när jag njutit av kaffe med tilltugg i mina Swedish Grace-koppar och tallrikar. Hahaha!


Kram från trendspanar-Sussie

onsdag 6 januari 2016

Tankens kraft





Tack alla ni som tagit er tid att kommentera angående bloggars framtid. På instagram, på bloggen och på facebook har det kommenterats och det är fantastiskt roligt att få ta del av vad ni tycker. Ingen av er har sett bloggar som ute eller som något som kommer att försvinna. Möjligen pikar de inte längre högst upp bland alla sociala medier just nu men saker och ting går som bekant upp och ner. Jag fortsätter blogga men kommer också att vårda mitt instagram lite mer än vad jag gjort förut.

Så var det ledigt igen då. Idag stannar jag gärna inne och fikar, städar undan julen och myser i största allmänhet. Vi hade -18,8 i morse. Jag har svurit över hur otroligt många granbarr som rasat av granen efter att jag plockat ur pyntet från den.

Men visste ni att ett avkok på barren används av många ursprungsbefolkningar världen över som anti-bakteriell tvättvätska för kroppen?



Tankens kraft - är det egentligen så negativt med granbarr? Jag har ju naturens egna apotek liggandes på golvet!


Kram Sussie

måndag 4 januari 2016

~ Glutenfri Pinnocchiotårta ~

Underbara koppar blir - om möjligt -  ännu finare med matchande duk från Klässbol. .
Ursäkta dålig bildkvalitet. Mysljus och mobiltelefon gifter sig inte alltid så bra med varandra.

Gårdagens födelsedagsfirande hos syster bjöd bland annat på glutenfri Pinnocchiotårta. Tårtornas tårta som går att variera i all oändlighet och som har så många olika namn att själva almanackan blir avundsjuk - Glömmingetårta, Pinnocchiotårta, Brittatårta, Herrgårdstårta...

Kärt barn har många namn.

Och den var så god, så god, att jag inte hann med att fotografera tårtan när den låg snyggt och prydligt upplagd på allas assietter. Istället blir det bildbevis på hur snabbt den gick åt. Jag som vanligtvis inte äter mjölkprodukter gjorde ett avsteg med en liten smakbit från tårtan. Jag ska testa att byta ut mot mjölkfria produkter och se om det blir lika bra.

Receptet kommer från Ulrika Davidssons bok Baka Glutenfritt med Ulrika.

Botten
100 g rumsvarmt snör
1 1/2 dl kokossocker
6 äggulor
1 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
4 msk mjölk
saften från 1/2 citron

Marängtopp
6 äggvitor
3 dl sukrin
50 g mandelspån

Fyllning
2 dl vispgrädde
en nypa vaniljpulver
3 dl blandade bär t.ex jordgubbar, hallon, blåbär
myntablad

1. Sätt ugnen på 150 grader
Vispa smör och kokossocker luftigt i en bunke. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt vispning.
Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver och vänd ner i smörblandningen.
Tillsätt mjölk och citronsaft och rör till en slät smet.
Bred ut smeten jämnt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

2. Vispa äggvitor och sukrin till ett hårt skum och bred ut på kaksmeten. Strö över mandelspån och grädda tårtan mitt i ugnen ca 30 minuter eller till marängen är torr och har fått fin färg. Låt kakan svalna på bakplåtspappret.

3. Dela kakan på mitten och lägg den ena halvan på ett stort fat med mandelsidan uppåt. Vispa ihop grädde och vaniljpulver och bred ut ovanpå. Skär jordgubbar i mindre bitar och sprid ut häften av dem och de andra bären ovanpå grädden.

4. Lägg på den andra bottenhalvan och toppa med resterande bär och myntablad.

                                                                  --//--

Imorgon är det vardagslunk igen med tidig morgon och karlstadstur till jobbet. Lite mjukstart innan det är ledigt igen.

Kram Sussie