söndag 7 januari 2024
MÅLBILD AV EN ÖRTAGÅRD
fredag 5 januari 2024
FRÖLISTA 2024 ~ GRÖNSAKER
Hoppas ni har det varmt och skönt i kylan. Så tacksam att vi hann få ny värmepump på plats innan minusgraderna drog sig neråt 25 och att vi har kakelugnar som förser oss med mysvärme. Sådana här dagar är det perfekt att gå igenom fröförrådet och stödköpa till sånt som saknas. Jag har det mesta på plats, men jag brukar aldrig kunna hålla mig. Det finns alltid något jag saknar eller upptäcker att jag vill pröva att odla. Odlingssäsongen 2024 kommer jag att så följande:
Tomat
Principe Borghese
Garderners Delight
Costoluto Fierontino
Tigerella
Goldene Königin
Förra året hade jag 15 tomatplantor i tomathuset och 5 stycken utomhus i stora krukor. Det blev en fantastisk skörd i tomathuset. De som växte utomhus blev det däremot fiasko av. Kanske berodde det på att jag inte gav dem så mycket odlarkärlek som jag borde ha gjort. Orkade inte ens jaga bort hönsen som fick tomatparty i godan ro.
Ärt
Lokförare Bergfält
Mors stora
Egentligen har jag inte plats för fler ärtsorter, men när jag fick reda på att varje landskap har en egen ärta är det nästan så jag är beredd att ompröva mitt beslut att inte köpa mer av det jag redan har. Värmlands landskapsärta heter Jons släpärt. Den blir ungefär en meter hög och har mörkt rödlila blommor.
Här kan du läsa om de andra landskapsärterna.
Dill
Bouquet
Tetra
I många år har jag bara odlat Bouquet och tar alltid egna fröer på den. Den är fantastisk till krondill och det är väl just det som fått mig att i år så ytterligare en sort som inte kommer att få huvudrollen som kräftkrydda. Tetra ska tydligen vara en väldigt bra bladdill. Jag drömmer om mängder så att jag kan frysa ner. Det går alltid åt mycket dill hemma hos oss.
Sallat
Little Gem
Webbs Wonderful
Great Lakes 118
Saladin
Four Seasons
Sallat går också alltid åt. Tydligen ska röd sallat ogillas av sniglar om ni har problem med sådana. Peppar, peppar så har jag inga snigelattacker i mina odlingslådor. Jag har inte köpt någon röd sort i år. Kanske jag trots allt köper till en påse. Det är ju så vackert med sallat i olika färger.
Kål
Bola de Neve Blomkål
Ramoso Calabrese Broccoli
Calabrese Natalino Broccoli
Greyhound Express Grön spetskål
Kalibos Röd spetskål
Förra året var första gången jag odlade kål. Resultatet blev jättebra och jag fick blodad tand. I år ska det satsas på mera kål.
Morot
St. Valery
Flyaway
Lök
Vitlök Sabadrome. Planterade i höstas och hoppas på bättre utdelning än förra året.
Potatislök Efterlyste potatislök i sociala medier och fick napp. Nu har jag en knippe färdig att plantera när det är dags. Sorten heter Karin.
Gul lök Crusado - Köper sättlök istället för att så
Purjolök Bleu de Solaise
Röd lök Red Baron - Köper sättlök istället för att så
Övrigt
Palsternacka White Gem
Pumpa Musquée de Provence
Melon Ananas
Sockermajs Golden Bantam
Slanggurka Telegraph Improved
Frilandsgurka Marketer
Rädisa Regnbågsmix
Som sagt. Upptäcker bland annat att jag inte har köpt någon spenat. Inte heller någon squash eller zucchini. Nemas problemas. Det finns en uppsjö av härliga alternativ att klicka hem. Perfekt helgsyssla.
Jag tänkte göra en frölista på årets blommor också. Där är jag nog inte riktigt färdigtänkt ännu. Sen snurrar planeringen av en örtagård för fullt i huvudet. Jag måste bara fundera på vilka kryddsorter jag ska så och vilka jag ska köpa färdiga plantor av. Troligtvis blir det en mix av båda alternativen.
Kram
Sussie
tisdag 2 januari 2024
EN DAG I VECKAN - MINST
Jag gillar verkligen inte att laga mat. Eller jo, jag gillar att laga mat när jag känner mig inspirerad. Synd bara att det är väldigt sällan jag känner mig inspirerad. Det är den där vardagsmaten jag känner mig snärjd av. Jag är mer den där ketchupeffekt- typen. Först händer ingenting och sen kommer allt på en gång, vanligtvis runt storhelger. Då kan jag stå vid spisen flera dagar för att få till rätta känslan i firandet.
Men nu sörrni! Nu är det dags för förändring!
Har fortfarande kvar rödlök frän i somras. En speciell känsla att göra picklad rödlök av egenodlat till burgaren idag. Det är precis det där jag vill åt för att hitta inspiration till att laga mat.
Om jag ska fortsätta odla - och det ska jag ju - och dessutom bli bättre på att ta tillvara det jag odlar - och det vill jag ju - så måste jag se till att hitta något som inspirerar mig med själva tillagningsmomentet.
Jag tror jag har hittat det!
Min matlagning ska vara vegetarisk! För det är ju sånt jag odlar! Inledde därför 2024 med att beställa tre vegetariska matkassar från Coop och ska nu försöka upprätthålla inspirationen genom att testa ut måltider - lite tillrättalagda sådär- som jag sedan kan återkomma till när jag yvs över det jag odlar fram.
Sockerärten Lokförare Bergfält var också ny för mig förra året. Tog en del fröer som jag hoppas kunna använda i år. En ljuvligt söt och krispig ärt.
Första måltiden blev faktiskt väldigt god, eller vad sägs om halloumiburgare som toppats med tomat, sallad och picklad lök. Serverad med sötpotatispommes som dippats i chilimajonnäs. Det blev jättebra och jag hade kul i köket. En något förvånad make ingick visserligen inte i receptet, men han fanns där och bidrog definitivt till inspiration att fortsätta utforska området.
Receptet hittar du här.
Kram Sussie