- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


torsdag 9 januari 2014

Om jag ändå hade hållit ångan uppe så hade jag vunnit




Inför varje jul drar jag igång med något som på skoj benämns Tvättstugekampen.
Jag har tagit över stafettpinnen från min mamma, som i sin tur fick den från min mormor. 
Tvättstugekampens regler är enkla och samtidigt lite trixiga, men det är det som är kul.
·         
  •       På julaftons morgon ska hela tvättstugan vara helt tom på tvätt.
  •            Ingen stryktvätt eller handtvätt får förekomma.
  •            Badrumsmattor, täcken, gardiner, jackor man använder… allt ska ha blivit tvättat inför doppardagen.

Enkla regler eller hur?


Men, hur gör man t.ex. för att få städkläderna tvättade, torkade och färdigstrukna i rätt tid? Ska man städa och förbereda mat i morgonrocken?  Och vid vilken tidpunkt kan man lägga i sista maskinen för att allt ska hinna torka?


Som ni nog förstår är Tvättstugekampen ingenting annat än en enda stor, rolig lek för alla inblandade (vi är faktiskt flera stycken som deltar), men faktum är att total ordning i tvättstugan är något av det skönaste som finns.

När sköljmedelsfacket är rengjort, när golvbrunnen är rensad, när strykjärnet är avkalkat, ja då är det himmelskt! I alla fall för oss som inte vanligtvis har det så. Vi som kliver över högar med smutstvätt eller ibland får tvätta om tvättmaskinen för att man glömt att hänga upp tvätten…


 I år föll jag på målsnöret. Jag visste att jag borde ha tvättat min ullkavaj men det är inte världens enklaste med ett plagg som jag borde ha kemtvättat några veckor innan, för att säkra poängen.

Men!

På Electrolux hemsida kan man läsa följande:

Med hjälp av ånga avlägsnas dålig lukt och dina kläder fräschas upp och slätas ut, så att du sparar in på strykning och kemtvätt. Ånga binder lukter, vilket är perfekt för exempelvis kappor och kavajer som behöver nytt liv.”

Nu är det bara att ånga på! Nästa år vinner jag Tvättstugekampen! Se upp Maria, Marianne och Monica!
Och TACK Electrolux för inspirationsbilderna och tipset.

Kram Sussie

tisdag 7 januari 2014

JAG och mitt FÖRETAG

Jag blev företagare av en slump. Helt oplanerat ställdes jag inför faktum att jag skulle fakturera kommunen för hjälpen med att starta en kommunblogg. För att verka det minsta professionell, fick jag helt enkelt registrera ett företag för att kunna få betalt. Starten var således fjärran från sitta hemma i sitt lantliga hus och drömma om det egna kaféet eller den pittoreska butiken med utvalt, handplockat sortiment av god kvalité. Något sådant fanns inte ens i mina vildaste drömmar.
Jag utförde en tjänst och man ville betala för den. Och eftersom jag också ville ha betalt, fick jag bli företagare. Och det var tvungen att ske snabbt. Punkt.

Att det gick så snabbt - från handling till tanke och inte tvärtom som det brukar vara -  har i efterhand gjort att jag nog utfört  vissa saker i "fel ordning" sett ur företagarögon.

Jag började blogga 2007 och vid den tiden var det inte så många som bloggade. I alla fall inte i min ålder och definitivt inte i Sunne, Östra Ämtervik. Såklart tog man kontakt med mig för att få hjälp. Och kanske hade det inte blivit något företag om den där kommunbloggsfrågan aldrig ställts. Tack A! Rätt person, rätt fråga, rätt tidpunkt. Rätt helt enkelt.

I ärlighetens namn måste jag villigt erkänna att jag möjligtvis kan vara ett varnande exempel på egenföretagare som det trots allt gått ganska hyfsat för.
Jag har haft turen att möta ärliga och professionella människor under vägen som jag sedan knutit till mig i ett nätverk.Jag har träffat människor som inte har utnyttjat  min oerfarenhet men heller inte struntat i mig när jag senare bestämde mig för att faktiskt bli företagare lite mer engagerat och fullt ut.

De allra flesta har en affärsidé och en stark känsla för att"det här är min grej"! Man vill ha ett företag för att kunna få ut sin produkt eller tjänst. Problemet, nöten att knäcka, är att få ökad efterfrågan.

För mig var det precis tvärtom.

Jag hade ett varumärke och ett företag, som jag inte visste vad jag skulle fylla med för innehåll.  Jag hade ingen aning om bokföring, affärsplan, debet och kredit, moms och bokslut.
Jag hade ett namn. Och en blogg.
Och  en faktura ställd till kommunen.

Sammanfattning:

  • Var flexibel! Lös situationer som uppkommer. Så länge ingen blir skadad kan man många gånger rätta till saker efterhand. Och måste du omprioritera för att kunna gå framåt så gör det.
  • Var öppen! Plötsligt får du rätt fråga vid rätt tillfälle. Lyft upp den i ljuset och se om den är värd att ta tag i. Och din första affärsidé kanske inte är den som du kommer att jobba med senare. Stäng inga dörrar förrän du vågat kika in genom dem som öppnas på glänt för dig i uppbyggnadsfasen.



Granne med Selma denna vecka:

  • Möte med författaren, som till sommaren kommer att släppa en bok om hur vardagslivet tedde sig på Mårbacka under 1920-30-talet. Jag har fått den stora äran att provbaka och fotografera de recept som kommer att finnas med i boken. Vi diskuterar igenom upplägget och jag får utkast från boken att läsa in mig på.
  • Kontakt tagen och klartecken fått, från Mårbackas styrelse, gällande önskemål om att fotografera vissa av bilderna till boken inne på Mårbacka Minnesgård. 
  • Arbetat några timmar med hemsidan. En grov planering över program och innehåll för 2014 ligger färdig.
  • Har fått förfrågan från ett företag om ett sponsrat inlägg på bloggen. Ägnar två timmar åt att läsa in mig på företaget och bestämmer mig sedan för att tacka ja till erbjudandet. Gör ett utkast på blogginlägget och mailar för godkännande.
  • Drar upp lösa riktlinjer inne i mitt huvud när det gäller tema-inläggen på bloggen. Kan jag skriva detta? Kan jag strunta i att skriva detta? Efter 1,5 h har jag det mesta ganska klart för mig. I alla fall i grova drag.
  • Går igenom recept för provbakning under veckan som kommer.
  • Läser in mig på bokutkastet.
  • Ägnar en hel förmiddag åt bokföring. Verifikationer ska läggas in i dataprogrammet inför stundande momsredovisning.
  • Besvarar mail och bokning.
Kram Sussie




söndag 5 januari 2014

Årets tema 2014

Sköna , lata, lediga dagar är snart vardag igen. I år känns det som att jag varit ledig i en evighet. Jag har haft tid att summera mitt företagsår och tid att blicka framåt och planera program och evenemang inför 2014.
Lite nytt blir det och en hel del man känner igen sig i också.
Jag brukar ju alltid ha ett tema på bloggen under januari/februari. Det kommer jag att ha i år också. Jag har funderat jättemycket på vilket tema jag ska skriva om. Det är inte så lätt. Kommer ni ihåg de här?

FÖRÄNDRING     HUSMORSTIPS     MILJÖ     UT OCH GÅ     ELDSJÄLAR


Årets tema kommer att vara:



Det finns många som är intresserade av företagande bland er som läser: Hur började det? Hur kom det sig att just du blev företagare? Hur funkar det egentligen? Hur ser en vanlig arbetsvecka ut för dig? Vad gör du mest?

Vanliga frågor som det kanske kan vara kul att veta svaret på. Under tisdagar under januari/februari kommer ni att få följa med mig "bakom kulisserna" som företagare. Om någon annan bloggare vill hänga på är det bara att göra det.

Du kanske inte ens har ett företag än men funderar på att starta ett. Häng på vettja! Det man vågar säga högt blir lättare verklighet.

Om ni berättar i kommentarsfältet att ni deltar så länkar jag till er blogg så att fler läsare hittar er.
Jag startar tisdagen den 7 januari men det är fritt att börja senare också.

Hoppas ni kommer att tycka om temat:

Kram Sussie