- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


fredag 21 december 2012

Grattis Camilla!

Camilla Andreasson vann det fina smycket från Dimma Design.

Din gåva är på väg!

P.S: Jag efterlyser fortfarande "Tessan" som blev vinnare av boken Utan egen vinning av Karina Johansson. Hör av dig så att du får din bok. Annars kanske vi får dra en ny vinnare bland alla som var med och tävlade. D.S

Kram Sussie

Underbar adventsljusstake från Lovelygreenie.

måndag 17 december 2012

Tankar inför julen

Smideskronan är julklädd i mossa, lav och Ingrid Marie
 
 
Det är snart jul.
Jag tänker inte skriva att det går för fort nu, för det gör det inte. Det går inte fortare än annars. Skillnaden är bara, att man tror sig vara tvungen att göra en massa saker bara för att det är jul.



Jag har tränat mig på att ha en ganska avslappnad attityd till julen. Det jag hinner, hinner jag. Det jag inte hinner... hinner jag inte. Större än så känns det inte.
Även om det låter klyschigt så stämmer det - det är känslan av jul som betyder något. Finns inte julen i hjärtat, så finns den inte under granen heller.

 
 
Ju äldre barnen blir, desto mindre antal klappar under granen. Istället önskas det kuvert... med pengar i. Det är lite tråkigt på sätt och vis, men ändå är det trots allt den ultimata julklappen. Det är så lätt att byta mot något annat ifall de skulle tröttna och inte är det säsongsberoende heller *häpp*.
 
Kram Sussie






söndag 16 december 2012

Knäckebröd á la Granne med Selma


Om ni aldrig har bakat knäckebröd förut kan jag rekommendera er att göra det. Det blir så gott, det känns så genuint och det hör verkligen julen till.

Knäckebrödet på bilden har jag bakat efter recept från boken "Vinterns goda ting" av Anna och Fanny Bergenström.

Knäckebröd från Äppelviken

Till 12-14 brödkakor behöver man:

Dag 1:

25 g jäst (ett 1/2 paket)
1 msk honung (eller sirap. Jag tar alltid honung som första val)
2 rågade tsk salt
2 dl filmjölk
4 dl vatten
6 dl grovt rågmjöl

Dag 2:

6 dl grahamsmjöl
1 msk stött kummin
1-2 dl (eller ev lite mer) vetemjöl



  1. Smula ner jästen i en bunke och lägg i honung eller sirap samt salt.
  2. Häll på filmjölken och rör om.
  3. Häll därefter på vattnet och rör om ordentligt.
  4. Blanda i rågmjölet.
  5. Låt stå väl övertäckt över natten i rumstemperatur.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  1. Nästa dag tillsätts stött kummin blandat med grahamsmjölet.
  2. Rör sist ner 1-2 dl vetemjöl. Degen ska bli smidig och lättarbetat. Inte för kletig.
  3. Värm ugnen till 225 grader.
  4. Dela degen i 12-14 bitar. Kavla ut på väl mjölat bakbord och kavla sedan fram och tillbaka några gånger med kruskavel.
  5. Grädda direkt utan jäsning i övre delen av ugnen i 225 grader 8-10 minuter.

Kram Sussie - som snart får hem goaste dottern från London. Bästa julklappen ever!