- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


fredag 22 juni 2012

Gör en midsommarstång för inomhusbruk


När jag besökte en loppis i vintras fick jag syn på en pinne som stack upp ur en låda. Det var en sådan där bordsflagga... fast utan flagga.
5 kronor kostade den och fråga mig inte varför jag köpte den, men det gjorde jag.

Idag fick den agera midsommarstång på vårt matbord. Den är ca 45 cm hög så den pryder sin plats. Klädd med lite grönt, saknar jag inte direkt den stora midsommarstången som vi brukade dansa kring, när barnen var små.

Allt har sin tid. Barn blir stora och midsommarstänger blir små. Det jämnar ut sig i slutändan.

Kram Sussie

torsdag 21 juni 2012

Gräskrona 2012


Varje år binder jag nya gräskronor till midsommar. Alltid med en slags inre frid. En känsla av stundande ledighet. En känsla av tacksamhet att kunna ta tillvara sådant som inte kostar någonting, men som ändå blir vackert i all sin enkelhet.



I år har jag bundit en krona av bland annat timotej, rosenhagtorn och vallört.



En underbar midsommar önskar jag er alla. En särskild tanke skänker jag till Er som just nu försöker se meningen med livet när någon älskad ryckts bort.

Kram Sussie


söndag 17 juni 2012

Jordgubbstårta till midsommar


Finns det något somrigare än en jordgubbstårta?
Snart är det midsommarafton och då är vi många som gärna vill ha något gott till kaffet. En jordgubbstårta är aldrig fel.

Denna tårta blev jag bjuden på hos en vän vid namn Anna. Kvällen var magisk. Trots regn och kyla kommer jag att minnas denna kväll som ett fantastiskt minne. Trevliga människor, god mat och en fantastisk utsikt. Klipphällar, sjön Fryken ett par meter från verandan, timrade stugor, en båt, gräslök som växte i klippskrevorna...

När jag kom hem konstaterade jag:
- Ikväll har jag besökt den vackraste plats jag någonsin varit på! Så vackert att det nästan stockade sig i halsen på mig. Och dessutom blivit bjuden på en jättegod jordgubbstårta.


Här kommer receptet:

4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
1 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. fortsätt vispa tills smeten är hård. vispa sedan i maizena, vaniljsocker och vitvinsvinäger.

Smörj en form, 24 cm i diameter med löstagbara kanter, och bred i smeten. Gör en liten fördjupning i mitten.

Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk ugnstemperaturen till 125 grader. Grädda i 1 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.

Vispa grädden och blanda med lemon curd (blanda ut med lite grädde först så blir det lättare slätt).

Garnera med grädde och jordgubbar.


                                                         

Receptet på lemon curden räcker till två tårtor. Gör man marängtårtan på kvällen kan bottnen stå kvar i ugnen över natten.

Kram Sussie