- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 2 mars 2014

Inspiration till tvättstugan ~ Laundry inspiration


Vår tvättstuga är liten.

Just nu är den inte bara liten. Den är tråkig också. Grunden är bra så det är inte mycket jag behöver ändra egentligen. Det jag saknar är snygg förvaring för tvätt- och sköljmedel och så skulle jag vilja få in andra textilier.

Att min favoritfärg är blått skrev jag om redan 2 0 0 6 och jag älskar fortfarande den färgen.
Jag vill verkligen ha in mer blått i tvättstugan som nu går i vitt, beige och grått.

När jag hittar snygga bilder på nätet brukar jag sätta ihop dem till något som kallas m o o d b o a r d. Så här ser min moodboard för tvättstugan ut just nu.

Kram Sussie

P.S När jag tittar på gamla inlägg från bloggstarten kan jag inte annat göra, än att förundras över att någon orkade läsa. Jösses, vilken dålig kamera jag hade. Tusen tack till alla er som hängde i och fortfarande läser min blogg. D.S

lördag 1 mars 2014

Garderobsrensning och walk in closet

Vårmånaden mars är här. När jag blickar ut genom fönstren ser jag syrenknoppar och vårlökarna börjar kika upp. Och snart kommer vårfågeln att kvidevitta till mig:

- Köp nyttnu! Köp nyttnu! Köp nyttnu!

Vår walkincloset  är inne på finlirarvarvet. Raymond bygger hyllor och sätter lister. Det kommer att bli jättebra. Och välbehövligt. Det ligger kläder (mer än vanligt) överallt sedan stora delar av min garderob gjordes om till   t v - f ö r v a  r i n g.

Innan jag hänger in ett enda klädesplagg i den nya garderoben, tänker jag ta på mig fengshui-glasögonen. Varje plagg kommer att synas innan jag tar beslut om vad som kommer att hända med det.

Ska det lagas? Ska det ges bort? Ska det sparas?

Ibland bara sparar man på saker för att det ska fylla ut en plats. För att man inte orkat ta ett beslut. "Det får vara kvar... så länge"... "tills jag hittar något annat". Varför är vi så rädda för tomrum? Inom feng shui kallas detta för fattigdomstänkande. Vågar man däremot ge bort saker till någon som kanske bättre behöver det, vågar släppa taget om saker och ting, så har man genast fått ett rikedomstänkande istället.

Det som förut var ett enda rum, har nu fått en vägg uppsatt som delar av garderoben mot det som ska bli toalett på andra sidan. Lägg märke till den snedställda hyllan längst ner till höger. Det är en skohylla för lite finare skor.



När man tittar på foton får man ändå en känsla för att det händer en del på en vecka.

Kul slideshow angående garderobsrensning hittar ni h ä r.

Kram Sussie

torsdag 27 februari 2014

Måttomvandlare

Bild från www.svd.se

Jösses, så mycket bakande det har varit här hemma några dagar. Kex, pajer, tårtor och småkakor om vartannat. Imorgon blir det fotografering.

Hittade en jättebra måttomvandlare på nätet som jag gärna länkar till. Lägger den som en länk på sidan av bloggen också så att ni lätt hittar den om ni behöver omvandla mjölsorter eller annat när ni bakar.


Kram Sussie

onsdag 26 februari 2014

Hela Sverige bakar

Lite kul ändå.
Att castingteamet för Hela Sverige bakar skickar mail till mig.
Det kan man väl få skryta om lite? Och framför allt glädjas åt. Om någon känner för att söka är det bara att klicka på länken här ovanför.


































Tillbringar det mesta av mitt sportlov åt att baka faktiskt. På fredag ska jag till Mårbacka och fotografera till boken med recept just därifrån. Det är inte någon alldeles busenkel uppgift. Ibland finns inga ugnstider utsatta i recepten. När det gäller äppelpajen stod det heller inget om ifall pajskalet ska förgräddas eller inte vilket ju är det vanligaste. Varje recept måste bakas om flera gånger ibland innan jag hittar rätt.


Eftersom bakverken ska fotograferas till en bok visar jag inget som är färdigstylat. Ni får nöja er med ostylade bakbilder och så får ni sluta ögonen och fantisera om hur vansinnigt gott det luktar hemma hos oss just nu. Kanel och äppelpaj...

Kram Sussie

tisdag 25 februari 2014

JAG och mitt FÖRETAG ~ sista delen

Februari månad är snart slut och det innebär att min temabloggning om företagande också är det. Ett sista inlägg kommer här.

Så har ni då läst om hur jag slumpvis blev företagare och vilket slit det faktiskt är. Kanske har någon tänkt: "Men, varför är hon/någon företagare då?"
För att det är fantastiskt roligt!

Det finns ingen känsla som den att själv kunna påverka, själv kunna styra och själv kunna sätta upp mål att sträva mot. Det känns liksom i hela kroppen.

Man träffar människor man aldrig annars skulle ha mött. Man testar saker man aldrig annars skulle ha provat. Och man bygger nätverk och skaffar vänner.

Självförverkligande. Gränstestande. Utmanande. Totally worth it!

Jag hoppas att jag inte har avskräckt någon som drömmer om att bli egenföretagare. Samtidigt hoppas jag att jag slagit ett litet hål på myten om den rosaskimrande lyckan. Klart att den finns där, men inte alltid. Det finns ett uttryck som säger "Syns du inte så finns du inte". Det är sant. Det är dock lika sant med uttrycket "Syns du är det inte säkert du överlever i alla fall". Det går liksom inte att slå sig till ro och tro att allt löser sig av sig självt. Man måste underhålla sitt företag.

Men det är ju det som är det roliga :)
Så... till alla er som står redo att kasta er ut i företagarvärlden: LYCKA TILL! Var rädda om er, och våga hoppa!



Granne med Selma denna vecka:

  • Testar bakformar åt ett företag
  • Bakar, för att i slutet av veckan fotografera på Mårbacka. Bakomkulisserna-bilder utlovas.
  • Möte med eventuell samarbetspartner gällande styling/inredning och feng shui mot kund.
  • Alternativ inriktning på fikaalternativ färdigplanerad. Lansering inom kort.
  • Skriver flertal blogginlägg.
Kram Sussie

Vårkänslor

Sportlov!
Sitter ute på verandan och njuter av solens strålar som värmer. Utemöblernas dynor ligger färdiga för att kunna plockas ut.
Snart, snart kan man sätta sig i solväggen och sola. Våren är på väg med stormsteg.
Njutning.

Kram Sussie

måndag 24 februari 2014

Apelsinträd


Förra sommaren längtade jag efter att äga ett apelsinträd. Jag såg framför mig hur bra det skulle trivas på vår inglasade veranda. Men det är tydligen lite säsong på de där fina apelsinträden. När vår veranda var invigningsklar fick jag inte tag i något träd.

Man kan impulsköpa det mesta ~ skor, kläder, möbler, loppisfynd... och apelsinträd.
För nu är det tydligen säsong och då gäller det att passa på.

Träd och träd förresten...  Mer ett yttepytteminiträd.


Mina pelargoner börja växa till sig. Det händer mycket på bara någon vecka. Jag gillar den där rödbruna färgen på lerkrukorna och vill inte ha några ytterkrukor på dem.

Kram Sussie


söndag 23 februari 2014

Årets trendigaste kaka ~ Madeleinekaka



Vet ni vad jag tror?

Jo, att efter cupcakes och macaroner är det dags att utse en ny trendig småkaka. Jag tror att denna kaka blir en madeleinekaka. Prinsessan Madeleine har ju nyss blivit mamma och få saker sätter fart på nya trender som kungligheter och andra celebriteter.

Jag bakade madeleiner i helgen och gjorde det mest klassiska receptet. Det som innehåller honung. Sedan smaksatte jag med citron och pudrade dem med florsocker.


Madeleiner har en klassisk form och för att göra dem krävs en särskild madeleineform. Min form kommer från
K o c k b u t i k e n och är av märket M a s t r a d. Helt underbar att baka med! Nu önskar jag bara att jag hade en till så jag kunde baka fler än nio åt gången.

Madeleiner är egentligen fantastiska små bakverk som går att variera i det oändliga. Tänk så gott med saffranssmak, hallonsmak, chokladsmak, med skrädmjöl eller mandel...Det var Marcel Proust som uppmärksammade denna lilla skönhet i sitt verk På spaning efter den tid som flytt. Kakan anses bringa ordning i sedan länge bortglömda minnen. Så poetiskt!

Här kommer recept på årets trendigaste kaka 2014. Antal: 25-30 st.



200 g smält och avsvalnat smör
3  ägg
130 g strösocker
200 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rivet skal av 1 citron - eller lite mindre om du föredrar en mildare citronsmak
1 msk honung
4 msk mjölk
Smält smöret och låt det svalna något men tillför honungen innan smeten svalnat alltför mycket. Riv citronskalet fint och tillsätt även det. 
Vispa ägg och socker pösigt och tillför det smaksatta smöret. Blanda i mjölken.  Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten.
Smörj madeleineformen med lite olja och häll eller spritsa nästan ända upp i varje fördjupning. Grädda i 8-10 minuter på 190- 200 C. Passa mot slutet och lägg ev. över ett bakplåtspapper.
Låt svalna och pudra sedan över med florsocker.
Vill du äta dina madeleiner på klassiskt vis gör du det i sällskap av en kopp te. Fast kaffe går naturligtvis också bra :)
Kram Sussie