- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


tisdag 25 februari 2014

Vårkänslor

Sportlov!
Sitter ute på verandan och njuter av solens strålar som värmer. Utemöblernas dynor ligger färdiga för att kunna plockas ut.
Snart, snart kan man sätta sig i solväggen och sola. Våren är på väg med stormsteg.
Njutning.

Kram Sussie

måndag 24 februari 2014

Apelsinträd


Förra sommaren längtade jag efter att äga ett apelsinträd. Jag såg framför mig hur bra det skulle trivas på vår inglasade veranda. Men det är tydligen lite säsong på de där fina apelsinträden. När vår veranda var invigningsklar fick jag inte tag i något träd.

Man kan impulsköpa det mesta ~ skor, kläder, möbler, loppisfynd... och apelsinträd.
För nu är det tydligen säsong och då gäller det att passa på.

Träd och träd förresten...  Mer ett yttepytteminiträd.


Mina pelargoner börja växa till sig. Det händer mycket på bara någon vecka. Jag gillar den där rödbruna färgen på lerkrukorna och vill inte ha några ytterkrukor på dem.

Kram Sussie


söndag 23 februari 2014

Årets trendigaste kaka ~ Madeleinekaka



Vet ni vad jag tror?

Jo, att efter cupcakes och macaroner är det dags att utse en ny trendig småkaka. Jag tror att denna kaka blir en madeleinekaka. Prinsessan Madeleine har ju nyss blivit mamma och få saker sätter fart på nya trender som kungligheter och andra celebriteter.

Jag bakade madeleiner i helgen och gjorde det mest klassiska receptet. Det som innehåller honung. Sedan smaksatte jag med citron och pudrade dem med florsocker.


Madeleiner har en klassisk form och för att göra dem krävs en särskild madeleineform. Min form kommer från
K o c k b u t i k e n och är av märket M a s t r a d. Helt underbar att baka med! Nu önskar jag bara att jag hade en till så jag kunde baka fler än nio åt gången.

Madeleiner är egentligen fantastiska små bakverk som går att variera i det oändliga. Tänk så gott med saffranssmak, hallonsmak, chokladsmak, med skrädmjöl eller mandel...Det var Marcel Proust som uppmärksammade denna lilla skönhet i sitt verk På spaning efter den tid som flytt. Kakan anses bringa ordning i sedan länge bortglömda minnen. Så poetiskt!

Här kommer recept på årets trendigaste kaka 2014. Antal: 25-30 st.



200 g smält och avsvalnat smör
3  ägg
130 g strösocker
200 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rivet skal av 1 citron - eller lite mindre om du föredrar en mildare citronsmak
1 msk honung
4 msk mjölk
Smält smöret och låt det svalna något men tillför honungen innan smeten svalnat alltför mycket. Riv citronskalet fint och tillsätt även det. 
Vispa ägg och socker pösigt och tillför det smaksatta smöret. Blanda i mjölken.  Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten.
Smörj madeleineformen med lite olja och häll eller spritsa nästan ända upp i varje fördjupning. Grädda i 8-10 minuter på 190- 200 C. Passa mot slutet och lägg ev. över ett bakplåtspapper.
Låt svalna och pudra sedan över med florsocker.
Vill du äta dina madeleiner på klassiskt vis gör du det i sällskap av en kopp te. Fast kaffe går naturligtvis också bra :)
Kram Sussie