- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


torsdag 21 juni 2012

Gräskrona 2012


Varje år binder jag nya gräskronor till midsommar. Alltid med en slags inre frid. En känsla av stundande ledighet. En känsla av tacksamhet att kunna ta tillvara sådant som inte kostar någonting, men som ändå blir vackert i all sin enkelhet.



I år har jag bundit en krona av bland annat timotej, rosenhagtorn och vallört.



En underbar midsommar önskar jag er alla. En särskild tanke skänker jag till Er som just nu försöker se meningen med livet när någon älskad ryckts bort.

Kram Sussie


söndag 17 juni 2012

Jordgubbstårta till midsommar


Finns det något somrigare än en jordgubbstårta?
Snart är det midsommarafton och då är vi många som gärna vill ha något gott till kaffet. En jordgubbstårta är aldrig fel.

Denna tårta blev jag bjuden på hos en vän vid namn Anna. Kvällen var magisk. Trots regn och kyla kommer jag att minnas denna kväll som ett fantastiskt minne. Trevliga människor, god mat och en fantastisk utsikt. Klipphällar, sjön Fryken ett par meter från verandan, timrade stugor, en båt, gräslök som växte i klippskrevorna...

När jag kom hem konstaterade jag:
- Ikväll har jag besökt den vackraste plats jag någonsin varit på! Så vackert att det nästan stockade sig i halsen på mig. Och dessutom blivit bjuden på en jättegod jordgubbstårta.


Här kommer receptet:

4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
1 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. fortsätt vispa tills smeten är hård. vispa sedan i maizena, vaniljsocker och vitvinsvinäger.

Smörj en form, 24 cm i diameter med löstagbara kanter, och bred i smeten. Gör en liten fördjupning i mitten.

Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk ugnstemperaturen till 125 grader. Grädda i 1 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.

Vispa grädden och blanda med lemon curd (blanda ut med lite grädde först så blir det lättare slätt).

Garnera med grädde och jordgubbar.


                                                         

Receptet på lemon curden räcker till två tårtor. Gör man marängtårtan på kvällen kan bottnen stå kvar i ugnen över natten.

Kram Sussie

fredag 15 juni 2012

Hemma igen!


Vi har varit i London!
Härliga, sjudande staden London.

Det var 20 år sedan sist. Mycket har förändrats, men mycket är sig också likt.
Passade förstås på att testa Afternoon Tea "på riktigt". Helst hade jag velat avnjuta tekoppen på Ritz. men då skulle man ha bokat lång tid i förväg. Och pungat ut med 10 gånger pengarna.


Det får bli nästa gång. Vi åker snart dit igen eftersom dottern flyttar till London i höst.

Idag är det skolavslutning. Och jordgubbstårtedags *omnomnom*

Kram Sussie